Vil du lære deg å sy klær selv? – Sømsenteret

Vil du lære deg å sy klær selv? – Sømsenteret

Er du nysgjerrig på søm? Det kan virke ganske overveldende for en nybegynner å finne ut hvordan lære å sy! Spesielt dersom du ikke ønsker å delta på et kurs, eller kanskje ikke har kursmuligheter der du bor. I dette blogginnlegget ønsker vi å samle alt du trenger å vite for å sy dine egne klær fra bunnen – snart kan også du fylle garderobeskapet med bærekraftig håndlaget mote!

La oss begynne med det mest grunnleggende:

Hva trenger jeg?

Pfaff Symaskin
En super symaskin til nybegynnere: Pfaff Ambition 610

Symaskin

Det mest logiske startstedet er kanskje symaskinen? For mange er det også noe av det viktigste for en god syopplevelse! Dersom det er første gangen du syr er symaskinverdenen ganske stor og forvirrende. Vi har skrevet et blogginnlegg der vi forteller om de beste symaskinene til nybegynnere: «Dette er enkle symaskiner for nybegynnere».

Vil du prøve deg uten symaskin? Du kan faktisk sy et helt plagg for hånd! Det tar nok en del lengre tid, men kan være et utrolig spennende prosjekt. Vi har skrevet et blogginnlegg som inneholder alt du trenger å vite om håndsøm: «Slik syr du med nål og tråd».

Sytilbehør

Nå som symaskinen er på plass trenger du sytilbehøret ditt. Vi har skrevet et blogginnlegg der vi skriver alt du trenger å vite om sytilbehør: «Sytilbehøret du trenger for å komme i gang!». Ta en titt på det innlegget for å få en innføring i grunnverktøyene du trenger i syskrinet før du starter slik som saks, nåler og målebånd.

Burda Eksempler På MønsterSlik ser noen av symønstrene til Burda ut.

Et symønster eller en plan

Prosessen blir mye enklere når du har en god plan eller et symønster du skal sy! Til alle nybegynnere anbefaler vi å starte med et symønster. Vi har et godt utvalg av symønster i vår nettbutikk. Hvis du benytter deg av filtreringsmulighetene kan du også filtrere etter vanskelighetsgrad – supert hvis du ønsker å starte med det enkelt mønster. Sjekk bildene for å se hvor mye stoff du trenger til mønsteret.

Vi har også akkurat fått inn syboken «Flid – sy tidløse garderobeklassikere». Her finner du gode forklaringer og stilige klassiske symønstre.

Hvis du ikke har lyst til å sy med et mønster kan du kikke innom vår kategori for søm på bloggen eller videoene vi har på youtube. Vi har også et tidligere blogginnlegg der vi viser hvordan du kan lage et symønster selv basert på et plagg: «Sy din egen bukse i behagelig stoff».

Strykejern

Press, press, press! Hvis du ønsker et rent og profesjonelt resultat på plagget ditt er det utrolig viktig å presse sømmene dine med et strykejern. De skal enten presses åpne (hver side av sømrommet til hver sin side) eller til den ene siden. Dette er både for å få en så jevn søm som mulig, og for å fordele sømrommet.

Skrittbuen på en bukse er et eksempel på en søm som oftest strykes åpen. Dette er sømmen som går midt på buksen: fra toppen av skrittet til toppen av rumpen. Det ser ofte klumpete og ubalansert ut dersom denne sømmen ikke blir presset åpen, og stoffet over stumpen blir bulkete.

Stoff

Nå trenger du bare noe å sy i! Her kan du både velge å sy i metervare, og i gjenbrukstekstiler. Kanskje har du et gammelt dynetrekk liggende? Det kan være perfekt for å øve seg! Vi selget et stort utvalg av stoffer i vår nettbutikk. Våre miljøvennlige stoffer er et supert alternativ til gjenbruksstoffer, og til nybegynnere er metervare mer forutsigbart enn gjenbruksstoffer. Vi anbefaler at du styrer unna stoffkvaliteter med stretch i begynnelsen og heller velger faste stoffer. Stoffer med stretch er ofte entet strikkede stoffer eller jerseystoffer med noen prosenter med elastan eller lycra. Nybegynnere burde også styre unna glatte stoffer som silke og sateng. Det beste er å velge et klassisk fast bomullstoff! Du vil finne et godt utvalg i vår nettbutikk.

Hvordan klippe ut mønsterdelene dine

Nå har du en god oversikt over det du trenger å ha klart på forhånd. Det neste steget i hvordan lære å sy er å gjøre alt klart til sy-biten. Det er utrolig fristende å kaste seg over symaskinen så raskt som mulig, men hvis du tar deg god tid på disse forberedende stegene blir resultatet alltid bedre.

Hvordan klippe ut mønsteret

De aller fleste symønstre blir levert printet på et stort stykke papir. Det er fristende å gripe saksen fatt og klippe ut mønsteret direkte. Men – hvis du har kjøpt et mønster i flere størrelser anbefaler vi ikke dette. Hvis du heller tar tiden til å tegne av mønsteret på enten matpapir eller mønsterpapir vil du kunne ha mye mer nytte av mønsteret ditt! Kroppen din vil alltid forandre seg, så det er fint å ha tilgang til mønsteret i flere størrelser. I tillegg er det gøy å tilpasse mønster med spesielle design-elementer når man har blitt litt stødigere, da er det fint å ha mønsteret i den orginale fatningen.

Tailor,working,in,his,shop,cutting,a,roll,of,dark

Slik klipper du i stoffet ditt

Det virker kanskje ganske enkelt, men når du lurer på hvordan lære å sy er et så nøyaktig utgansgpunkt viktig. Legg mønsterdelene dine utover stoffet du skal klippe i. Vær nøyaktig med plasseringen din! Hvis du er økonomisk i stoffbruken din kan du kanskje ende opp med nok rester til å sy enda et prosjekt.

Legg merke til trådretningen i stoffet ditt. Dette er en viktig del av hvordan plagget vil falle. Trådretningen er hvilken vei trådene i stoffet ditt er vevd. Når du handler stoff i metervare vil du alltid ha to «jarekanter» i stoffbiten din, og to klipte kanter. En «jarekant» er en behandlet kant på stoffet som stoffprodusenten har laget slik at stoffet ikke rakner i sidene på rullen. Denne kanten er så godt som alltid paralell med trådretningen din, så det kan være en god guide. Hver mønsterdel skal ha en indikator på hvordan biten skal ligge i forhold til trådretningen.

Dersom du har et mønstret stoff er det også viktig å tenke på hvilken vei motivet peker. Det er kjedelig å oppdage at en del av plagget har motivet pekende feil vei!

Bruk enten knappenåler for å holde fast mønsteret til stoffet, eller vekt det ned med stoffvekter. Du kan også bruke andre tunge ting du har hjemme, slik som en boks med hermetikk eller et syltetøyglass! Klipp ut delene dine samtidig som du passer på at du ikke løfter opp stoffet med saksen din. Dersom dette skjer kan stoffet bli strekt, og du får ikke en så nøyaktig stoffbit som mulig!

Sømrom

Husk å alltid sjekke hvorvidt mønsteret du bruker har lagt inn sømrom. Sømrommet er den delen av stoffet som er igjen på den andre siden av sømmen din. Dersom det ikke er sømrom i mønsteret ditt er du nødt til å klippe stoffet 1 cm unna mønsteret. Her er det lurt å bruke et sømometer for å få en så nøyaktig avstand som mulig.

Sikre sårkantene

Når du syr klær er det utrolig viktig at du sikrer sårkantene dine. Dette er noe vi gjør for å gi plaggene vi syr et så langt liv som mulig. Stoffbitene du har klipt ut har mest sannsynlig allerede begynt å frynse i kantene – sikrer du sårkantene dine vil det forhindre at stoffet frynser seg videre. Hvis det frynser seg for mye etter plagger er sydd, vil det til slutt rakne i sømmene. Dette steget kan du enten velge å gjøre før du begynner å sy, eller underveis i syingen din. Mønstret ditt har ofte en oversikt over hvilke deler av mønsteret du er nødt til å overlocke, og hvilke sårkanter som for eksempel blir sydd inn i en krage eller lignende.

Woman,overstitches,a,dress,on,an,overlocker
Sårkanter som sikres med en overlocker

Her kommer overlockmaskinen inn! Dette er en maskin som syr en spesiell søm som sikrer sømrommet ditt (som oftest den sømmen du finner på innsiden av plaggene du har kjøpt i butikken!) samtidig som den klipper bort det overflødige stoffet. Har du ikke en overlocker? Vi har skrevet et blogginnlegg om alternative sømmer du kan sikre sårkanten med: «Slik syr du overlock på en vanlig symaskin med falsk overlocksøm».

Close Up,of,overlock,stitch,and,straight,stitch,on,purple,dress
Slik ser en klassisk overlocksøm ut. Ta en kikk på innsiden av klærne dine, der finner du sikkert mange slike sømmer.

Hvilke sømmer skal du bruke?

Nå er du klar for å følge instruksjonene til mønsteret ditt og sy plagget! Men hvilken søm skal du bruke? I de aller fleste tilfeller bruker man en rettsøm. Denne sømmen er den smaleste sømmen, noe som gjør det enkelt å være nøyaktig. Sømmen er dessuten enkel å plukke opp igjen dersom du skulle sy feil.

Skal du sy i elastiske stoffer? Da må du sy med en elastisk søm! Her er det sikksakk som gjelder. Sjekk ut youtube videoen vår under for å se hvordan du gjør det!

Symaskinen din har ofte et godt utvalg sømmer. Ta en titt i bruksanvisningen til din symaskin for å se hva de forskjellige sømmene brukes til.

Hva er egentlig trådspenning?

På alle maskiner har du muligheten til å stille inn trådspenningen din. Dette er et tall som bestemmer hvor stramt symaskinen holder tråden tilbake før den når nålen. En høy trådspenning gir en strammere tråd, og en lav trådspenning gir en slakkere tråd. Hvis du opplever at maskinen din ikke vil samarbeide helt når du syr er det i nesten alle tilfeller enten undertråden som ikke er tredd riktig eller trådspenningen som må justeres.

En standard trådspenning pleier å ligge et sted mellom 3 og 5. Dette er avhengig av hvilket stoff du syr i og hvilke sømmer du bruker. Trådspenningen kan også utnyttes til å lage spennende effekter. Dersom du for eksempel stiller inn trådspenningen din på det høyeste kombinert med en så lang stinglengde du vil maskinen samle stoffet i jevne rynker – perfekt til store skjørt og puffermer.

Sewing,machine,closeup,tension,high
Symaskiner har et hjul hvor man kan endre trådspenningen

Ting å tenke på mens du syr

Nå er du klar for å sy plagget ditt! Her er noen ting du bør huske på underveis i prosessen.

  • Begynn og avslutt hver søm med et par sting frem og tilbake for å sikre tråden.
  • Klipp av overflødige tråder underveis i prosessen. Her er det praktisk å bruke en egen trådsaks for å effektivisere prosessen. Hvis du ikke klipper de løse trådene kan de fort bli fanget i andre sømmer.
  • Press alle sømmer – selv de som ikke skal presses flate.
  • Prøv plagget på flere ganger underveis i prosessen. Slik kan du gjøre tilpasninger underveis i prosessen for et renere resultat.
  • Du burde alltid vaske stoffet ditt før du syr i det. De aller fleste stoffer vil krympe noe i vask. Hvis du ikke forvasker stoffet ditt risikerer du altså at plagget ditt vil krympe første gang du vasker det.
  • Syr du en hals med belegg? Klipp små hakk i sømrommet ditt for å få en jevnere utringning.
  • Vliselin er et spesialstoff man enten syr fast eller limer fast i stoffet ditt for å gi stoffet mer struktur – slik som i bukselinninger, krager eller mansjetter. Det er lurt å stryke fast vliselinen før du starter med prosjektet ditt.
  • Det er lurt å lese gjennom hele instruksjonen til plagget du skal sy før du starter slik at du er sikker på at du har alt du trenger.
  • Hvis du ikke har nok matchende tråd er det ikke nødvendig til hele plagget. Prioriter synlige sømmer og toppstikninger!

Vi håper dette innlegget var til god hjelp og gleder oss masse til å se prosjektene du lager! Husk å tagge oss @somsenteret og bruk hashtaggen #somsenteretdiy hvis du legger det ut på instagram – vi digger å se hva dere lager!