Sy din egen selekjole! – Sømsenterets blogg

Sy din egen selekjole! – Sømsenterets blogg

Ønsker du deg en ny kjole til sommeren? Her skal vi vise deg steg for steg hvordan du kan sy din egen selekjole!

Vi skal sy en fin selekjole (Pinafore) med volanger og stor brystlomme samt selehemper. Egnet stoff til dette er f.eks. denim, kordfløyel og bomullsblandinger. Det er fint å bruke tekstiler som har litt hold. Jeg har valgt et mørke grått denim stoff i organisk bomull med hvit renning (ikke veldig stivt). Og jeg planla å ha hvite stikninger i litt kraftigere tråd hvit jeans tråd, men ombestemte meg underveis.

Mønsteret vi bruker her er McCall’s 7831. Det finnes alternative/ lignende mønstre på selekjoler som du også får kjøpt hos oss f.eks. Burda 6538 . Om du har et lite barn som også ønsker seg en slik fin kjole finnes også en barnevariant her.

Handleliste:

Stoff 150 cm i 140/150 bredde for størrelse 12 (dette tilsvarer str. 38-40)

Vliselin til belegg og skulderstropper

2stk selespenner

2stk knapper (type jeans knapper) f.eks. snekkerbukse spenne

Svart mettler polyester tråd og f.eks. hvit sterk tråd til stikninger

Vliselin til stivelse – her har vi brukt H200

Da setter vi i gang:

Det første vi gjør er å klippe opp mønsteret, eller tegne av den størrelsen du ønsker. Pass på å få med alle markeringene på mønsteret.

Legg mønsteret på stoff, pass på trådretningen og klipp et hakk i sømmingsmonnet (som er iberegnet – 15mm) for matchende markeringer.

(trådretningen følger jarekanten på stoffet)

 1. Stryk vliselin på beleggdelene (8 og 9) samt skulderstoppene (del 5)
 2. sikksakk eller overlock lommen, nedre kant av beleggdelene samt sidekantene på for-og bakstykke (disse skal kløyvpresses). I tillegg sidekantene og nedre del av volangene (dvs. der detblir et opplegg senere).
 3. sy sammen forstykkene på CF (Center Front – midt foran) merket– dette er 15mm innenfor kanten – som tilsvarer sømmingsmonnet. Klipp ned sømmingsmonnet til 1 cm, overlock eller sikksakk sømmingsmonnet sammen.
 4. sy sammen bakstykkene på CB (Center Back – midt bak) merket – dette er 15mm innenforkanten – som tilsvarer sømmingsmonnet. Klipp ned sømmingsmonnet til 1 cm, overlock ellersikksakk sømmingsmonnet sammen.
 5. For begge midtsømmene i punkt 3 og 4 sy en synlig stikning 6mm innenfor sømmen for å feste sømmingsmonnet. Bruk gjerne 3,3 – 3,5 i stinglengde og tykkere jeanstråd for å markere sømmen.
 6. Press/stryk inn 6mm på den øvre delen av lommen (del 3) og brett deretter inn sømmen på den markerte «fold line» – brettelinja. Stryk inn kantene, her kan det være lurt å bruke en mal i papp som er 1.5 cm mindre enn selve lommen
 7. Sy lommen på – der hvor markeringene i mønsteret er.

Da er bakstykket og forstykket m/lomme klare for videre prosess.

(Jeg har også sydd en søm på lommen for å dele den i to – da passer den fint til mobil)

 1. Brett skulderstroppene i brettelinjen og sy, trim hjørnet (f.eks med en spisepinne), klipp ned sømmingsmonnet og vreng (MERK! Jeg bruker 30mm spenner og har derfor jusertert sømmingsmonnet slik at selene passer i spennene).

9. Sy på skulderstroppene….

Da syr vi kjolen sammen:

10. Sy forstykket til bakstykket rette mot rette. Kløyvpress sømmene åpne. Dette er nå bolen.

 1. Sy sammen fremre volang midt foran (Center Front). NB! Vær oppmerksom på hva som er fremre og bakre volang! (dette har med trådretning og fall og gjøre).
 2. Tilsvarende sy sammen bakre volang midt bak (Center Back)Volangene er sydd sammen midt foran og midt bak.
 3. Sy sammen fremre og bakre volang rette mot rett i sidesømmene, kløyvpress sømmene åpne.
 4. Sy deretter volangen sammen med bolen rette mot rette. Pass på at sømmen midt foran, midtbak, sidesømmene samt markeringer på mønsteret matches. Overlock/sikksakk sømmingsmonnet sammen og press/stryk det oppover i bolen. Sy en synlig stikning. Slik ser kjolen nå ut fra vrangsiden (foran og bak):
 5. Sy deretter beleggene sammen i sidesømmene.
 6. nål belegget sammen med bolen og vrangsy belegget til kjolen, skulderstroppene blir da liggende mellom belegget og kjolen. (Pass på at skulderstroppene ikke blir sydd fast i sidesømmen!). Trim/klipp hakk i sømmonnet i svingene og sy deretter støttestikning slik at belegget ligger pent. Ønsker du heller en synlig stikning så gjør du selvfølgelig det. Fest også belegget i sidesømmene til selve kjolen med et par sting.

17. Sy en 5 cm søm på øverste kant – på forstykket og tilsvarende 6mm søm på bakstykket. (Dette er primært for å feste belegget).

18. Legg opp
19. Fest jeansknapper samt selespennene til selestroppene.

FERDIG! Vipps du har selekjole