Hvordan strikke babyteppe – gratis strikkeoppskrift – Sømsenteret

Å strikke babyteppe ser litt skremmende ut for nybegynnere. Tepper i seg selv er jo store prosjekter! Men et teppe er faktisk noe av det enkleste du kan starte med som nybegynner innen strikk. Dersom du har strikket litt før er dette også en super måte for å øve på å lage sine egne strikkemønstre, slik vi har gjort. I dette blogginnlegget tar vi deg steg for steg gjennom prosessen!

Hvordan designe og strikke babyteppe

Jeg ønsker å strikke et babyteppe på cirka 60×60 cm. Garnet jeg har valgt er DSA Pus, et tykt garn som passer godt til barn. Jeg ønsket også å strikke med større pinner, da det ofte går litt raskere og er mer nybegynnervennlig. Dersom du ønsker å strikke med et tynnere garn og mindre pinner er det helt mulig, men da må du tilpasse mønsteret til det.Rauma Babyull

For å finne ut hvor mange masker jeg trenger må jeg se på strikkefastheten til garnet jeg har valgt. Pus har en strikkefasthet på 12 masker per 10 cm. Dersom jeg ønsker 60 cm må jeg altså gange 12 masker med 6. Det blir 72. For å være sikker på at teppet blir stort nok til mønsteret jeg ønsker legger jeg til 4 masker, og ender opp med et mønster på 76×76 masker. Den samme metoden kan brukes til å lage mønster basert på et hvilket som helst garn. Et eksempel er Raumas babyull, et annet garn som egner seg godt til barn. Her har vi en strikkefasthet på 27-30 masker på 10 cm. For 60 cm må man altså gange 27-30 med 6; 162-180.

Slik lager du et eget symønster

Nå er det på tide å lage mønsteret ditt! Jeg har valgt å bruke knitbird; et gratis program du kan bruke for å lage flate mønstre. Her begynner du ved å fylle inn hvor stort dokumentet ditt skal være, også er det egentlig bare å tegne!

Slik ser Knitbird ut etter du har valgt mønsterstørrelse.

Med slike verktøy er det enkelt å lage et strikkemønster akkurat slik du vil ha det. I dette blogginnlegget deler jeg designet jeg lagde hvis du vil strikke det samme, og forteller litt om utfordringene jeg hadde og ting du bør tenke på når du lager mønsteret ditt.

Dette er mønsteret jeg lagde. Jeg ønsket å strikke babyteppe med et skymønster i to farger. Da jeg lagde mønsteret tenkte jeg ikke på hvor utfordrene det ville bli å strikke dette mønsteret uten å ende opp med en bakside som ikke så ut. Dermed endte jeg opp med å på det meste strikke med 6 garn på en gang ettersom jeg måtte skifte garn hver gang jeg skiftet farge i en omgang. Dette hadde jeg ungått hvis jeg lagde et enklere mønster, slik som vannrette striper.

Last ned dette bildet for å strikke skymønsteret!

La oss strikke babyteppe!

For å strikke babyteppe som er likt på begge sider bestemte jeg meg også for å strikke i rillestrikk, en strikketeknikk der man strikker rett hver omgang. Da ender du opp med et maskebilde der annenhver omgang er rett og vrang. Så er det bare å følge mønsteret jeg har laget! Husk å speilvend annenhver linje slik at mønsteret blir riktig. Jeg printet mønsteret mitt slik at jeg kunne notere rett på arket. Slik holdt jeg oversikt over hva jeg hadde strikket, og om jeg følger mønsteret fra venstre eller høyre side. Så er det bare å strikke!

Ikke glem jobben med å feste tråder til slutt! Ettersom teppet skal være likt på begge sider blir det mange tråder å feste. For å gjøre det så usynlig som mulig burde du bruke en ullnål og veve inn tråden i teppet.

Etter trådene er festet kan det være lurt å blokke teppet. Det gjør du ved å bløtlegge teppet før du lar det tørke liggende flatt og utstrekt.

Slik ble det ferdige resultatet!

Babyteppe

Jeg håper dette var med på å inspirere deg til å lage dine egne strikkemønstre! Sjekk ut flere nybegynnervennlige strikkeoppskrifter i vårt blogginnlegg: 3 enkle strikkeoppskrifter alle får til.

Del det dere lager med oss! Vi digger å se hva dere gjør. Tagg oss @somsenteret på instagram.