Usikker på hvordan sy i glidelås? Vi viser hvordan! – Sømsenteret

Usikker på hvordan sy i glidelås? Vi viser hvordan! – Sømsenteret

Når man syr er det alltid noen grunnteknikker det er fint å ha! En av de som kommer best med er hvordan sy i glidelås. I dette blogginnlegget går vi gjennom den enkleste teknikken skritt for skritt. Dersom dette er første gangen du syr i en glidelås kan det være lurt å gjøre en test først. Det er enklere å ende opp med et godt resultat dersom du har god kontroll på teknikkene på forhånd.

Dette trenger du:

  • En glidelås
  • Stoffrester som er litt større enn glidelåsen din (Husk at du kan få kjøpt stoffrester i butikken vår i Oslo!)
  • En symaskin med glidelåsfot (Kan og fungere med vanlig syfot, men glidelåsfot gir det peneste resultatet)
  • Matchende tråd (Vi har brukt en kontrasttråd slik at det blir lettere å se)

Lurer du på hvilket sytilbehør det er praktisk å ha for en nybegynner? Les blogginnlegget vårt om hvilket sytilbehør du trenger for å komme i gang!

Hvordan sy i glidelås

Det første vi gjør er å sy sammen bunnen av stoffrestene vi bruker. Du kan for eksempel se for deg at dette er sidesømmen til et skjørt dersom det gjør det enklere for deg å visualisere. Sømmen skal gå opp til det punktet der du vil at glidelåsen skal begynne.

Deretter åpner vi opp , plasserer glidelåsen på innsiden (rett mot rett) og nåler fast den ene siden. Husk å passe på at sømmen din er så sentrert over bunnen av glidelåsen som mulig. Her kan du tråkle fast glidelåsen hvis du vil sørge for at glidelåsen blir akkurat der du ønsker. For ekstra stabilitet kan du også tråkle sammen resten av åpningen og legge glidelåsen langs sømmen, men det kan gjøre det vanskelig å komme til med symaskinen. Det beste kan være å teste seg frem litt, og finne den teknikken som fungerer best for deg.

Vi har også en video som viser hvordan sy i glidelås: Hvordan sy en glidelås (youtube.com)

Hvordan sy i glidelås:

Nå er vi klare for å sy! Her kommer glidelåsfoten inn. Vi syr i dag med en Husqvarna Opal 670 og bruker den tilhørende glidelåsfoten. Dersom symaskinen din ikke har en glidelåsfot kan du kjøpe en universalfot hos oss som skal passe til de fleste maskiner. Fordelen med denne foten er at du kan legge den helt inntil glidelåsen også justere nålposisjonen for å komme så tett inntil som mulig.

Sy fast den ene siden av glidelåsen til den ene siden av åpningen – rett mot rett. Når du syr glidelåsen begynner du fra bunnen og syr oppover. Sy fast motsatt side på samme måte.

.. Slik!

Sånn ser det ut på rettsiden nå. Det kan være lurt å sjekke at du fremdeles kan åpne glidelåsen på dette punktet. Hvis ikke kan sømmen din ha endt opp litt for tett opp mot glidelåsen. For å få et så fint resultat som mulig bør du stryke glidelåsen på dette punktet.

Toppstikningene våre starter alltid i bunn av glidelåsen. Sy en toppstikning langs bunnen, stopp opp og snu 90 grader. Sy videre opp langs glidelåsen, og sy deretter en rettsøm oppover glidelåsen på motsatt side også.

For å gi oss selv en skikkelig finish på prøvelappen vår bretter vi ned den øvre kanten og fanger toppen på glidelåsen i prosessen.

Og der var vi ferdige!

71b474ce Bd39 7c54 0c85 6637086bd444

Dette er den enkleste måten du kan sy en glidelås på. Andre teknikker er for eksempel skjult glidelås, gylf og håndsøm! Er dette noe dere er interessert i at vi skriver om? Send oss gjerne en melding gjennom instagram @somsenteret! Husk også å tagge oss i innlegg, vi elsker å dele det kundene våre skaper!