Sy påskepynt selv! – Sømsenteret

Sy påskepynt selv! – Sømsenteret

Påsken nærmer seg med stormskritt, og vi har nok en gang saumfart pinterest, denne gangen med påskesøm som tema. Vi har plukket ut to oppskrifter vi har latt oss inspirere av, og tar deg gjennom prosessen her! Det er jo ekstra morsomt å pynte til påske når du kan sy påskepynt selv. Foretrekker du å strikke? Få inspirasjon til påskestrikken her.

Det enkleste prosjektet jeg prøvde meg på var kaninposene. Dette kan de aller ferskeste bak symaskinen få til uten noe problem! Inspirasjonen min hentet jeg fra dette blogginnlegget som jeg fant gjennom pinterest. Kaninposene var ferdige etter en times tid! Kanskje dette kan være et fint håndlaget alternativ til årets påskeegg?

Slik lager du kaninposene

Mønsteret fra bloggen inspirasjonen er hentet fra er dessverre ikke lenger tilgjengelig. Jeg tegnet dermed et mønster på et stykke papir selv og klipte det ut. Dermed kunne jeg også tilpasse størrelsen til å være akkurat slik jeg ønsker! Jeg tok utgangspunkt i et kvadrat på 13×13 cm til kaninhodet. Ørene jeg tegnet på var 3,5 cm brede i bunn, og 9 cm høye.

Du trenger:

2 filtbiter klipt etter mønsteret ditt

Restestoffer til innsiden av ørene, klipt i en mandelform litt mindre enn ørestørrelsen din. Du kjenner kanskje igjen ørene til den brune kaninen? Det stoffet kan du finne her.

Restegarn eller bånd til sammenknyting av ørene

Restegarn eller broderigarn til ansiktet. Du finner et stort utvalg broderigarn her!

Slik går du frem!

1.

Begynn med å skissere ansiktet til kaninen din på forsiden av den ene filtbiten. Bruk dette som en guide, og broder ansiktet til kaninen. Bruk gjerne restegarn eller velg ut noen av våre mange broderigarn. Her har du muligheten til å gi kaninene masse personlighet, noe som kan være kjempegøy hvis du bruker det som et alternativ til påskeegg. Deretter fester du de to ørebitene med en knappenål, og syr med rettsøm rundt stoffbiten.

2.

Legg filtbitene oppå hverandre med ansiktet pekende ut. Sy rundt kanten til kaninen, men la området mellom ørene være åpent. Det er her du har plass til å legge inn påskegodteriet ditt!

3

Fyll posene dine med påskegodter (i vårt tilfelle har vi fylt dem med restestoffer for å vise hvordan de ser ut fylt til randen!) og knyt forsiktig fast ørene med et stykke garn eller bånd.

.. og verre var det ikke! Husk å dele kaninposene du lager med oss på instagram @somsenteret #somsenteretdiy!

Slik lager du påskekurven

Hvis du ønsker en litt større utfordring kan jeg foreslå denne påskekurven! Den passer perfekt til det store utvalget vi har av lin i ulike farger. Linstoffet jeg har valgt er et vasket lin i varm, grå farge. Og blogginnlegget som inspirerte meg i denne omgangen finner dere her. Jeg forteller fremgangsmåten i korte trekk her med norske mål. I det lenkede blogginnlegget finner dere en mer grundig gjennomgang med bilder.

Du trenger:

Linstoff:

2 stk. 9x40cm i følge oppskrifte, jeg lagde kurven litt høyere med 12×40.

2 stk. 2,5x24cm

3 stk. 13cm diameter sirkler, jeg brukte en bolle som mal.

Vliselin:

1 stk. 9x40cm i følge oppskrifte, jeg lagde kurven litt høyere med 12×40.

1 stk. 2,5x24cm

2 stk. 13cm diameter sirkler, jeg brukte en bolle som mal.

Blondebånd til toppen av kurven:

1 stk 40 cm

Slik går du frem!

1.

Legg vliselinet med målene 9×40/12×40 i bunn. Oppå det legger du en av linbitene med samme mål. På toppen legger du blondekanten din, kant-i-kant med toppen. Sy fast de tre lagene med en rettsøm i toppen.

2.

Nå skal vi lage hanken. Begynn med å legge vliselinet med målene 2,5x24cm i bunn. Oppå vliselinet legger du de to linbitene med samme mål, og rettsidene pekende mot hverandre. Sy sammen langsidene med en rettsøm. Nå skal du vrenge hanken. Da kan en løpegangvrenger komme godt med! Det kan du finne hos oss her. Når du har fått vrengt hanken din presser du den med et strykejern, og syr toppstiklinger langs hver kant. Toppstiklinger skal gjerne være så rette som mulig, så det kan komme godt med å bruke en spesiell fot som denne i dette tilfellet. Kombinert med en justerbar nåleposisjon står du fri til å plassere rette toppstiklinger der du ønsker.

3.

Nå skal du feste hanken. Hver kortside av hanken din skal festes 9 cm fra hver kortside av kurven. Sy den fast med en rettsøm, omtrent på samme sted du sydde sammen blondekanten. Husk å dobbeltsjekke at hanken ikke ligger vridd! Legg så den siste linbiten på 9×40/12×40 oppå de tre lagene pluss hanken med den eventuelle rettsiden mot blondekanten. Sy en ny søm langs toppen av kurven, pass på så du kun syr over hanken i kantene. Brett det øverste linlaget opp, slik at du ser blondekanten og hanken. Stryk kurven åpen.

4.

Neste steg er å sy sammen kortsidene. Snu stoffet ditt slik at vliselinet peker utover. Sett knappenåler i kortsidene, og sy dem sammen. Nå har du en sirkel, og veggene til kurven din er ferdig! Trekk ned linen, nå skal du ha en kurv uten bunn. Stryk kurven, pass på å presse sømmen ved blondekanten skikkelig.

5.

Nå begynner vi med bunnen! Dette steget er litt komplisert, så jeg anbefaler å ta en titt på bildene i blogginnlegget inspirasjonen kom fra her!

Begynn med å stryke fast vliselinen i en av de runde linbitene dine. Vreng kurven din slik at blondekanten peker innover og legg biten med vliselinsiden opp i bunnen av kurven. Nål den fast, og sy rundt kanten med en rettsøm for å feste bunnen. Det kan være lurt å ta dette steget sakte, og vær generøs med knappenålene dine! For å gjøre denne biten enklere kan du bruke clips i stedet for nåler. Det kan du finne her! Når du har sydd rundt hele bunnen kan du forsterke med en sikk-sakk-søm langs kanten.

6.

Legg de to siste runde linstykkene sammen med rettsiden inn. Legg vliselinen oppå dem, og sy rundt hele sirkelen – men stopper cirka 3 cm før du når startstedet. Klipp små hakk i sømrommet. Vreng linen gjennom det lille hullet, slik at du ender opp med to linbiter med et stykke vliselin i midten. Stryk bunnen, og sy en toppstikling langs kanten. Legg biten i bunn av kurven.

### THERE WAS AN IMAGE HERE ###

Og der var kurven ferdig! Så enkelt kan det være å sy påskepynt selv.

Lurer du på hvilke stoffer som kan egne seg til påskepynten?

Hva med denne kordfløyelen til påskekyllingen?

Deilige teksturerte ensfargede ullstoffer kan passe perfekt til pynt, det finner du her!

Ønsker du noen litt vårlige mønstre? Vi har et utvalg nydelige Lady McElroy bomullstoffer!

Lykke til med påskesømmen! Vis gjerne frem hva du har laget, og tagg oss på instagram! Bruk hashtaggen #somsenteretdiy, og tagg @somsenteret. Vi digger å se hva dere lager!