Hvordan tove garn? Her er oppskriften steg for steg – Sømsenterets blogg

Toving av garn er en teknikk som passer ypperlig til å dekke over skjønnhetsfeil og ujevnheter, men også for å gjøre ulla varmere og mer vann- og vindtett. Toving egner seg best til små plagg, som luer, votter, tøfler og vesker. Les videre for oppskrift på hvordan å tove garn.

Jo løsere strikkefastheten er jo mer tover plagget seg sammen i høyden i forhold til i bredden. Det som skjer når du tover garnet i vaskemaskinen er at temperaturforskjellen mellom vaskevannet og skyllevannet gjør at fibrene i ulla tover seg, og plagget blir tettere.

Oppskrift på toving av garn

  1. Strikk/hekle etter oppskrift som du har valgt. Plagget kommer til å se stort ut, men vil krympe etter toveprosessen.
  2. Vask plagget i vaskemaskinen på 40 grader med vaskemiddel til ull uten enzymer og optisk blekemiddel. Vask uten forvask og med kort sentrifugering.
  3. Når plagget enda er vått strekker du det ut i den formen det skal ha. Det er veldig lett å forme plagget når ulla er våt.
  4. Om plagget enda er for stort kan du vaske det igjen og forme det på nytt. Om plagget har blitt for lite er det ingen krise. La det bli gjennomvått og strekk det til formen det skal ha.

Det er mange faktorer som avgjør hvordan tovingen blir. Eksempler er type vaskemaskin, temperatur på program, strikke/hekle fasthet, størrelse på plagget og ull-kvalitet. Det kan derfor være lurt å først teste med et plagg du ikke er så redd for.

Hvilket garn egner seg til toving?

Hvordan tove garn er en ting, men visste du at det er forskjell på hvilke type garn som egner seg til toving? Animalske fibre som ull, alpakka, kamel, kasjmir og angora vil tove seg. Blandinger av dette vil også tove. Alpakka garn egner seg svært godt til toving, og det blir veldig myke plagg av dette. Vegetabilske fibre som bomull, lin og hamp vil ikke tove seg. Syntetiske fibre som akryl, polyester, polyamid og nylon vil heller ikke tove. De to siste er ofte å finne i sokkegarn, f.eks. med 80% ull og 20% nylon. Dette kan tove en del, men da er det ulla som tover og ikke nylon.

Les også DIY JULEPYNT FOR Å KOMME I JULESTEMNING

For flere produkter sjekk ut sømsenteret.no