Anbefalte strikkepinner basert på strikkeprosjekter og garn – Sømsenteret

Anbefalte strikkepinner basert på strikkeprosjekter og garn – Sømsenteret

Det kan være vanskelig å velge strikkepinner som fersk strikker! Utvalget er stort, både av type strikkepinne og materiale. Hvor skal man begynne for å velge strikkepinner? Hvilke typer passer til hvilke prosjekter? Her er våre anbefalte strikkepinner.

Sjekk ut vårt tidligere blogginnlegg for å finne forskjellen mellom strikkepinner av metall og bambus.

Hva skal du strikke?

Hvilke pinnetyper du velger er ofte litt avhengig av hvilket prosjekt du skal strikke. Mange har også forskjellige preferanser funnet av erfaring. Mange vil anbefale strikkepinner av forskjellige typer til samme prosjekt, og kombinerer for eksempel rundpinner til bolen på en genser og skifter til strømpepinner når de kommer til ermene. Andre kan kanskje foretrekke «Magic Loop» teknikken og kjører rundpinner hele veien. Det er altså ingen fasit her, men et godt utgangspunkt er uansett å velge prosjekt først.

Hva er fordelene ved de forskjellige pinnetypene?

Female,hand,with,knitting,,plush,yarn,and,circular,knitting,needles.

Rundpinner

Rundpinner er kanskje de mest populære pinnetypene. Her er det to strikkepinner som er sammenkoblet med en vaier. Disse pinnene er for det meste anbefalte strikkepinner til alt som strikkes rundt, slik som genser og hals. Det er også mange som foretrekker å bruke rundpinnene til å strikke flatt, noe som gjør at rundpinnene er veldig fleksible i bruk.

Lurer du på hvordan du strikker med rundpinner? Les vårt tidligere blogginnlegg!

Knitting,in,the,round,on,double,pointed,needles

Strømpepinner

Strømpepinnene er en godt kjent pinnetype som går godt sammen med rundpinnene. Dette er kortere strikkepinner, oftest solgt i sett av fem, med to spisse ender. Som navnet tilsier er dette pinner som tradisjonelt sett er brukt til å strikke sokker. De egner seg også godt til de fleste prosjekter der du skal strikke rundt i mindre skala og ikke ønsker å bruke «Magic Loop» teknikken, slik som babyklær og ermer. Jeg foretrekker å kombinere strømpepinner med maskestoppere, slik at jeg alltid er sikker på at maskene ikke sklir av pinnene i den andre enden.

Hva med firkantede strømpepinner?

I vår nettbutikk selger vi Knitpro Cubics; firkantede strømpepinner. Det sies at disse strikkepinnene er mer skånsomme mot ledd, og mange mener de ligger bedre i hendene. I tillegg vil de ikke rulle vekk hvis du mister dem på bakken!

Langpinner

De klassiske strikkepinnene! Langpinner er lange strikkepinner med en stopper i enden som sørger for at maskene ikke sklir av pinnene. Langpinner er ikke like populære som de var før, men er supre til å strikke frem og tilbake. Ettersom pinnene er såpass lange kan de også passe godt til for eksempel brede skjerf.

Flettepinner eller hjelpepinner

En flettepinne, også kalt hjelpepinner, er veldig praktiske når man skal strikke fletter. Den buede formen gjør at du kan flytte maskene du ønsker å flette over på pinnen, og strikke videre uten å være bekymret for at maskene enkelt skal skli av pinnen. Disse strikkepinnene er spesialpinner som i utgangspunktet kun brukes til strukturstrikk, mest populært til flettestrikk.

Knitting,and,sewing,supplies

Utskiftbare rundpinner

Synes du det blir litt mye å ha rundpinner i alle tykkelser og lengder? Det kan fort hope seg opp litt! Derfor er ofte utskiftbare rundpinner varmt anbefalte strikkepinner. Dette er rundpinner som består av tre deler: en vaier og to pinner. Pinnene skrus fast i vaieren, slik at du kan variere vaierlengde og pinnetykkelse slik du ønsker. Dermed trenger du bare ett pinnesett per tykkelse! Du kan også feste en stopper på enden av vaieren i stedet for en pinne, og slik ende opp med en slags fleksibel langpinne.

Hvilken størrelse velger jeg til strikkepinnene mine?

Størrelsen på pinnene dine er ofte avhengig av garnet eller strikkemønsteret du har valgt. Under går jeg gjennom de viktigste tingene du trenger for å velge pinnestørrelse! For å alltid være sikker på at du velger riktig pinnestørrelse er det lurt å strikke en prøvelapp før du begynner på prosjektet ditt.

Hvilken tykkelse velger jeg?

Det lille tallet på strikkepinnene står for hvor tykke pinnene er. Her kommer ofte garnet du har valgt inn! På bandreolen (den lille papirlappen som er festet rundt nøstet) vil du finne en anbefalt pinnestørrelse – det samsvarer altså med tallet du finner på pinnene. Dersom du velger pinner i denne størrelsen vil du få et resultat som gir det anbefalte maskebildet. Hvis du strikker etter et mønster kan det være maskebildet ser litt annerledes ut, derfor følger man alltid den anbefalte pinnestørrelsen til strikkemønsteret i stedet for garnet.

Husk at dette alltid er veiledende! Det er ingenting som står i veien for at du kan eksperimentere med pinnestørrelsen for å oppnå et litt annet resultat. En god nøkkelregel er at mindre pinner gir små pinner og et tettere resultat, mens store pinner gir større masker og et luftigere maskebilde.

Close Up,of,the,hands,of,a,latin,american,woman,holding

Hvilken lengde velger jeg på vaieren?

Dette er kanskje det mest utfordrende med å velge rundpinner uten erfaring. Hvis du for eksempel skal strikke en genser kan du se på målene til bolen for å se hvor bred den er. Velg gjerne en rundpinne som er litt mindre enn omkretsen på det du skal strikke, det gjør ingenting at maskene står litt tett. Husk å regne med lengden på pinnene!

Hvilket pinnemateriale er riktig for meg?

Strikkepinner lages i dag for det aller meste av fire forskjellige materialer: plast, metall, bambus og tre. Hvilket materiale som passer best for ditt prosjekt handler mest om hva du foretrekker. Derfor er det vanskelig å velge noen spesifikke anbefalte strikkepinner som passer til alle nybegynnere! Under kan dere lese om de forskjellige karakteristikkene til materialene, slik at dere kan ta en god vurdering selv.

Metall

Metallpinner gir de klassiske klikkelydene, og finnes i alle tykkelser. Pinnene er glatte, slik at de flytter seg enkelt fra pinnene. Dette er en egenskap som gjør dem populære blant de mest erfarne, samtidig som det kan gjøre det litt mer krevende for nybegynnere. Disse pinnene er de tyngste strikkepinnene, 0g er også de mest slitesterke. Derfor bøyer heller ikke pinnene seg så lett.

Tre og bambus

I motsetning til metallpinner er ikke pinner av tre eller bambus like kalde, noe som gjør dem veldig populære. Disse pinnene er ikke like glatte som metallpinner, noe som kan gjøre dem enklere til nybegynnere. Pinner av tre oppleves som hakket glattere enn bambus. Pinner av bambus er også blant de aller letteste av strikkepinnene, og kan bøyes litt under press.

Plastikk

Plastpinner har mange av de samme karakteristikkene som metallpinner, bare at de er mye lettere. Derfor er for eksempel strikkepinnene våre til barn laget av plast. De tykkeste langpinnene våre er også laget av plast slik at det ikke blir så tungt å jobbe.

Alt i alt er det altså mye forskjellig som påvirker anbefalte strikkepinner, men det aller viktigste er dine egne personlige preferanser. Forhåpentligvis vil denne guiden gi et godt startpunkt for din strikkereise! Hold oss gjerne oppdatert på reisen din på instagram med #somsenteretdiy eller ved å tagge oss @somsenteret – vi digger å se hva dere gjør!