Hvor kommer silke fra?

Hvor kommer silke fra?

Silke regnes blant de mest eksklusive tekstilfibrene, både på grunn av den vakre glansen, men også på grunn av den store styrken og den kompliserte måten å fremstille det på. Men hvor kommer silke egentlig fra, og hvem var de første som produserte stoffet?

Silkens opphavsland

Som hjem for silkeormen, var Kina de første som drev med spinning av silke. Arkeologiske funn viser at man spant silketråd for 3.000-4.000 år siden.

Silkestoff var i oldtiden den mest verdifulle eksportvaren Kina hadde. Det var derfor dødsstraff for å eksportere ting som gjorde at andre land kunne spinne silke.

Nå foregår det produksjon av silke i hele verden, men Kina er enda den største produsenten.

Flere typer silke

Alle typer silke har en overflate uten noe karakteristisk struktur. Det er den glatte overflaten som gir silke den velkjente glansen. Silkefibre er forholdsvis sterke og har en god evne til å ta opp fuktighet.

Det finnes i hovedsak to typer silke som går under betegnelse natursilke; dyrket silke – også kalt morbærsilke – og villsilke.

Dyrket silke fremstilles fra kokongen til en liten sommerfugl; Bombyx mori som lever på morbærblad. I Kina har man avlet denne ormen i flere tusen år for produksjon av silke.

Villsilke fremstilles av andre arter som lever på eikeblad. Villsilke kommer fra blant annet Kina, India og Thailand. Villsilke er grovere og ikke så jevn som dyrket silke.

I tillegg til natursilke finnes det også flere former for kunstig silke som består av polyester og viskose. Polyester silke og viskose silke er selvsagt billigere enn natursilke da det er mye enklere å fremstille.

Les også: Hva er polyester?

Har du lyst til å sy i silke? Besøk vår nettbutikk og se vårt utvalg av silkestoffer.