Hva er garnbombing?

Hva er garnbombing?

Garnbombing eller strikkegraffiti er en form for gatekunst hvor man hekler eller strikker dekorasjoner, av garn eller lignende materialer. Dette er i motsetning til graffiti, eller andre former for gatekunst ikke permanent, og kan fjernes hvis dette blir nødvendig.

Målet med denne formen for kunst vil være individuelt for hver enkelt kunstner, og man vil ikke kunne komme med noen fasit på hva som er målet. Noen vil rett og slett pynte opp triste offentlige plasser, mens andre ønsker å fortelle en historie, eller være med i et fellesskap.

Kilde: Pinterest

Cosies

Garnbombing er en form for gatekunst som oppsto i Texas i USA, da strikkere fant kreative måter å bruke rester av garn og uferdige strikkeprosjekter.

En kvinne ved navn Magda Sayeg fra Huston har fått æren for å starte bevegelsen, da hun strikket et koselig lite trekk til håndtaket på butikken sin.

Dette var begynnelsen på den første retningen innenfor gatekunsten som gikk navnet «cosies». Det innebærer å dekke til objekter med strikkende lapper og rester.

Stitched stories

Kilde: Pinterest

Siden har det spedt seg til store deler av verden, og en ny retning innenfor gatekunsten tok form- stitched stories.

Denne formen ble grunnlagt av den britiske kvinnen Lauren O’Farrell, som er grunnleggeren av strikkekollektivet «knit a city» i London. Hun ønsket å fortelle en historie med strikking, og inkluderer gjerne figurer og bamser i kunsten. Hun velger også å kalle kunstformen garnstorming, i stedet for garnbombing, da hun mener kunstformen kun er fredelig. Begrepet har senere spredt seg.

Høres dette ut som noe du kunne tenke deg? Kjenner du til et kjedelig offentlig sted som kunne trengt en liten fargeklatt? Har du rester som du vil bruke til å glede andre? Sleng deg med på denne bevegelsen, og vis at strikking også kan være kunst.

Vi har masse garn på sømsenteret som du kan bruke til å bombardere Norges byer med. I flere kvaliteter, og i alle regnbuens farger. Garnutvalget vil du også få i alle prisklasser.

Men, respekter andres eiendom og privatliv, og be gjerne om lov for du begynner.

Kom innom for tips og inspirasjon, eller kjøp garn på vår nettside om du er litt utenfor rekkevidde.