Hvilket garn klør ikke? Her er de trygge kløfrie alternativene – Sømsenterets blogg

Mange assosierer hjemmestrikk med kløe. Den nye strikkegenseren fra bestemor var kjempefin! Men hvis den er i bruk lengre enn et par timer om gangen blir kløen helt uutholdelig. Hvilket garn klør ikke? 

Heldigvis er dette et problem som ikke nødvendigvis trenger å være en del av strikkingen din i dag!  Nå finnes det nemlig helt kløfrie garnalternativer. Dette komme spesielt godt med når man strikker plagg til de med sensitiv hud eller barn. Og nettbutikken vår bugner med utvalg!

Når man snakker om garnkvaliteter skiller man gjerne mellom vegetabilske og animalske garnkvaliteter. Velger man vegetabilske garnkvaliteter, er man som oftest sikret en kløfri opplevelse. Her finner man garnkvaliteter som bomull, silke og bambus. Dersom man har veldig sensitiv hud er nok dette det beste alternativet.

Animalske garnkvaliteter, og da spesielt ull, har utrolig mange gode egenskaper slik vi har skrevet om tidligere. Dermed er det synd å skulle vike unna det, selv for de med sensitiv hud.

Eksempel på vegetabilske garnkvaliteter fra nettbutikken vår
Paris
Drops Muskat er et flott garn av 100% egyptisk bomull. Drops selges i nettbutikken vår, og i Gjøvik.

Hva gjør at ull klør?

Når vi nå er på vei inn i både mørkere og kaldere tider er det mange som trekkes mot ullgarn. Da er det fint å vite at det finnes tilnærmet kløfrie alternativer, som vi nevnte i innlegget vårt om ull i sommer.

For å finne hvilke ullgarn som ikke klør, er det fint å begynne med å få en oversikt over hvorfor ullen i utgangspunktet er kjent for å klø. Ull er satt sammen av mange bittesmå fibre. Når disse fibrene er spunnet sammen, slik de er i et nøste, kan det oppstå friksjon mellom fibrene og huden de er i kontakt med. Merinoull er et eksempel på en kvalitet som blir sett på som veldig kløvennlig. Hvis vi tar en titt på fibrene til merinoullen ser vi at de, sammenlignet med vanlig norsk saueull, generelt har både lengre og tynnere fibre. Lengden på fibrene fører til mindre friksjon, og den tynne diameteren gjør at fibrene blir mye mer fleksible.  

Fiberkvaliteten er altså noe som ofte henger godt sammen med hvor mye et strikkeplagg vil klø, samtidig som forskjellige mennesker ofte har forskjellige toleranser for kløen. De med mer sensitiv hud, vil ofte oppleve at selv de mest skånsomme fibrene kan klø. Men for de aller fleste, vil merinoull være et godt alternativ. Garn som er merket med «baby» vil også ofte være ekstra mykt, noe som igjen kan bety at det klør mindre. 

Når alt kommer til alt ser vi at det varierer mye fra person til person hva det er som skaper kløen, men denne guiden kan forhåpentligvis fungere som en god pekepinn på hvor en skal starte. Vår anbefaling dersom du er usikker på hvorvidt en garnkvalitet klør eller ikke, er å komme innom en av butikkene våre i Oslo eller Gjøvik og kjenne selv på hvordan garnet føles mot huden. Vi tar gjerne en prat med deg der!

Eksempler på kløfri ull fra nettbutikken vår
Rauma Babygarn
Rauma Babygarn er et populært ullgarn i 100% merinoull. Det gjør det godt og mykt, og kløfritt for de aller fleste.
Drops Baby Merino
Drops Baby Merino Uni er et ullgarn spunnet av 100% merinoull, så det er godt og mykt og kløfritt for de fleste.

Ser du etter et kløfritt strikkeprosjekt til barn?

Ankers
Ankers trøye fra PetiteKnit og Sandnes Garn. Garnpakken er tilgjengelig i vår nettbutikk.

Vi selger strikkepakke til PetiteKnit og Sandnes Garn sitt samarbeidsprosjekt: Ankers Trøye til barn! Ankers serien har raskt blitt en moderne klassiker, da den har et tidløst uttrykk og er relativt enkel å strikke. Ankers Trøye strikkes i Sandnes Garn sin merinoull.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *