Strikk din egen sommertopp

Strikk din egen sommertopp

Norsk sommer er helt perfekt til fine, strikkede topper i bomullsgarn! I denne posten viser vi deg de teknikkere du trenger for å strikke din egen, samt hvor du kan finne mønsteret (helt gratis!) og garnet.

Du store Alpakka (DSA) har denne sommeren gitt ut en hel katalog med nydelige oppskrifter der de bruker garnet Pima Baby. Vi falt helt pladask for Sandy Topp som dere ser på bildet øverst på siden.

Perfekt sommergarn

Pima baby er et supermykt og deilig bomullsgarn bestående av 85% peruansk Pima bomull og 15% baby alpakka. Garnet fungerer optimalt til strikk og hekling av sommerplagg, samt babyplagg, da det kjennes mykt og florlett, til tross for stort andel bomull.

Du finner dette garnet, og mange andre garn i Sømsenterets nettbutikk, samt i butikken vår i Oslo som også fører Du Store Alpakka!

Gratis strikkeoppskrifter

Sommeren 2018 har DSA gitt ut magasinet Nordic Summer, hvor de byr på gratis oppskrifter på flere flotte designs i Pima Baby. Stikk innom butikken vår og få med deg både garn og heftet, før alle forsvinner!

Oppskriftene i heftet er også tilgjengelige på DSA sine nettsider.

Vi falt helt pladask for det enkle og feminine designet til SANDY TOPP, og viser deg her videoer av de strikketeknikkene du trenger å kunne for å strikke din egen! Lykke til!

Slik legger du opp masker til et strikketøy

For å komme i gang, må du legge opp masker på rundpinner nr 3, her viser vi deg hvordan du enkelt kan gjøre dette.

 Slik strikker du rette masker

Rette masker er ofte «grunnlaget» i strikkeplagg, i kombinasjon med vrangmasker. Her ser du hvordan disse strikkes:

 Slik strikker du vrangmasker

Vrangmasker er egentlig rettmasker fra vrangen. Det vil si at en rettmaske ser ut som rettmaske fra forsiden, og som vrangmaske fra baksiden av plagget, og motsatt. Her ser du hvordan du strikker vrangmasker:

 Slik strikker du sikksakk-mønster

Toppen har et strukturert sikksakk-mønster nederst, og dette er noe av det første du strikker når du går i gang med oppskriften. I tillegg til rette og vrange masker, må du strikke noen omganger i mønster, med teknikker som 2 masker i en maske, 2 masker rett sammen, og 2 masker vridd rett sammen. Her ser du hvordan disse omgangene strikkes:

 Slik strikker du enkel perlestrikk

Enkel perlestrikk er rett- og vrangmasker strikket i mønster slik: du strikker annenhver rett og vrang i første omgang.

I 2. omgang strikker du motsatt – annenhver vrang og rett, slik at de rette maskene kommer på toppen av de vrange fra 1. omgang, og de vrange over de rette. Og slik fortsetter du! Alltid en rett over en vrang, og en vrang over en rett.

 Slik strikker du dobbel perlestrikk

Dobbel perlestrikk er lik enkel, men med et unntak. Du skal strikke to omganger med annenhver rett og vrang maske over hverandre, før du bytter til vrang og rett i to omganger og forskyver mønsteret et hakk – til vrang over rett og rett over vrang som over.

Du får da altså en omgang hvor du strikker annenhver rett og vrang, neste omgang strikker du helt likt slik at du får rett over rett og vrang over vrang. 3. omgang bytter du som i enkel perlestrikk, slik at du får vrang over rett og rett over vrang, og strikker likt i 4. omgang, slik at du får en omgang til med rett over rett og vrang over vrang.

Slik fortsetter du. 2 omganger hvor rett og vrang er over hverandre, og to omganger hvor du forskyver et hakk, slik at vrang kommer over rett og rett over vrang.

Hold tunga rett i munnen, og lykke til <3