Polyester har kanskje flere egenskaper enn du tror – Sømsenterets blogg

Polyester har kanskje flere egenskaper enn du tror – Sømsenterets blogg

Polyester har fått et skikkelig versting-stempel i det siste på grunn av sin lite miljøvennlige produksjon og utslipp av mikroplast ved vask. Men visste du at polyester også har flere positive egenskaper? I dette blogginnlegget forteller vi litt om det vanligste syntetiske stoffet og polyester sine egenskaper.

Som de aller fleste vet er stoff som består av 100% polyester i praksis kun plast. Stoffet består av plastkuler som presses gjennom en slags sil slik at du får lange, tynne plasttråder. Trådene veves så sammen til et stoff, på samme måte som man vever for eksempel bomullstråder.

Positive egenskaper

Slitesterkt

Polyester er et veldig slitesterkt stoff! Det egner seg også godt til blandingsstoff. Dette gjør at du ofte ser små prosenter med polyester blandet inn i stoffer som skal være litt mer slitesterke. anorakk

Holder formen godt

Plagg som er laget av polyester holder ofte formen sin bedre enn plagg som er laget av naturstoffer.

Laughing,happy,young,woman,embracing,the,cold,autumn,weather,snuggling

Ofte værresistente kvaliteter

Du vil ofte se polyester brukt til yttertøy – dette fordi stoffet ofte har værresistente egenskaper. En ullkåpe med litt polyesterfiber vil for eksempel ofte oppleves som varmere og mer vindtett. Vi har for eksempel flott vannavstøtende anorakkstoff av polyester og et stort utvalg bevernylon, to blandingsstoffer med bomull og polyester som passer perfekt til yttertøy.

Billig

I motsetning til mange naturfibre er polyester billig å fremstille. Dette gjør stoffer av polyester til et godt valg for nybegynnere i søm.

Resirkulert

Fremstillingen av polyester gjør at det er et enkelt stoff å fremstille av resirkulerte materialer, slik som brukte plastflasker. Et eksempel er de resirkulerte satengbåndene vi har i vårt sortiment som er laget av 100% resirkulerte PET-flasker.

Negative egenskaper

Mikroplastutslipp

En av de største ulempene med polyester er mikroplastutslipp. Ettersom polyester er et stoff laget av plast vil det slippes ut bittesmå plastbiter hver gang du vasker plagget ditt i vaskemaskinen. Dette kan du unngå hvis du vasker plagget ditt i en vaskepose, slik som det kjente merket Guppybag. Da kan du vaske dine polyesterplagg uten dårlig samvittighet.

Clothing,label,saying,'releases,microplastics,during,washing'.,concept,for,synthetic

Puster ikke

Mange opplever at polyesterplagg blir klamme og ubehagelige ettersom polyester ikke puster. Derfor kan det være lurt å styre unna for tettsittende plagg som t-skjorter når du syr klær i polyester. Luftige bluser og kjoler blir et bedre alternativ hvis du syr i stoff med store andeler polyester.

Lukter raskt

Har du en bluse som begynner å lukte vondt raskere enn de andre plaggene dine? Da kan det godt være den er laget av polyester. Polyester har nemlig en dårlig tendens til å låse inn lukter. Plagg som er laget av naturfibre kan man vanligvis lufte litt for å unngå for hyppig vasking, noe som vanligvis ikke er nok for plagg av store andeler polyester. Dermed ender man ofte opp med å vaske plagg av polyester oftere, noe som resulterer i slitasje og mikroplastutslipp.

Er du nybegynner på søm? Sjekk ut vårt tidligere blogginnlegg med sytips for nybegynnere!

Vi håper dere ble litt klokere på polyester, og synes det blir enda enklere å velge hvilket stoff som passer deg og dine prosjekter best fremover.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *