Hva er viskose stoff laget av?

Hva er viskose stoff laget av?

Viskose er sikkert noe du har hørt om. Viskose finner du nok i mange av klesplaggene du har hengende i skapet hjemme, men hva er viskose laget av? Dette er noe av det vi skal svare på her.

Historien til viskose

For å finne starten til viskose må vi helt tilbake til 1800-tallet. Det var i 1889 da franskmannen Hilaire de Chardonnet fremstilte det første regenererte fiberne av cellulosenitrat. Dette ble kalt kollodiumsilke. Men denne gikk fort ut av produksjon. Det var ikke før rundt starten av 1900-tallet at produksjonen av kunstfibre for alvor startet og et viktig produkt var kunstsilke-strømper. Etter første verdenskrig ble det vanligere for damer å gå med kortere skjørt. Dette gjorde strømper til en viktig del av den nye «looken». Kunstsilke, som viskose i filamentform ble kalt, bidro til store endringer på strømper og undertøy fronten. Dette gjorde de tynnere og mer kroppsnært. I 2018 utgjorde seks prosent av den globale fiberproduksjonen viskose. Interessen for viskose vokser fordi man søker en mindre miljøbelastende erstatning for bomull og polyester.

Hva er viskose?

Råmaterialene som trengs for å lage viskose er ulike treslag, som gran, bøk eller bambus. Produksjonen starter med at trevirket blir barket og delt opp til flis. Deretter kokes fremmedelementer ut og fibrene blekes og presses til plater. Så må cellulosen gjøres flytende. Dette kan gjøres gjennom den viskoseprosessen der natronlut og karbondisulfid brukes. Men i nyere tider har det kommet en raskere måte å gjør dette på. Her bruker man et løsemiddel, som sammen med vann løser cellulosen. Til slutt kan den kuttes og spinnes til tråder.

Viskosens egenskaper

Viskose er et svært anvendelig fiber og gir den samme følelsen som et naturlig fiber. Viskose kan blant annet erstatte silke, bomull, ull og lin. Viskose tar også opp mye fuktighet, og pga den store svellingen kan den ta opp 80-120% vann. Dette gjør den fin til produkter innen helse. Viskose-stoffer kan ha pent og litt tungt fall, og oppleves som behagelig mot kroppen. Viskose er ikke et isolerende stoff, og er derfor ideelt for klær som brukes i varmt og fuktig klima.

 

Om du lurer på mer om andre tekstiler les HVA ER BOMULL?

På somsenteret.no finner du vårt utvalg av ensfarget metervare av viscose.