SLIK VELGER DU RETT SYMASKIN – Sømsenteret

SLIK VELGER DU RETT SYMASKIN – Sømsenteret

Å investere i en ny, eller i sin første symaskin, kan være utrolig spennende! Men også tidvis forvirrende? Det finnes utallige modeller der ute, noe for enhver smak og bruk, men hva skal du se etter og fokusere på? I denne posten trekker vi fram en rekke punkter, som kan være fordelaktig å gjøre seg opp en mening om, før du kjøper en symaskin.

«ENKEL SYMASKIN»

Dette hører vi veldig ofte i møte med nye kunder som vil kjøpe symaskin: «Jeg skal ha en veldig enkel symaskin, den skal bare sy rett fram!». Heldigvis kan alle maskiner dette, så det er ikke nødvendig å bekymre seg for. Det som derimot kan være lurt å tenke litt over, er hva du legger i begrepet «enkel symaskin».

Tenker du på en rimelig symaskin? En maskin som er lett å betjene? En maskin som får penest sømresultat på flest mulig typer stoffer, uten at du trenger å stille den inn for mye manuelt?
En maskin som er brukervennlig, er ikke nødvendigvis den billigste symaskinen, så her er det en fordel at du vet hva som er viktigst for deg!

MEKANISK, ELEKTRONISK ELLER MIDT MELLOM

Mange skyr alt som heter elektronikk i kombinasjon med symaskiner, og sverger til at mekaniske maskiner uten tvil er de beste. Denne myten vil vi prøve å avkrefte.

Elektronikken i dagens maskiner er så stabil, at det ikke er verdt å bekymre seg over at dette skal by på problemer. De fleste maskinene vi får inn på service blir levert pga mekaniske feil, ikke elektronikken. Enkelte funskjoner på elektroniske maskiner er faktisk laget spesielt for å forlenge levetiden på mekanikken.

De aller fleste elektroniske symaskiner i dag kommer for eksempel med nålposisjon opp/ned funksjon. Dette gjør at maskinen kan stilles inn til å automatisk stoppe med nålen i høyeste posisjon, noe som gjør at nybegynnere unngår å snu hjulet i feil retning, eller forsøke å trekke ut arbeidet mens tråden fortsatt er i spenning – begge ting som sliter på mekanikken.

I tillegg gir elektroniske maskiner muligheter for andre funksjoner som gjør syprosessen enklere, smidigere og raskere, både for nybegynnere og erfarne syere. Vi snakker mer om noen av disse under «FUNKSJONER» lengre ned i posten.

Hvilken type du velger, er likevel en smakssak! Vi selger både elektroniske, helt mekaniske og delvis elektroniske maskiner.

MEKANISKE MASKINER har ofte dreiehjul som brukes til å betjene maskinen – en til å velge søm, en til å velge stinglengde, og muligens et hjul til å stille stingbredde/nålposisjon. Når du skrur på disse stiller du inn maskinen rent mekanisk. Maksinene oppleves som enkle å betjene, men kan være noe begrensende da du ikke får muligheten til å finjustere innstillingene like mye som på en elektronisk styrt maskin. Eksempler på mekaniske Symaskiner kan være:

ELEKTRONISKE MASKINER blir betjent gjennom knapper/touch-skjermer og har alt fra store display til midre skjermer som viser deg mer eller midre informasjon: alt fra kun nummer på sømmen du har valgt, til ulike faner hvor du finner informasjon om type søm, hva den bør brukes til, anbefalt fot, stinglengde, stingbredde, fottrykk osv. Ulike merker og modeller har ulike utforminger på navigering og menyer, så her må man finne den varianten som kjennes best for deg. Mange maskiner kommer med funksjoner som lar deg velge type stoff (bomull/stretch/skinn) og hva du ønsker å gjøre (sy sammen, kaste over, osv), og velger riktig type søm for deg. Eksempler på elektroniske maskiner:

DELVIS ELEKTRONISKE MASKINER er maskiner som i utgangspunktet er mekaniske, slik at du velger sømmer og andre innstillinger som på en mekanisk maskin, men har enkelte funksjoner som blir styrt elektronisk som: fartsinnstillinger og nålsposisjon opp/ned. Husqvarna VIKING Emerald 118 er en slik modell:

MERKE OG PRISKLASSE

En annen problemstilling kan være «hvilket merke skal jeg gå for?». Vi fører symaskiner fra Husqvarna, Singer, Bernina, Brother, Pfaff og Juki, og av erfaring kan man enkelt si at maskiner i samme prisklasse har ca de samme funksjonene, uavhengig av produsent. Det som skiller dem er hvordan du navigerer gjennom sømmer og funksjoner, hvordan de ser ut, og hvordan sømfølelsen er – hvordan det kjennes å sy på maskinen.

Har du hatt en symaskin før i et bestemt merke, kan det være verdt å tenke over om du er fornøyd og ønsker å fortsette med samme merke. Eventuelt kan du tenke over hva du har savnet, eller vært misfornøyd med, og ha dette som premiss for din nye investering.

KVALITET, LEVETID OG BRUK

En annen setning vi ofte hører fra kunder er «Jeg syr nesten ingenting, det blir kanskje en søm i året!». Hvor mye du skal bruke maskinen, er selvsagt også en viktig vurdering. I tillegg bør du tenke over hva du skal bruke maskinen til.

Når du investerer i en maskin i 5000 kr-klassen og oppover, investerer du i en maskin som vil vare nærmest uansett hvor mye du syr på den. I tillegg vil den kunne håndtere både tykke stoffer, og gi et pent resultat på tynne stoffer. Så om den ene sømmen du syr i året er i et seil, eller til å legge opp kraftige jeans, må du vurdere hvor mye svette og tårer du vil investere i denne sømmen.

Husqvarna Viking Opal 650 Elektronisk Sy 536331329
Husqvarna Viking Opal 650 med skjerm

Det er med symaskiner som med så mye annet – man investerer i kvalitet. Kjøper du en billig symaskin, har du også mindre motorkraft og flere deler i plast som er billige i produksjon foran deg.

Disse vil kunne klare å sy i enkle stoffer som middels tykk bomullslerret helt uten problemer, men om du ønsker å utfordre dem med litt vanskeligere prosjekt – chiffon, paljetter, skinn, jeans, silke, må du belage deg på at det kan bli mer tidskrevende enn du forutså.

Vi mener en symaskin skal være innbydende og GØY å sette seg foran! Hvis du kjenner at du gruer deg til å sy, fordi du mest sannsynlig igjen må krangle med maskinen som hoper opp tråd på undersiden av arbeidet, gir deg ujevne knapphull, eller ikke kommer over tykkere partier hvor flere sømmer møtes? Da en sjansene store for at du burde ha spandert på deg litt mer kvalitet.

Bruk-og-kast mentaliteten står dessverre veldig sterkt i forbrukermarkedet i dag, og symaskiner er intet unntak. Vi synes det er viktig at du som skal kjøpe ny maskin har i bakhodet at det også blant symaskiner finnes modeller som er billige, og raske å masseprodusere.

Hvor enn trist det er, har ikke disse kvaliteten i seg til å vare i flere generasjoner. De er laget nettopp for å vare en kort stund, for så å måtte byttes ut. Om vinningen går opp i spinningen, er det selvsagt opp til kundene å bestemme.

Vi som forretning ønsker å ha symaskiner i alle prisklasser, slik at alle kan ha mulighet til å få seg en maskin etter sine behov. Men husk, når vi anbefaler å investere et par ekstra tusenlapper i en maskin, er det ofte med tanke på hva du som bruker vil få mest glede og utbytte av i lengden. Ved å gjøre deg opp noen tanker rundt dette før du går inn og skal kjøpe maskin, er du allerede et godt stykke på vei mot å få en ny sy-kompis som lever opp til dine forventninger om kvalitet og levetid.

ALLE DISSE SØMMENE

Avhengig av hvor dine interesser ligger, vil du ha behov for mer/mindre sømmer. Skal du sy mye klær er rett søm det aller viktigste, i tillegg til kastesømmer som sikksakk/jukse-overlock. Vil du sy i stretch-stoffer er en god stretchsøm viktig. Liker du lappeteknikk kan det være gøy å ha litt flere prydsømmer å velge mellom. Og uansett om du syr tøy eller ikke, knapphullfunksjon kan plutselig bli veldig aktuelt – kanskje skal du sy en veske, et putetrekk, et dusjforheng, eller annet hvor du trenger å trekke en snor eller annet gjennom en holdbar åpning.

Pfaff Passport 2 0 Symaskin Elektronisk2006303639
Pfaff Passport 2.0 med enkel skjerm som viser sømnummer.

Det viktigste er å huske at det ikke er sømmene du betaler for.

De fleste maskiner kommer i dag med veldig mange sømmer, så om du ser på en dyrere maskin og tenker «hadde den bare hatt mindre sømmer, ville den vært billigere» så stemmer dette nok ikke. Maskinen er mest sannsynlig dyr fordi den har en kvalitet som står til prisen, alle sømmene er bare «strø» på toppen av dette.

For nybegynnere vil vi anbefale å ha følgende sømmer som minimum: rett søm til både faste stoffer og stretchstoffer, sikksakk med mulighet for å variere bredde, et-trinns knapphull, et par-tre gode «overlock«-sømmer og kastesømmer til stretch og faste stoffer.

Investerer du i kvalitet, vil du ha en maskin som varer og gir deg mye sy-glede.

Om du i dag tenker at du kun trenger rettsøm, tenk også på hva dine ambisjoner er i framtiden! Får du blod på tann og skal utfordre deg selv med å sy noe mer avansert en dag, er det kjedelig at maskinen du kjøpte ikke lengre tilfredsstiller de behov du har fått. Tenk at maskinen du kjøper skal kunne «vokse med deg», og at du ikke vokser fra den for fort og må oppdragere allerede etter et par år.

FUNSKJONER

Det finnes en rekke funksjoner på dagens maskiner som imiterer industri symaskiner, og er laget for å gjøre sømprosessen enklere, kjappere og smidigere. Vi har trukket fram noen av disse, som vi mener kan være verdt å vurdere når du skal kjøpe ny maskin:

– Innstilling av fart. Spesielt for nybegynnere kan det være trygt å kunne sende toppfarten på maskinen, slik at den ikke syr for fort før man er komfortabel med det.

Nålposisjon. Både opp/ned og høyre/venstre. Å kunne stille nålen mot høyre og venstre gir deg større frihet til presisjon og nøyaktige stikninger. Å bestemme om maskinen skal slutte med nålen ned i arbeidet eller oppe i øvre posisjon sparer deg for mye unødvendig fikling med hjulet, dreing av hjulet i feil retning og unødvendig slitasje på maskinen grunnet dette, og gjør sømprosessen smidigere.

Et godt tegn på kvalitet – tyngde! En robust maskin veier mer enn en lettvekter.

Nålitreder. Kanskje spesielt en favoritt blant de av oss som har begynt å se dårligere. La maskinen tre nålen for deg i et enkelt trinn, og spar deg selv for mye frustrasjon og dyrebar tid!

Automatisk trådkutter. La maskinen kutte under og overtråden i slutten av sømmen, for rask og effektiv sying. du får også mindre trådsvinn, da trådene blir kuttet med korte haler.

Automatisk festesting. La maskinen feste sømmen i starten og slutten av en søm, for presise og profesjonelle resultater. Enkelte maskiner fester ved å sy rett ned i samme sting, slik at festepunktet blir tilnærmet usynlig.

Ta en runde, og vurder hvilke av disse funksjonene du gjerne ønsker, og hvilke som ikke er så viktig for deg. Nederst i posten har vi lagt inn en fil til nedlasting, som du kan skrive ut og bruke til å få oversikt over hva du ønsker av din nye maskin!

DU BESTEMMER

Til syvende og sist er det helt opp til deg hva du vil ha! Vi kan komme med anbefalinger i forhold til dine ønsker og behov, men jo mer du vet om hva du ønsker, jo enklere er det for oss å veilede deg i riktig retning.

Et siste tips er å prøve maskinen du ønsker å kjøpe. Vi har mange modeller på utstilling, og vil anbefale å prøvekjøre før du har en endelig beslutning. Det er mange små forskjeller i hvordan maskiner føles når de mater stoffet, oppfører seg i ulike sømmer og funksjoner, og ikke minst høres ut.

Alt dette kan være ting du vil elske eller mislike med din nye maskin – så å prøve maskinen før du kjøper er ingen dum idé!

Her kan du laste ned et dokument som du kan bruke til å gjøre deg opp noen tanker rundt din nye symaskin: Nyttedokument Symaskin

LYKKE TIL! Og husk, vi hjelper deg mer enn gjerne på veien, stikk innom en av våre butikker eller send oss en e-post på post@somsenteret.no.