Sy en strandkjole med oss

Sy en strandkjole med oss

Sommeren nærmer seg, og vi lengter etter varmere dager! 

Vi har fått inn et nydelig blondestoff i 100 % bomull, som vi har sydd en strandkjole/cover-up av. Her viser vi hvordan vi har gått fram, slik at du også kan lage en selv.  

Stoffet egner seg ellers godt til topper, bluser og skjorter til dame og herre en varm sommerdag. Eller en løs bukse over en fin badedrakt. Mulighetene er mange! 

Vi har brukt symønster fra Burda med nummer 6221 som base til å sy en strandkjole, og dette flotte stoffet i ren bomull har vi i hvitt og offwhite/natur.  

Vi har forenklet mønsteret noe ved å droppe lommer og belegg, siden stoffet er såpass gjennomskinnelig. Vi har brukt 1,4 meter av stoffet. Husk å vaske stoffet før du klipper ut delene, så krymper det ikke etter at du har sydd kjolen. 

Vi klipper ut ett forstykke og ett bakstykke, som begge klippes på brett, slik at det kun er sømmer i sidene på plagget. 

Bilde5

Vi har forlenget mønsteret med 37 cm for å få en lengde på kjolen til midt på leggen. Dette gjør vi ved å klippe opp mønsteret ved forlengerlinjen som er markert på mønsteret, og utvider her med så mange cm vi ønsker å forlenge kjolen.  

Skjermbilde 2024 04 15 Kl. 14.20.37

Husk å legge til likt på for- og bakstykket.  

Når vi så klipper ut delene i stoff skrår vi fra livlinjen og ned til kanten nederst så det blir en jevn og fin gradering.  

Bilde7

Etter at for- og bakstykket er klippet ut, skal vi sy innsnittene på forstykket. Vi markerer hvor innsnittet er på stoffet med knappenåler gjennom mønsterpapiret. Dette må gjøres på høyre og venstre side av forstykket. 

Bilde8

Du kan tegne med kritt på stoffet; en linje fra knappenålen i spissen av innsnittet og ut til hvert av punktene i siden. Vi bretter bare stoffet etter knappenålene og syr fra kanten av stoffet og ut i ingenting ved knappenålen i spissen av innsnittet. Så gjør vi det samme med det andre innsnittet. Og presser så innsnittene nedover.  

Så syr vi overlocksøm over alle kantene på forstykket og bakstykket med en overlockmaskin. Fordi vi ikke har belegg eller fôr, overlocker vi alle sidene av stoffbitene for å hindre at stoffet rakner i bruk og vask. Du kan også bruke sikk-sakk på vanlig symaskin.  

Bilde11

Nå skal vi sy sammen kjolen. Legg forstykket og bakstykket oppå hverandre med rettsiden av stoffet mot hverandre. Først syr vi skuldersømmene, før vi syr delene sammen langs sidene. 

Bilde12
Bilde13

For bedre bevegelighet lager vi splitt i sidene, ved å stoppe sidesømmen 45cm fra kanten nede. 

Bilde14

Press sømrommene åpne med et strykejern, slik at sømmene ligger fint og flatt mot kroppen.  

Vi bretter inn langs splittene og kantene nede med ca 1 cm og syr en rettsøm langs kantene for å få en fin og lite synlige oppleggskant. Her kan du presse bretten med strykejern før du syr, så blir syjobben enda enklere!  

Bilde15

I ermehullene gjør vi det samme. I halsen og nakken bretter vi inn ca 1 cm og syr en rettsøm.  

Senk nålen på symaskinen og løft trykkfoten, når du skal snu i halsutringningen og ved splittede. Juster stoffet, senk trykkfoten igjen og fortsett. Dermed forskyver ikke sømmen seg når du flytter på stoffet.  

Vi syr oppleggskanten i en sammenhengende søm, opp langs splittene, og ned langs oppleggskanten igjen. 

Ønsker du å få noe fasong på kjolen kan du sy et knytebånd eller bruke et belte i livet.

Og vipps er vi klare for stranden!  

Syr du en kjole må du gjerne tagge oss i sosiale medier med tagg @somsenteret og #somsenteretdiy. Vi digger å se hva dere lager! 

God søm!