Ullegenskaper – Kan man bruke ull på sommeren? – Sømsenteret

Ullegenskaper – Kan man bruke ull på sommeren? – Sømsenteret

Ull har mange gode egenskaper, ikke bare om vinteren! Bruk av ull på sommeren kan, i motsetning til hva mange muligens tror, hjelpe deg å holde en sval temperatur. Fortsett å lese for å finne ut hvordan.

Egenskapene til ull

Ulike saueraser har ulike ull egenskaper. For å vite om ull klør eller ikke, kan du titte på tykkelsen av ullfibrene. Her brukes en skala som kalles my, altså tusendels millimeter, eller helt enkelt Micron. Vi må under ca. 27 my for at plagget ikke skal klø. Men det vil så klart være mange individuelle forskjeller på hvor ens egen klø-grense går. Derfor kan det være artig å vite at merinoull kan komme helt ned rundt 15 my, noe som forklarer hvorfor den er så behagelig mot kroppen.

“Klør du lett av ull eller har sensitiv hud, vil merinoull, alpakka eller mohair være det beste for deg. De tynne ullfibrene gjør at plagget oppleves nesten som en integrert del av kroppen. Som om ulla alltid har vært der”, sier saueklipper Pål Støylen, som vi har pratet med.

Fin ull er herlig å ha inn mot kroppen, mens ull fra for eksempel norsk spælsau er slitesterkt og god til plagg du vil skal varme og holde lenge.

Ull på sommeren

Det føles kanskje rart ut for mange å skulle bruke ull på sommeren. Derimot har ulla mange gode egenskaper som passer perfekt for å holde en god og jevn temperatur, også på varme sommerdager.

Spesielt er det nok de fine ull-typene som gjør seg gjeldende. De er lette, myke og luftige. Dette hjelper å holde kroppen temperert på en behagelig måte. Svetter du mye om sommeren, vil ull på kroppen transportere bort fukt og holde deg varm og komfortabel. Ull er også naturlig bakteriehemmende, noe som betyr at ull lukter mindre, selv på svette sommerdager. Dette gjør at du ikke trenger å vaske plagget like ofte, noe som er bra for miljøet.

Disse garntypene i ull passer til lette sommerplagg

Strikker du en lett ulltopp i tynt garn, vil du som en selvfølge få en topp med svært gode lufte-egenskaper! Det finnes derimot et hav av alternativer når det kommer til garn. Skal du strikke et plagg som du skal bruke på sommeren, kan både mohair, merinoull, alpakka og kashmir være fristende. Men ikke glem den norske ulla, som også kan passe fint til norske sommere.

Drops Air

Drops Air

Drops Air er et luftig og mykt garn i blandingen alpakka, polyamid og ull. Drops Air kan anbefales når du skal strikke en myk topp som passer til fine sommerkvelder i Norge, eller til tilbehør som sjal.

Du Store Alpakka Faerytale

Alpakka

Du Store Alpakka Faerytale garn er i 100% børstet alpakka. Den lette, luftige tråden gjør at plagg som blir strikket med dobbelt tråd blir ekstra fine. Siden Faerytale finnes i flere farger gir det deg muligheten til å blande tråden i ulike fargekombinasjoner. Det kan gi deg et virkelig spennende og nytt resultat, selv med bruk av samme strikkeoppskrift.

Rauma finull PT2

Ønsker du et plagg i 100% norsk ull kan Rauma finull PT2 være et godt alternativ. Plagget vil nok ikke bli like lett og luftig som i DSA Faerytale. Men ved bruk i norske sommerfjell vil nok plagg strikket i Rauma finull PT2 holde seg fin noe lengre enn hva Faerytale ville gjort med samme bruk.

Et ullplagg kan holde i generasjoner, kan være tidløst og være av stor nytte, både vinter og sommer. På somsenteret.no finner du et stort utvalg garn til alle formål. Prøv gjerne et garn du ikke er like kjent med på ditt neste strikkeprosjekt. Det er beste måte å bli kjent med alle de ulike garntypene som finnes og ikke minst de ulike egenskapene til ulike typer ull.

Ønsker du å tove ull? Les HVORDAN TOVE GARN

Se alt garn og strikketilbehør på SOMSENTERET.NO

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *