Hva er egentlig twill stoff? – Sømsenterets blogg
Når man snakker om stoffer og tekstiler er det to karakteristikker vi vanligvis bruker for å beskrive stoffet; materialet og vevingen. Materialet beskriver hvilke fibre stoffet er laget av, slik som silke, bomull, lin eller ull. Vevingen av stoffet omhandler hvordan materialene er vevd sammen for å danne et stoff. De tre vanligste vevingene er toskaftsveving, satengveving eller twill. I dette blogginnlegget skal vi dykke litt ekstra godt ned i twill, hvilke kvaliteter denne vevingen gir stoffet og hva du kan bruke det til.
Hva er twill stoff?
Når vi snakker om twill handler det da altså om vevingen til stoffet. Den aller vanligste toskaftbindingen minner litt om da du vevde i kunst og håndverk på barneskolen; to tråder som veves sammen over og under like mange ganger. I dette eksempelet vil hyssingen som er festet i veven være den røde tråden i illustrasjonen sett over. Garnet du trekker over og under de trådene er i illustrasjonen representert med den grå fargen. Disse trådene kalles varpen og veften.
Når du vever twill eller krypertbinding derimot vever du tråden over og under to eller flere tråder om gangen. Neste runde forskyver du mønsteret én tråd bortover. Dette skaper det karakteristiske mønsteret med parallelle linjer på skrå. Teknikken blir brukt til å lage populære stoffer som chino, herringbone og denim.
Hva er fordelene ved twill?
I hovedsak ser man tre forskjellige typer twill. Det er en lettvektig twill, en tungvektig twill og denim. Alle disse brukes til forskjellige ting, og tar nytte av forskjellige kvaliteter ved twill. Alle stoffer med twillveving er slitesterke, og den tette vevingen gjør ofte at stoffet oppleves som vann- og vindresistent.
Lettvektig twill
Den lettvektige twillen utnytter twill sin draperende egenskap samtidig som vevingen gjør det ekstra slitesterkt. Dette er ofte stoffer som er vevd av silke eller viskose og egner seg veldig godt til draperende bluser, skjørt og kjoler.
Tungvektig twill
Den best kjente twillen er den tyngre twillen. Denne er ofte brukt til bukser, vårlige ytterjakker og arbeidstøy. I tillegg egner den seg godt til interiør, og er veldig slitesterkt.
Denim
Mange tenker på dongeri, denim og jeans når de tenker på hva twill stoff er. Og det er ikke så rart – denimstoff er et av de aller mest brukte twillvevde stoffene. En av de viktigste karakteristikkene til denim er fargeforskjellen fra fremsiden og baksiden. Dette oppnås ved å bruke en hvit tråd til veften, og en farget tråd til varpen. Den spesielle fargeteknikken gjør at denim ofte krever litt andre ting til vedlikehold, og mange velger å fryse dongeribuksene sin i stedet for å vaske dem.
Vi håper dette gjorde deg litt klokere på twill, og gjør det enda enklere å velge stoffer til dine syprosjekter! Følg oss gjerne på instagram @somsenteret og bruk #somsenteret_diy – vi digger å la oss inspirere av det dere gjør!