Hvilken nål til symaskiner? En liten symaskinnål guide – Sømsenteret

Hvilken nål til symaskiner? En liten symaskinnål guide – Sømsenteret

Det finnes et hav av forskjellige symaskinnåler. Hvilken passer til ditt syprosjekt? Hvor lenge kan jeg bruke en symaskinnål? Dette er noen av spørsmålene vi skal hjelpe deg med i denne symaskinnål guiden!

Det å velge riktig nål til din symaskin er helt essensielt for å få et bra resultat på ditt prosjekt. Mange kan kanskje tro at man bare trenger én type nål til alle typer prosjekter, men dette stemmer ikke. I verste fall kan feil nål ødelegge hele syprosjektet ditt! I denne artikkelen skal vi ta for oss 7 av de viktigste symaskinnålene, men vi skal også ta for oss nålsystem, nålstørrelse og hvor lenge en nål varer.

Hva betyr tallene på esken?

Nålsystem angir hvilket feste som er på nålen. Det er selvfølgelig viktig å ha riktig slik at den sitter ordentlig i din maskin. 130/705H er et mye brukt system i vanlige symaskiner og det gjør at alle synåler, uavhengig av merke kan brukes i din symaskin så lenge den har dette systemet.

HAx1SP er et system som de fleste forbinder med overlockmaskiner. Men det kanskje ikke mange vet er at dette er samme system som en 130/705H og kan derfor brukes i vanlige symaskiner. HAx1SP er bare en sterkere nål type og egner seg derfor bra i overlocker. ELx derimot er et helt annet system å må IKKE brukes i vanlige symaskiner. Dette brukes vanligvis i coverlock maskiner og i noen overlock maskiner.

Nålstørrelse er også noe som er veldig viktig. 70-90 nåler er de nålstørrelsene som er mest universalt. Man kan si det enkelt med at om du syr i tynne stoffer bruker du tynn nål, og om du syr i tykke stoffer bruker du tykk nål.

Hvor lenge holder en nål?

Det er mange faktorer som kan spille inn her. Hvordan stoffer har du sydd i? Kan du ha bøyd nålen? Har nålen fått noen sår? Det er mange grunner til at man burde bytte synål, men en grei tommelfingerregel er at du kan sy med en nål i 8 timer så burde den byttes. Husk at en ødelagt eller slitt synål kan ødelegge hele prosjektet ditt like mye som en feil nål.

Nål typer – Hvilken nål til hvilke stoffer og symaskiner?

Universalnål 

Dette er den nålen som du mest sannsynlig kommer til å bruke mest. Universalnålen er en ganske spiss nål, men er enda litt avrundet på tuppen. Den er for eksempel ikke like spiss som en jersey-nål. Nålen brukes til vevde stoffer slik som bomull, lin, flanell og cord. Må ikke brukes til jersey-stoffer da de kan lage hull i stoffet.

Universalnål

Jerseynål 

Denne nålen smyger seg igjennom fibrene i stoffet i sted for å kutte seg igjennom de. Dette er helt avgjørende når du syr i strikkede stoffer. Om man bruker andre nåler kan man oppleve at det blir hull rundt stingene.

Stretchnål

Denne nålen har mange likheter med Jersey-nålen, og kan ofte brukes om hverandre. Men denne nålen egner seg spesielt bra til å sy i høy elastiske stoffer slik som lycra.

Jeansnål

En ekstra sterk synål som tåler å sy igjennom tykke og flere lag av stoffer. Spissen er også spesielt spiss som gjør at den trenger seg igjennom stoffet lettere. Brukes blant annet til jeans og canvas.

Jeansnål

Leather 

Denne nålen har en spesiell utforming og er veldig spiss som gjør at den trenger godt igjennom lær og lager rene hull.

Tvillingnål

Close Up,of,a,foot,of,a,sewing,machine,with,twin

Dette er to synåler ved siden av hverandre. Man får tvillingnåler til både vevde og strikkede stoffer, og man får det med forskjellig lengde mellom hverandre. Brukes for å sy parallelle sømmer på vanlig symaskin. Egnet til opplegg eller kanting.

HAx1SP

Dette er en nål som de fleste overlock maskiner bruker. Men det er alltid lurt å sjekke bruksanvisningen for hvilken nål som passer til din symaskin. Denne nålen er designet for å tåle høyt tempo og er også ekstra sterk, som gjør at den passer godt til overlock.

ELx705

Dette er en nål som de aller fleste coverlock maskiner bruker. Denne i motsetning til HAx1SP kan IKKE brukes i vanlig symaskin. Denne nålen er også designet for å tåle høyt tempo, men er litt lenger enn andre nåler. Dette hjelper til å forhindre hoppesting. ELx705 kommer i to versjoner; ELx705 og Elx705 SUK. ELx705 kan sy i endel stretch stoffer, men om du skal sy i noe som har ekstra mye stretch burde du bruke ELx705 SUK. Denne er som stretch nålen og smyger seg enda bedre mellom fibrene.

Vi håper at dette hjelper deg med å finne riktig sy nål!

Les også KJØPE NY SYMASKIN ELLER TA DEN GAMLE TIL SERVICE?

For flere produkter sjekk ut sømsenteret.no