Her er 17 mai pynt du kan lage selv – Sømsenterets blogg

Her er 17 mai pynt du kan lage selv – Sømsenterets blogg
Hipp hipp hurra og gratulerer med dagen!

Vi nærmer oss endelig litt etterlengtet feiring, og jeg gleder meg masse til å dekke opp til 17.mai frokost med 17 mai pynt du kan lage selv.

I Sømsenteret er vi alltid glad i miljøvennlige tiltak, spesielt når det er noe man kan lage selv! Derfor tenkte jeg det var perfekt å utnytte muligheten til å vise hvordan man kan lage sine egne servietter av stoff. Du ender opp med flotte gjenbrukbare servietter, samtidig som du eliminerer unødvendig forbruk. Vinn/vinn? Denne teknikken kan du bruke for å lage flotte kanter på alle flate stoffbiter, så den samme fremgangsmåten kan brukes til å lage duker, spisematter, løpere etc. Til slutt viser vi noen forskjellige teknikker du kan bruke for å dekorere serviettene i skikkelig 17 mai ånd!

Dette trenger du:

Til serviettene:

17. Mai Serviett

Til pynt:
  • Broderigarn i passende farger: rød, blå og hvit
  • Sytråd til dekorsømmer i passende farger: rød og blå
  • Garn til knyting – jeg brukte Rauma Vams i rød og blå. Her passer det supert å bruke garnrester!

Slik lager du servietter av stoff

Når jeg skulle lage disse serviettene ønsket jeg å sørge for at det ble så lite stoffrester som mulig. Det er jo tross alt mest miljøvennlig å utnytte materialene sine så godt som mulig. Derfor tok jeg utgangspunkt i bredden på linstoffet for å finne hvor store serviettene skulle være.

Hvordan finne målene dine

Jeg har tatt utgangspunkt i at serviettene skulle ende opp med å ligge på cirka 40cm, og at de skulle være kvadratiske. På nettsiden vår står det skrevet hvor bredt stoffet er; 138 cm. Det kan alltid være lurt å dobbeltsjekke bredden her, vanligvis stemmer det men det hender at leverandørene har et parti med et par cm feil. Her stemte det godt, så jeg delte 138 på 3. Det blir 46, noe som passer perfekt! 3 cm på hver side vil gå bort i kanter, så den ferdige servietten vil her måle 40 cm.

Husk å sikre sårkantene dine! På min symaskin brukte jeg en blindsømfot og en falsk overlocksøm. Du kan lese mer om sikring av sårkant og falsk overlock i dette blogginnlegget.

Pressing av kanter

På det ferdige resultatet har vi en kant på innsiden som måler 2 cm med et innbrett på 1 cm. Vi begynner med å presse en brett på 3 cm rundt hele servietten. Her kan et tips være å lage en mal på 3 cm slik jeg har gjort, dette er spesielt lurt hvis du skal lage mange servietter, og det skal man jo vanligvis!

Lag et lite merke med markeringsvektøyet ditt der bretten møtes.

Brett inn en kant til på 1 cm og press den.

Hvordan lage de rettvinklede hjørnene – såkalte «mitered corners»

Lag to nye markeringer: ett på hver side av hver tupp 6 cm ned. Dersom du har en smalere kant justeres også denne lengden – den skal være det dobbelte av bredden til bretten din.

… slik!

Neste steg er å markere en linje gjennom alle de tre prikkene. Dersom du har vært nøyaktig med målene dine skal det gå uten problem! Hvis ikke er nok brettene dine litt ujevne. Dersom det ikke er så farlig for deg å ha alt helt nøyaktig går det helt fint – så sant avviket ikke er for stort. Hvis du vil ha et så nøyaktig og pent resultat som mulig skal disse punktene helst være på en rett linje.

Brett så servietten slik at linjene legges sammen, samtidig som du beholder den ytterste bretten på 5 cm.

Nå kan vi endelig sette oss tilbake ved symaskinen!

Nå skal du sy en søm langs den markerte linjen, og syr ned den ytteste kanten i prosessen. Sømrommet du ender opp med klippes først til en trekant, før toppen på trekanten «stusses».

For å få en så crisp søm som mulig anbefaler vi å presse sømrommet åpent, slik at stoffet fordeler seg jevnt under bretten.

Sånn ser det ut på vrangen etter sømmen er presset…
… og sånn ser det ut på rettsiden!

Nå kan det være lurt å presse rundt hele kanten på servietten en gang til, slik at du er sikker på at kanten blir sydd ned så jevnt som mulig. Sy fast alle brettene dine så nære innerkanten som mulig. Bruk gjerne trykkfoten din som guide.

Stopp midt i hjørnesømmene, løft trykkfoten og snu servietten. Slik er det enkelt å få en rett vinkel!

Nå er servietten ferdig! Hvis du bare skal lage en standard serviett kan du gjerne stoppe her, ellers kan du gå videre til dekorering av servietten din.

Dekorering av servietten

Nå starter den morsomste delen av prosessen, og den delen som gjør det til 17 mai pynt du kan lage selv! Dette er tiden for å la dekorsømmene på maskinen din skinne. Jeg har laget tre varianter. En er veldig klassisk og enkel, en benytter seg av dekorsømmer på maskinen min og en er håndbrodert.

Tvillingnål

Denne dekoren benytter seg av en tvillingnål med 2,5 mm mellomrom. Her har jeg skiftet til tvillingnålen etter hjørnene er ferdige, tredd maskinen min med rødt og hvitt og sydd fast kantene mine med disse dekorative sømmene. Her kan det også gjøres litt mer spennende med de litt enklere dekorsømmene dine. Gjør noen tester, sømmene får raskt et helt nytt liv når de sys med tvillingnål og kontrastfarger!

Dekorsømmer

Her har jeg brukt muligheten til å dekorere servietten min med innebygde dekorsømmer, og knytt det sammen med sammentvinnet garn. I mange tilfeller er det en masse dekorsømmer man ikke ofte finner muligheten til å benytte seg av, så her kommer de virkelig til sin rett. Min symaskin har også skriftfunksjon, noe jeg synes var utrolig kult til dette formålet! Dersom du ønsker å bruke denne metoden kan det være lurt å gjøre noen sømtester i en rest av samme stoff, da de mer kompliserte sømmene ofte oppfører seg annerledes i forskjellige stoffer. Spesielt viktig kan dette være med sying av skrift, slik at du kan måle opp lengden på sømmen på forhånd.

Håndbroderi

Det siste alternativet er håndbrodert. Her har jeg sydd med attersting, slik du kan lese om i vårt blogginnlegg om håndsøm. Designet har jeg tegnet med markeringstusjen, noe som var utrolig praktisk da jeg til slutt bare trengte å skylle servietten godt for å fjerne guidelinjene mine.

### THERE WAS AN IMAGE HERE ###