Slik kan du sy julekjole selv – Sømsenteret
Har du lyst til å sy julekjole selv i år? Da kan det være lurt å komme i gang allerede nå! Vi har akkurat fått inn noen nydelige satengstoffer og inspirasjonen til årets julekjole flommet! I tillegg har Vogue nylig kommet ut med sin nyeste mønsterkolleksjon, så det er mye snadder å velge mellom. I dette blogginnlegget tar vi deg med på hele prosessen fra idé til ferdig kjole.
Hvordan planlegge kjolen din
Det er supert å starte prosessen med å velge et symønster. Men det finnes så utrolig mange symønstre! På nettsiden vår har vi prøvd å gjøre det så enkelt som mulig å gjøre et valg med filtrene våre. Her kan du blant annet filtrere etter vanskelighetsgrad, mønsterprodusent eller designer for å gjøre prosessen så enkel som mulig. Hva med å gå inn i kategorien for kjoler og filtrere etter enkle mønstre? Det gjorde vi!
Valget endte opp på V1801, et mønster fra den nyeste kolleksjonen til Vogue som passer perfekt til sateng! Her har vi en dyp v-hals, lommer i sidesømmen, flotte flagrende ermer og en skjult glidelåslukning i ryggen. Mønsteret er kategorisert som enkelt, noe som blant annet kommer at at overdelen av kjolen ikke består av separate ermer, men heller har en slags poncho-aktig konstruksjon. Dette er lurt ettersom jeg skal sy i et krevende og glatt satengstoff. Jeg har valgt å sy den knelange varianten.
Dette er det røde satengstoffet vi har valgt, perfekt til å sy julekjole! Dersom rødt ikke er helt din farge kan du finne stoffet i flere farger. Stoffet er tettvevd med en veldig glansfull og glatt rettside og en mattere vrangside.
I mønsteret trenger vi også vliselin og en usynlig glidelås. Til dette stoffet har jeg valgt vliselinen H220, en relativt tynn vliselin som vil gi god stabilitet til belegget. Jeg valgte i tillegg en rød skjult glidelås på 55 cm til ryggen, og en matchende tråd.
La oss begynne å sy julekjole!
Det aller første vi gjør er å finne en optimal klippe-layout! Ettersom stoffet jeg har valgt er 135 cm bredt og Vogue sine anbefalte klippe-layouts gjelder stoff på 115 cm eller 150 cm er det litt vanskelig å vite hvor mye stoff man trenger. Jeg har fått testet det ut for deg, slik at du vet akkurat hvor mye stoff du trenger hvis du velger å sy den samme kjolen!
Det kan være lurt å eksperimentere litt med klippe-layouten din før du klipper. Da sørger du for å få så mye ut av stoffet ditt som mulig! Her endte jeg faktisk opp med en meter til overs etter å ha flyttet litt rundt på mønsteret – nok stoff til en enkel bluse! Jeg fant dermed ut at du trenger 3,5 meter x 135cm stoff for å sy den korte varianten av denne kjolen.
Det er vanskelig å få mønsterdelene dine til å bli helt korrekte når man jobber med så glatt stoff. Et forslag er å nåle mønsterdelene godt fast i stoffet og skjære dem ut med en rullekniv. Da slipper du å løfte opp stoffet slik som man gjør med en saks, og det er mindre sjanse for at stoffet beveger på seg. Husk å klippe eller markere hakkene i mønsteret, det gjør syjobben enklere når man jobber med glatte stoffer.
For å ferdigstille sømrommet i denne kjolen har jeg valgt å overlocke. Hvis du ønsker et ekstra flott resultat anbefaler vi å bruke franske sømmer. Teknikken tar litt tid, men resultatet blir alltid veldig fint! Les mer om hvordan du syr en fransk søm i blogginnlegget vårt om falsk overlocksøm.
Jeg pleier alltid å stryke fast vliselinen før jeg begynner å sy. Slik er alt klart!
La oss sy overdelen
Det første vi gjør er å sy overdelen til kjolen. Vi starter med foldene på for- og bakside. Overfør markeringene fra mønsterdelen, nål fast og press foldene godt. På forsiden skal de presses mot ermene, på baksiden skal de presses vekk fra ermene. Dersom du bruker det samme stoffet trenger du et bomullstoff som tåler høy varme mellom strykejernet og stoffet for å unngå at det smelter.
Legg så de to forsidene med rettsiden mot hverandre og sy den korte sømmen markert i mønsterdelen under utrigningen. Denne sømmen er ganske godt gjemt under belegget, men jeg valgte for sikkerhets skyld å overlocke sømrommet. Det neste steget er å sy skuldersømmen. Legg for-og bakside med rettsiden mot hverandre, match hakkene i sømrommet og sy skuldersømmene. Sømrommet skal så overlockes og presses åpent.
Neste steg er å sy overgangen mellom erme og byste. Dette markeres med en liten rettsøm som begynner over sømrommet og strekker seg cirka 9 cm mot skulderen. Superenkle ermer! Det viktigste å merke seg her er at sømmen skal begynne der mønsterdelen viser, dette skal du nemlig klippe opp til når du skal sy opplegget i ermet.
Hvordan legge opp med baby hem
I denne oppskriften skal man legge opp med baby hem. Dette er en veldig fin teknikk som gir deg en delikat og smal oppleggskant. Begynn med å sy en rettsøm 1,3 cm (2 mm inn i sømrommet) unna råkanten din. Press sømrommet oppover fra sømmen din, og klipp vekk sømrommet tett inntil sømmen. Her anbefaler jeg å ikke gå nærmere sømmen enn et par millimeter for å forhindre at stoffet rakner i sømmen. Brett så sømmen over en gang til, og sy en søm oppå den første sømmen din. Da har du et rent opplegg med alle sårkanter skjult under bretten. Til slutt presser du opplegget ditt flatt.
Slik syr du belegget
Sy sammen de lange delene langs markeringen på mønsteret og press sømmen åpen.
Videre skal de to små delene sys fast i de lange beleggdelene med rettsiden sammen. Jeg overlocket sømrommet før jeg overlocket rundt hele yttersiden av belegget.
Så legges belegget rett-mot-rett på overdelen. Bruk hakkene i mønsterdelene for å sjekke at belegget blir lagt så jevnt som mulig. Sy langs kanten, og snu syfoten på punktet indikert på mønsterarket. Sy fast sømrommet til belegget så langt det er mulig, vend og press. Hvis du har problemer med å få belegget til å ligge pent er det lurt å klippe noen hakk i sømrommet, eller rett og slett sprette opp sømmen og rydd opp med håndsøm. Det var det jeg endte opp med å gjøre for å få en så spiss utrigning som mulig.
Tid for skjørtet!
Vi begynner med å sy sammen forstykkene og nåle fast foldene. Deretter skal alle lommene sys fast.
Følg markeringene på mønsterdelen og sy sidesømmene til skjørtet opp til markeringen, fester tråden og fortsetter opp til midjen fra neste markering. Kanten på lommen din syr du rundt og sørger for å ende i sømrommet til skjørtet. Snitt opp sømrommet på over- og undersiden av lommen. Brett inn lommene og press godt!
Herlig med et kjolemønster med lommer!
La oss sette sammen kjolen!
Nå er vi snart ferdig med å sy julekjole! Det eneste som gjenstår er å sette delene våre sammen. Match bunnen på overdelen og toppen på skjørtet med rettsidene sammen og nål delene sammen. Pass på her hvor ermet ditt ender opp! Sy sammen skjørtet til overdelen. Her gikk jeg over etterpå med overlockeren. Sømmen presses ned mot skjørtet.
Nå får vi endelig et inntrykk av hvordan kjolen ser ut ferdig! Og det glansfulle satengstoffet er enda flottere enn jeg så for meg. Det eneste som gjenstår nå er den usynlige glidelåsen, å sy sammen skjørtet nedenfor glidelåsen, feste belegget i nakken og gjøre opplegget i bunn av kjolen. Vi begynner med en usynlige glidelåsen!
Det kan være litt skremmende å sy en usynlig glidelås, men det er enklere enn det virker. Jobben blir ekstra enkel med en usynlig glidelås-fot, men du kan også få et fint resultat med en normal glidelåsfot. Vi har laget en video for å vise denne teknikken.
Slik syr du usynlig glidelås
Jeg valgte å overlocke åpningen i ryggen før jeg sydde i glidelåsen. Følg videoen over når du syr i glidelåsen.
Vi begynner med den ene siden av glidelåsen – rett mot rett. Glidelåsen sys i åpen slik at vi kommer så tett på glidelåstennene som mulig. Sy sakte, og rull glidelåstennene over samtidig som du syr. Stopp sømmen din cirka 4 cm over glidelåsstopperen, det eksakte punktet kan du finne markert i mønsteret. Trekk glidelåsfoten helt opp når du måler hvor den andre delen av glidelåsen skal sys fast i den andre siden.
Neste steg er å sy sammen bunnen av ryggen. Denne sømmen skal gå fra bunnen av kjolen og opp til punktet der glidelåssømmen din stopper. Resten av glidelåsen som nå henger løst skal sys fast i sømrommet.
Nå skal vi feste belegget! Brett inn en brett som er like bred som sømrommet ditt og press godt.