Hva er bomull?

Hva er bomull?

Bomull er et mykt fiber som vokser rundt frøene på bomullsplanten. Bomull spinnes vanligvis til trå, og brukes til å lage pustende tekstil.

Bomull er blant verdens mest brukte naturfibertekstiler i bekledning, og har blitt brukt i tekstil i mange tusen år. Ved utgravninger i India har man funnet ut at bomull har blitt dyrket så tidlig som 3000 år f.Kr. Bomullsdyrking i større stil tok først til ca. 1750.

Det produseres mest bomull i USA, India, Kina og Egypt.

Kvalitetsforskjell i bomull

Kvalitetsforskjellen på bomullsfiber ligger i fiberlengden. Desto lenger fiberen er, jo bedre er kvalitet. En vellykket bomullsdyrking krever varmt klima, fuktige forhold i veksttiden og tørr innhøsting.

Selv om disse vilkår er oppfylt, kan vekstvilkårene variere sterkt fra sted til sted, og derfor kan fibernes lengde, tykkelse, farge og glans være meget forskjellig.

Økologisk bomull

Økologisk bomull produseres uten kjemiske stoffer, sprøytemidler eller genmodifiserte frø. Dette gjør at prosessen for å produsere økologisk bomull tar lenger tid.

Dyrking av økologisk bomull foregår ved at bomullsplanten etter høsting blir skåret ned ved roten og pløyes ned i jorden. Deretter lar man marken ligge urørt i minst 90 dager før nye planter settes ut.

Dette reduserer overlevelsesmulighetene for skadedyrene sterkt eller de blir helt utryddet, og bruk av plantevernmidler kan reduseres kraftig eller sløyfes helt. Man bruker ofte plante- og dyregjødsel.

Slik vasker du bomull

Bomull er et veldig slitesterkt tekstil, selv i våt tilstand, men er lite elastisk i forhold til ull, og tar lett opp fuktighet. Ubehandlet bomull kan vaskes på 95 grader, men pga. etterbehandling og trykk er det mange plagg som ikke tåler mer en 30-40 grader.

Det er lurt å noterer at bomull av høy kvalitet er lettere å gjøre ren.

Hos Sømsenteret har vi et stort utvalg av både bomull med mønster, bomull uten trykk, samt økologisk bomull. Dette inkludere tekstil for alle aldersgrupper. Her finner du tekstil til å sy deg skjorter, kjoler, gensere og t-skjorter. Kom innom Sømsenteret og finn stoffet til ditt neste plagg.