Quilting og lappeteknikk

Quilting og lappeteknikk

Med quilting, eller lappeteknikk, har du muligheten til å sy flotte og unike tepper, grytekluter, klær, møbeltrekk og mye mer – bare fantasien setter grenser. Men hvordan går du frem, og hva må du tenke på i løpet av prosessen?

Hva er quilting / lappeteknikk?

Quilting, eller lappeteknikk på norsk, handler ganske enkelt om å lagvis sy sammen flere “lapper” av tekstiler til et større materiale.

For nybegynnere kan det føles litt vanskelig å orientere seg i mylderet av mønstre, stoffer og teknikker. Imidlertid lærer du deg raskt de grunnleggende ferdighetene som skal til for å lappe sammen ditt første prosjekt, og med tid og erfaring vil du kunne lage stadig flottere mesterverk.

Hvordan sy quilt?

Her tar vi deg gjennom prosessen steg for steg, og gir deg tips til hva du må tenke på for å komme vellykket i mål med ditt neste lappe-prosjekt.

1. Velg riktig materiale

Enten du ønsker å gjenbruke gamle tekstiler eller kjøpe nye metervare, er kvaliteten og fargevalg essensielt for hvor godt resultatet blir. For det første bør fargene passe godt sammen, og du bør også sørge for at materialene er godt egnet til arbeidet.

Om du ønsker å bruke gamle tekstiler men er usikker på om stoffet egner seg, kan du rådføre deg hos en av Sømsenterets butikkansatte. Alternativt kan du gå til innkjøp av stoffer som er spesielt tilpasset lappeteknikk / quilting.

For å forsikre deg mot at stoffbitene krymper eller at fargene smitter over på hverandre, bør du vaske og tørke tekstilene i forkant. Gå deretter over med strykejern for å unngå skrukker.

Hvor mye tekstil du trenger avhenger av prosjektet, men du trenger i alle fall nok stoff til å danne tre lag:

  • Nok stoffbiter til å danne mønsteret/topplaget.
  • Et stykke stykke tekstil som tilsvarer størrelsen på topplaget, som danner mellomlaget. Beregn gjerne litt slingringsmonn for å sikre at ikke mellomlaget blir for lite.
  • Et enda større større stoffstykke som skal danne baksiden og rammen til lappe-prosjektet ditt.

2. Kutt til stoffbitene

Godt sytilbehør er alpha og omega for at stoffbitene skal bli så like som mulig, og for at prosessen skal gå så kjapt, enkelt og smertefritt som mulig.

Det finnes flere verktøy å velge mellom, men dine aller viktigste venner på denne fronten er en god rullekniv, en skjærematte for å beskytte underlaget, en eller flere linjaler egnet for quilting, og en tekstilpenn.

3. Sett sammen stoffbitene i ønsket mønster

Nå har tiden kommet for å kombinere alle tekstilbitene til ønsket mønster, og sy de ulike stoffbitene sammen.

I lappeteknikk/quilting brukes som oftest ¼ søm. I forkant bør du øve på syteknikken din, for å være sikker på at alle bitene blir festet sammen så pent som mulig.

4. Sy sammen quilten

Når alt ligger som det skal, kan du begynne å feste lagene sammen.

For å hindre uønskede bulker og andre skjevheter, bør du starte med å presse mønsteret flatt. Finn frem strykejernet og føl deg frem med lav til middels temperatur.

NB! Her skal du ikke stryke fra side til side – kun benytte deg av strykejernets egen vekt for å presse stoffbitene flate.

Deretter syr du topplaget på det mellomste laget. For å hindre at lagene sklir, bør du feste med sikkerhetsnåler eller store, løse sting.

5. Sy kantene

Når mellomlaget er festet, kan du sy på bunnlaget som danner baksiden og rammene rundt mønster-laget. I tillegg til at bunnlaget danner en lekker ramme for verket ditt, fungerer det også ypperlig for å skjule eventuelle skjevheter som har oppstått langs kantene.Pass imidlertid på at du måler opp riktig, hvis ikke kan ujevne kanter gjenspeiles i selve rammen.

6. Lær av dine feil

Er noen av bitene litt skjevt plassert, eller er det noe annet som ikke gikk helt som det skulle? Ikke fortvil – bruk heller energien på å finne ut hvor det gikk galt.

På den måten kan du bruke erfaringen til å videreutvikle dine ferdigheter og skape enda bedre resultater!

Føler du deg klar for å sette i gang? Kjøp tekstiler til ditt neste prosjekt her!