Slik kan du brodere på strikk for dekor og reparasjon! – Sømsenterets blogg

Å brodere på strikk er kommet til trendbildet for å bli, og det digger vi! Teknikken kan gi nytt liv til strikketøy med hull eller flekker, og kan også være supert for å fornye de strikkede plaggene som blir liggende ubrukt i skapet. Det er mange forskjellige teknikker til hvordan du kan brodere på strikk, vi viser deg vår favoritt. I dette blogginnlegget bruker vi to klassiske broderisting du kan se i detalj i vårt tidligere blogginnlegg om de 12 mest brukte broderistingene.

 

Slik går du frem

Som eksempel har vi valgt å ta utgangspunkt i en lue.

Det første vi gjør er å tegne en skisse av det vi skal brodere på en bit med Solufleece broderibacking. Denne spesielle vliselinen har et klister på baksiden slik at det holder seg stabil når du plasserer designet ditt. I tillegg er vliselinen vannoppløselig, noe som gjør det enkelt å fjerne vliselinen når du er ferdig. For å sørge for at designet holder seg skikkelig stabilt bruker vi også en rund broderiramme slik at alt holdes fast.

 

 

Vi har valgt å brodere med det tykke garnet Vams fra Rauma. Derfor bruker vi en tykk ullnål til broderingen, slik at garnet får plass i hullet til nålen. Ettersom det er vanskelig å sy gjennom vliselinen med en butt nål bruker vi tegningen mest som et utgangspunkt for å få en jevn blomst.

 

 

Linjene vi nå har brodert er kun lange rettsting som gir oss en god idé om hvordan vi skal brodere blomsten. Tråden festes på baksiden med en dobbeltknute. Det er viktig at du sørger for å ikke brodere for stramt på strikketøy. Da risikerer du at strikketøyet blir dratt, og broderiet kan oppleves som mer klumpete. Nå er vi klare for å vaske bort vliselinen i lunkent vann.

 

Slik kan du brodere kronblader på strikk

Sånn ser luen ut etter vliselinen er vasket bort! Nå skal vi bruke plattsøm for å fylle ut bladene. Dette gjøres ved å sy lange rettsømmer fra midten av blomsten ut mot tuppen av linjene vi har brodert som guide. For å få en fin avsmalet tupp på kronbladene varierer vi lengden på stingene, slik at de er lengre nærme linjen og kortere lengre unna.

 

Slik ser blomsten vår ut nå! Det fine med broderi er at du alltid kan gå tilbake og legge til flere sting hvis du synes den blir ujevn noen plasser. Nå mangler den litt kontraster slik at den popper litt mer! Vi ønsker å legge til et gult sentrum i blomsten. Dette gjør vi med et knutesting på midten. Men i dette tilfellet ønsker vi et ganske stort knutesting. Det kan du enkelt tilpasse med antall ganger du surrer tråden rundt nålen din før du trekker den gjennom broderiet. I dette tilfellet har vi surret tråden fire ganger rundt nålen.

 

### THERE WAS AN IMAGE HERE ###

 

Så enkelt kan det være å brodere på strikk!

De aller fleste broderimotivene kan også fungere godt på strikk. La deg gjerne inspirere av de gratis broderimønstrene du finner på nettsiden til DMC! En god nøkkelregel er at du broderer med løs tråd. Prøv deg gjerne frem først, og blir det ikke helt som du har sett for deg er det enkelt å klippe opp broderiet ditt. Det kan også være en god idé å være forsiktig med bruk av broderiramme. Det er fort gjort å stramme strikketøyet litt for mye, slik at broderiet oppleves klumpete. Bruk heller broderirammen din forsiktig i begynnelsen for å overføre skisser slik vi har gjort her.

 

Blir du inspirert til å brodere på strikk selv? Tagg oss på instagram @somsenteret og bruk hashtaggen vår #somsenteretdiy hvis du slenger deg med, vi digger å se hva dere gjør!