Sy din egen solhatt til sommeren: Slik gjør du det – Sømsenterets blogg

Sy din egen solhatt til sommeren: Slik gjør du det – Sømsenterets blogg

Har du planer om å sy en solhatt til sommeren? Det er enklere enn du tror! Vi har sydd oss en flott solhatt til sommeren med utgangspunkt i et eksisterende mønster – med noen justeringer. Vi tar dere gjennom hele prosessen!

Jeg hadde skikkelig lyst til å bruke vår nye mønstrede kanvas med et lekkert geometrisk mønster. I tillegg vil jeg sy solhatt som kan passe til de aller fleste antrekk. Derfor passer det perfekt med en reversibel solhatt! Slik kan jeg ha en hatt med en lekker mønstret side, og en mer nøytral ensfarget side. For å få til dette må vi justere litt på oppskriften som følger med mønsteret.

Dette trenger du:

8 meter av de to stoffene du ønsker å bruke. Det kan være lurt å bruke stoffer med litt tyngde, slik som kanvasstoffer. Jeg brukte et mønstret kanvasstoff og en nøytral kremfarget kanvas.

1 meter med vliselin. Jeg har brukt S 320 – en kraftig vliselin brukt til vesker, linninger og hatter.

Et symønster du kan ta utgangspunkt i. Mønsteret jeg likte best var M8212 fra McCall’s.

Matchende tråd til toppstikninger.

La oss sette i gang!

Jeg har valgt å sy hatten i størrelse M, og begynner med å klippe klart alle delene jeg trenger. I tillegg til mønsterdelene instruksjonene sier man skal ha valgte jeg å klippe ut en ekstra vliselinbit til bremmen. Ved å fiksere vliselin til begge sider av bremmen får jeg en ekstra stiv solhatt – akkurat slik jeg ønsker.

Til referanse er omkretsen på hodet mitt 56 cm. Jeg kunne med fordel sydd hatten en størrelse mindre da sluttresultatet ser noe stort ut, men sitter godt. Jeg ser også i ettertid at jeg burde klippet vliselinen uten sømrom. Det hadde gitt et resultat som er mindre bulkete og sitter tettere over hodet.

Fikser vliselinen til mønsterdelene dine.

Sy sammen hatten

Da kan vi starte å sy solhatt! Jeg begynner med å sy sammen hatten slik det står i mønsteroppskriften. Alle markeringer overførte jeg på forhånd for å gjøre jobben enklere. Spesielt viktig er det å få med markeringen for der mønsterdelene skal møtes i toppen, slik at du får et jevnt kryss i toppen. Press sømmene åpne i hatten. For å gjøre dette stappet jeg rett og slett hatten full av bomullsstoff og klær som tåler damp og høy varme.

Sy sammen bremmen

Neste steg er å sy sammen kortsiden av bremmen i begge stoffene. Her er det også god hjelp å overføre markeringene slik at bremmen blir så jevn som mulig. Sømmen strykes åpen.

Sy hatten fast i bremmen

Nå skal du sy hatten sammen i bremmen. Dette gjør du ved å legge hatten inni bremmen – rett mot rett. Nål fast kanten til bremmen med kanten til hatten. For å få til dette så jevnt som mulig lagde jeg mine egne markeringer. I bremmen tok jeg utgangspunkt med sømmen for å finne markeringene. Jeg brettet bremmen på sømmen for å finne markeringen på midten av bremmen. Deretter brettet jeg bremmen med markeringen og sømmen på midten for å finne midtpunktene mellom disse markeringene. Slik ender jeg opp med fire markeringer plassert jevnt rundt bremmen. Jeg bruker samme teknikk på hatten for å finne fire jevne markeringer der også. Match opp markeringene (sørg for at sømmen til bremmen treffer en søm i hatten) og sy. For å få det til å passe kan det være du må klippe hakk i bremmen.

Når hatten er sydd fast i bremmen er det lurt å sy en støttestikning. Dette tenkte ikke jeg på da jeg sydde, men oppdaget underveis i prosessen at det hadde gitt et enda finere resultat. Støttestikningen syr du fra fremsiden i bunnen av hatten, og passer på så du fanger sømrommet i sømmen. Gjort riktig vil dette feste sømrommet ditt slik at det peker oppover mot toppen av hatten.

Nå er det klart for vrangsøm!

Vrangsøm er en teknikk som gir deg et rent og pent resultat uten noen synlige sømrom. Det er veldig vanlig å bruke denne teknikken til fôrede plagg, slik som topper og kjoler. Det er denne teknikken som gjør det mulig å flippe solhatten for to forskjellige design!

Legg de to hattene oppå hverandre med rettside mot rettside. Nål sammen hattene langs kanten av bremmen og sy rundt hatten. La det være en åpning på cirka 10 cm – dette hullet skal du trekke begge solhattene gjennom. Vreng hele hatten og press bremmen slik at du får en crisp og rund brem.

Ferdigstilling

Det eneste som gjenstår nå for å sy solhatt er å lukke vrengehullet og å sy toppstikningene. Brett inn sømrommet til vrengehullet og press godt. Sy en toppstikning langs kanten av bremmen hele veien rundt.

Nå skal du sy de parallelle toppstikningene på bremmen. Det kan se litt vanskelig ut og være litt skremmende ettersom det er så tydelige sømmer. Trikset er å ta seg god tid, i tillegg til å plassere den neste sømmen akkurat en syfotlengde unna den forrige. Det gjør det mye enklere å få fine parallelle sømmer! Sy den første toppstikningen med syfoten helt inntil kanten til bremmen. Den neste stikningen plasserer du med syfoten inntil den forrige stikningen. Fortsett slik til du har nådd toppen av bremmen. Disse sømmene er dekorative i tillegg til å gi bremmen enda mer stabilitet.

Web Image Mccall S 8212 Kjole Hatt Maske Y (xs M8212 Product Hires 01 993140205 Plid 63923

Nå er hatten din ferdig!

Så enkelt er det å sy solhatt! Kanskje kan du sy en matchende hatt til sommerkjolen? Hvis du ønsker en litt annerledes hatt, for eksempel en bøttehatt, er det mange av teknikkene brukt her som er like relevante. Det røde antrekket til dukken kan du lese mer om på vår instagram konto.

Er det for dårlig vær til å bruke solhatten? Sjekk ut vårt tidligere blogginnlegg med «5 ting du kan gjøre inne når det regner – for den kreative!«.

Jeg håper dette var inspirerende! Vi digger å se hva dere lager, så tag oss gjerne på Instagram @somsenteret. God sommer! ☀️