Overlock – bør du investere i en?

Overlock –  bør du investere i en?

Lurer du på om overlock er noe for deg? La oss hjelpe deg med å finne svaret! 

I denne posten forteller vi deg hva en overlock maskin kan gjøre, og hva som gjør at du bør vurdere å investere i en!

Hva gjør en Overlock symaskin?

Kort forklart: en overlock symaskin er en symaskin som renskjærer stoffet, samtidig som den kaster over og syr sammen. Du får altså tre operasjoner i én, og sparer dermed mye tid i sømprosessen. En overlockmaskin syr enten med 4, 3 eller 2 tråder i én søm. 4-tråds overlocksøm er den vanligste å bruke når to stoffer skal sys sammen, 3- og 2-tråds overlocksømmer brukes som oftest til å kaste over råkanter på stoffet, før dette sys sammen. Overlocksømmer tåler veldig mye strekk,og er dermed helt perfekte til å sy i stretch-stoffer! Videre nedover i denne posten vil vi vise noen av de grunnleggende funksjonene og sømmene på en overlockmaskin. Disse vil kunne variere fra maskin til maskin.

Avhengig av typen søm, består en overlocksøm av:

  • 1 eller 2 tråder som kaster over råkanten, og
  • 1 eller 2 tråder som lager en rettsøm og syr stofflagene sammen

 

(Innlegget fortsetter etter bildet)
En 4-tråds overlocksøm er den vanligste sømmen til å sy sammen to stofflag. Her sett fra retten – hvor to tråder danner to parallelle rettsømmer (grønn og blå), og to tråder kaster over råkanten (rød og gul)

 

4-tråds overlocksøm sett fra undersiden. Denne typen søm tåler mye strekk, og er ypperlig til å sy sammen stretch-stoffer.

Bør du investere i en overlock?

Dersom du svarer «ja» på et eller flere av punktene under, kan det være verdt å investere i en overlock:

  • Du ønsker å ta syprosjektene dine opp på et nytt nivå, og få en mer profesjonell finish.
  • Du syr, eller ønsker å sy, mye i stretchstoffer – barneklær, sportsklær, jersey stoff, undertøy/badetøy osv.
  • Du syr, eller ønsker å sy, i tynne og lette stoffer som chiffong og silke.
  • Du ønsker å ferdigstille prosjektene dine raskt og effektivt.

Profesjonelt sømresultat med overlock symaskin

Ettersom en overlock symaskin produserer samme typen sømmer som industrielle overlockmaskiner, får du et pent og profesjonelt resultat hver gang. Det kan være veldig motiverende å se at det du syr blir like pent utenpå som inni, både som nybegynner og hvis du har sydd lenge.

(Innlegget fortsetter etter bildet)
Råkant kastet over med sikksakk på vanlig symaskin.

 

Råkant kastet over med 3-tråds overlocksøm – et mer profesjonelt resultat på et blunk!

Stretchstoffer, barneklær, jerseyklær, sportsklær

Syr du mye av denne typen tøy, vil du i mange tilfeller klare deg med kun overlock. Overlocksømmer er laget for å tåle mye strekk, og er dermed helt ypperlig i bruk til stretchstoffer, ettersittende sportstøy, barnetøy som skal tåle en del, m.m. De fleste overlock symaskiner gir deg også muligheten til å sy flatlocksømmer, som både ser proffe ut, og sparer deg for «ekstra bulk» i form av sømmonn inni plagget som kan gni, klø, og irritere.

(Innlegget fortsetter etter bildet)
En flatlocksøm er mulig å oppnå på de fleste overlockmaskiner, den syr sammen to stofflag og legger seg helt flatt både på oversiden og undersiden av plagget.

 

Flatlocksømmen danner en «stige» på den ene siden (bildet over), og «løkker» på andre siden som på dette bildet. Hva som vises på utsiden er en smakssak 🙂

Få pene avslutninger på tynne stoffer som chiffong og silke

Med en overlockmaskin kan du få pene avslutninger og opplegg på de florletteste stoffer som chiffong og silke. Da bruker du rullefall-sømmen på din overlock! Denne kan også brukes som avslutning i andre typer tynne, og mellomtykke stoffer, og kan gi en morsom effekt i jersey.

(Innlegget fortsetter etter bildet)
En rullefall lager en pen avslutning på de tynneste stoffene, enten du skal kante silkesjal, eller legge opp en kjole i chiffong.

 

Ved å bruke rullefall på jerseystoffer, kan du oppnå morsomme, bølgede avslutninger nederst på gensere, t-skjorter, kjoler og ermer.

Sy raskt og effektivt med overlock!

En overlockmaskin syr sammen, renskjærer og kaster over råkantene på det du syr i én operasjon. Dette vil spare deg for mye tid, spesielt dersom du syr prosjekt som kan sys på overlocken i sin helhet! Du vil få profesjonelle resultater raskt og enkelt, og produktene som kommer ut av det vil tåle mer og få lengre levetid, siden alle råkanter blir kastet godt over, og sømmen tåler mye strekk.

Hvor mye må du regne med å betale for en overlock?

Vi har overlockmaskiner i alle prisklasser i vår nettbutikk, samt i butikkene i Oslo og Gjøvik.

Vi har overlock symaskiner fra Berninaoverlockmaskiner fra Pfaff samt Singer, Brother, Husqvarna Viking og Juki – så her bør alle kunne finne noe som faller i smak!

Om du er villig til å investere litt i en overlockmaskin, investerer du primært i kvalitet, brukervennlighet og sømopplevelsen. De dyrere modellene er jevnt over mer robuste, og har bedre motorkraft. De vil ha en legere levetid, og tåle å sy i tykkere stoffer og komme over tykkere partier med letthet.

Maskinene som ligger i de øvre prisklassene er også mer stillegående, og oppleves som mindre «harde» å sy på. Syopplevelsen blir dermed mer smidig og behagelig, sammenlignet med rimeligere maskiner.

I tillegg fører vi maskiner som gjør både treingen, innstillingen av trådspenninger, samt finjusteringer av sømmene til en lek!

Vi håper denne posten ga deg nyttig informasjon rundt funkjsonene til overlockmaskiner, og et lite innblikk i hva disse kan brukes til.

I tillegg til det som er nevnt i denne posten, finnes det en rekke andre morsomme teknikker, sømmuligheter og funskjoner på overlockmaskinene!

Om du kommer innom en av våre butikker, vil våre dyktige kolleger demonstrere hva maskinene i utstillingen kan, og svare på dine spørsmål!