Sy overlocksøm med vanlig symaskin – Sømsenterets blogg

Sy overlocksøm med vanlig symaskin – Sømsenterets blogg

Når du syr plagg er det er par ting det er viktig å huske på for å sørge for at plagget ditt holder lengre. Det er jo tross alt lite som er så kjedelig som å bruke mye tid på å sy deg et plagg, for så å finne ut at det går opp i linningen etter et par runder i vaskemaskinen. Dette skjer ofte fordi man ikke har ferdigstilt sømmene sine med en overlocker, slik at stoffet frynser seg og sømrommet rakner. For å oppnå det beste resultatet kan det være lurt å investere i en overlockmaskin, og vi har et stort utvalg. Men ønsker man ikke å investere i det enda er det flere alternativer du kan få til for å sy overlock med vanlig symaskin.

Her er noen av de beste alternativene!

Sikksakksøm langs kanten

Det enkleste alternativet er å sy en sikksakksøm langs kanten av stoffet ditt. Dette er også en funksjon som alle symaskiner har. Det er opp til deg om du gjør dette før eller etter du syr bitene dine sammen. Sikksakksømmen skal sys med kort stinglengde langs kanten av stoffet. Du bestemmer selv om du ønsker å sy helt på kanten av stoffet, eller om du ønsker å sy noen millimeter inn og klippe til stoffet etterpå.

Sewing,zigzag,patterns,on,a,sewing,machine

Sikksakksøm med en liten brett

Dette alternativet er ganske likt det forrige. Forskjellen er at man bretter en liten brett langs sårkanten på et par millimeter før man syr sikksakksømmen. Her ender man opp med et resultat som ser mye ryddigere ut enn det forrige. Det er også enda mindre sjanse for at stoffet skal frynse seg.

Fransk søm

Når man syr en fransk søm ender man opp med et veldig pent utseende på innsiden av plagget, der alle sårkanter er skjulte. Her begynner du med å sy sammen stoffdelene du skal sy med yttersiden ut. Dette er det motsatte fra det man vanligvis vil gjøre. Denne sømmen skal kun være noen millimeter fra sårkanten, slik at du fremdeles har mye sømrom å gå på. Snu stoffdelene/vreng plagget og sy en ny søm som følger det opprinnelige sømrommet ditt. Nå er sårkantene dine skjult på innsiden av hulrommet som oppstår i sømrommet. Resultatet er pent på både innsiden og utsiden av plagget, og sømmen er slitesterk.

Skråbånd

En annen løsning på ferdigstilling av sårkanter er å benytte seg av skråbånd. Sy sammen plagget slik du vanligvis gjør, men dekk til sårkantene dine med et smalt skråbånd. Her ender du opp med et resultat som kan være både slitesterkt og dekorativt. Hva med å lage ditt eget skråbånd med det samme stoffet du syr plagget av? Bruker du et stoff med en mønstret ytterside kan et innslag av det samme mønsteret på innsiden av plagget være en veldig kul detalj. Du kan lage et skråbånd selv med denne skråbåndsbretteren.

Falsk Overlock

Falsk overlocksøm

Det siste alternativet er å bruke en falsk overlocksøm, alternativet for å sy overlock med vanlig symaskin. På de aller fleste symaskiner, selv de for nybegynnere, kan du finne denne sømmen – i varierende kompleksitet. Bildet over illustrerer hvordan sømmene vanligvis ser ut på sømvalget til symaskinen din. På lik linje som med sikksakksømmen skal denne sys langs sårkanten din med taggene ut. Den største fordelen med denne løsninger er at sømmen er elastisk. Det gjør den perfekt til alle elastiske stoffer, som jersey og tynne ullstoffer.
Hvis symaskinen din har forskjellige varianter av denne sømmen, er det nok for å tilpasse seg til stoffet du syr. Husk alltid å teste ny sømmer ut på en prøvelapp først, slik at du har god kontroll over resultatet.
Når man syr en falsk overlocksøm kan det være lurt å benytte seg av en overlockfot eller føtter som blindsømsfoten til Pfaff. Den vil hjelpe deg med å holde deg inntil kanten når du syr.