Slik syr og legger du opp dine egne gardiner!

Slik syr og legger du opp dine egne gardiner!

Skal du legge opp gardiner uten å helt vite hvor du skal starte? Eller ønsker du kanskje å sy deg gardiner fra scratch? Hvor begynner man når man skal sy gardiner? Hvor mange cm burde man legge opp en gardin? Vi viser hvordan i dette blogginnlegget!

 

Et bilde av den ferdige gardinen
Slik blir resultatet!

 

Aller først må vi sy gardinen vi skal legge opp

Flere og flere velger å ta utgangspunkt i metervare i stedet for en ferdig gardin når de innreder hjemmet sitt. Dette gir utrolig stor frihet til hvordan du ønsker å innrede hjemmet ditt, i tillegg til at man kan spare en del penger! Jeg har valgt å sy gardin av et deilig taupe brunt linstoff. Mange tenker i hovedsak på lin som en tekstil til sommermånedene, men i mørkere toner synes jeg det egner seg like godt til høsten. En mørk gardin i lin kan være med på å gjøre rommet mye lunere! Det også uten at det oppleves som tungt eller lystett.

 

Taupe brunt linstoff
Stoffet jeg valgte er et taupe brunt linstoff

 

Linstoffet jeg har valgt er 138cm bredt. Det passer perfekt til en gardin! For å finne ut hvor mye stoff vi trenger er vi dermed kun nødt til å måle hvor lang vi ønsker at den ferdige gardinen skal være. I tillegg til det må du legge til et par centimeter til pene kanter, og minst tre centimeter i bunn til opplegg. Dersom du ønsker en gardin som er lik den jeg har laget er du også nødt til å legge til ca 20 cm til knytebåndene jeg brukte som oppheng.

 

La oss begynne med knytebåndene

Dersom du ønsker å bruke en annen metode for oppheng kan du hoppe over dette steget.

Klipp av 20 cm i den ene enden av stoffbiten din. Denne remsen skal bli til 14 avlange stoffbiter. Dette kan du variere basert på hvor bredt ditt stoff er, slik at du slipper å få stoffrester. Ettersom stoffet mitt er 138cm bredt får jeg 14 stoffbiter på cirka 9,8×20 cm. Jeg legger stoffet dobbelt før jeg klipper, slik at jeg får en effektiv prosess.

Et bilde av stoffbitene mine
Du ender opp med 7 par stoffremser

 

Vi ønsker et så rent resultat som mulig! Derfor bretter vi stoffet på midten og syr en søm langs langsiden. Jeg erfarte at det kan være lurt å også sy en søm langs kortsiden på dette punktet. Sømmen på langsiden presses åpen før båndet vrenges. Dersom du har sydd sammen kortsiden også kan du bruke en kantformer for å få så skarpe kanter som mulig. Ettersom disse sårkantene nå er skjult inni båndet trenger ikke disse å sikres. Press båndet igjen etter det er vrenget.

 

Slik så mine bånd ut på dette punktet. Jeg sydde ikke kortsiden på vrangen, noe jeg innså i ettertid at hadde gitt et renere resultat.

 

På dette punktet er det fint å overlocke de resterende synlige sårkantene for et resultat som vil vare lengre. Det vil si den ene kortsiden til båndene og alle fire kanter rundt gardinen din.

 

Nå kan vi sy gardinen!

Vi begynner med å brette over kanten til gardinen to ganger (en fald) for å skjule overlock-kanten vår og gi et renere resultat. Her blir jobben enklere med en sømfolder syfot.

 

Et bilde av falden min

 

Dette gjøres på begge langsidene og den ene kortsiden til gardinen. Den resterende kortsiden skal være topp av gardinen – der vi fester opphenget vårt. Dersom du ønsker et så rent resultat som mulig kan du sy hjørnene med «mitered corners» teknikken beskrevet i vårt blogginnlegg der vi syr servietter.

 

Opphenget festes ved å legge to bånd med sømmen mot hverandre sandwitchet i falden.

 

Et bilde av båndet liggende under falden, holdt fast med en knappenål.
Her ser du hvordan båndene er lagt inn under falden.

 

Fordel båndene dine jevnt bortover toppen av gardinen og sy falden langs hele kanten.

 

Bilde av toppen av gardiner med båndene fordelt utover

 

Her har jeg overlocket begge korsidene av båndene, før jeg innså at dette ikke ville gi et så pent resultat som jeg ønsket. Derfor måtte jeg sprette opp overlocksømmen, brette inn toppen og sy en synlig søm på topp av båndene. Resultatet blir ikke like skjult med denne metoden, men det fungerer fremdeles godt.

Neste steg er å presse båndene oppover. Jeg synes det var enklest å begynne med det båndet som lå øverst, før jeg presset det under opp. Sy en støttestikning på forsiden i den opprinnelige sømmen for å holde båndene dine på plass, og for å sørge for at falden ikke faller fremover.

 

Slik kan du legge opp gardiner

Nå skal vi legge opp gardiner! Dersom du har ferdigsydde gardiner kan du hoppe rett hit. Vi har valgt å legge opp gardinen vår med sømfix for et raskt og rent opplegg.

Sømfix brukes ofte til å legge opp gardiner

Jeg begynte med å markere hvor jeg ønsket å brette kanten opp til slik at jeg enkelt kunne få et jevnt opplegg.

 

For å få et godt rett fall i bunn av gardinen trenger du en oppleggskant på minst 3 cm. Jeg ønsket å gjøre gardinen min 10 cm kortere, så jeg lagde en linje 20 cm over bunnen av gardinen. Ta så med deg gardinen til strykebrettet ditt og press bunnen opp til linjen. Dersom du ønsker å teste lengden før du fikserer opplegget kan du nåle fast oppbretten nå og henge opp gardinen.

Brett opp bunnen din igjen. Sømfixen skal fikseres med strykejern i bunn av gardinen. Strykejernet skal ha medium varme og presses – ikke strykes.

Bilde av applikering av sømfix for å legge opp gardiner

Fjern papiret på sømfixen, brett opp kanten din, dekk med et fuktig presstøy og press bretten din for å fiksere sømfixen.

Hvordan legge opp gardiner

 

Så enkelt kan du legge opp gardiner!

Prym har laget en flott video for å vise hvordan man bruker sømfix dersom noe virket uklart.

 

Da var gardinen din ferdig!

 

Bilde av gardiner

 

Nærbilde av gardiner

 

Hva synes dere? Jeg håper dette var inspirerende til gardiner i ditt hjem! Hvis du ble inspirert til å lage dine egne gardiner vil vi gjerne se det! Tagg oss @somsenteret på instagram og bruk hashtaggen vår #somsenteretdiy. Ønsker du å ta del i et kreativt miljø med våre kunder? Bli med i facebookgruppen vår «tips, hjelp og inspirasjon fra Sømsenteret».