Ulike sømteknikker: en grunnleggende innføring – Sømsenterets blogg
Ønsker du en oppfriskning på våre mest brukte sømteknikker? I dette blogginnlegget vil vi gå gjennom de viktigste teknikkene du trenger som hobbysyer!
Er du interessert i håndsøm kan vi anbefale vårt tidligere blogginnlegg med alt du trenger for å sy med nål og tråd. Hvis du er helt fersk bak symaskinen kan det være lurt å lese blogginnlegget med enkle grunnregler du bør vite.
Toppstikninger
Som du kanskje vet er stikninger en betegnelse på sømmer som vil synes på plagget du syr. Et eksempel på dette er dekorative toppstikningene du finner i olabukser, eller opplegget i bunnen av en kjole. Disse sømmene er det ekstra viktig at du tar deg god tid til, da svingete sømmer blir ekstra synlige. Men det er flere tips til toppstikninger som sikrer deg et penere resultat, her er våre favoritter!
Bruk riktig tråd!
Når du syr toppstikninger er det viktig at du bruker riktig tråd. Denne sømmen skal tross alt være både funksjonell og dekorativ! Til kraftige stoffer som denim og kanvas foretrekker vi å bruke Mettler Ekstra Sterk – gjerne i en kontrastfarge. Dersom vi skal sy i silke, for eksempel til opplegget på en kjole eller knappestolpen til en bluse, er det fint med en litt glansfull tråd. Da passer Mettler Silk Finish Cotton helt perfekt.
Juster instillingene dine
Når du syr toppstikninger er det veldig vanlig å sette stinglengden på 3,5. Slik får du flotte lange sting som fremdeles er solide.
Skal du sy toppstikninger i elastiske stoffer? Det er ofte et problem at stoffet strekkes under foten, og du ender opp med en «bulk» mellom de to tvillingsømmene. Her kan det være lurt å justere syfottrykket og trådspenningen litt! En nøkkelregel er å senke begge faktorer når man jobber med elastiske stoffer.
Husk å alltid presse sømmene etter du har sydd dem! Fibrene i tråden «slapper av» når de dampes, og sømmene blir penere og mer fleksible.
Sliter du med å sy helt rett? Det er mange løsninger på dette! Vanligst er å bruke syfoten som guide, og holde kanten på foten inntil kanten på stoffet. Skal du sy midt på stoffet kan det være mer utfordrende! Bruk da et markeringsverktøy, slik som et rissehjul, og tegn opp sømmen din på forhånd. Har du en magnetisk sømguide? Denne magnetguiden kan enkelt festes i metallplaten til maskinen din og hjelper deg med å oppnå flotte rette sømmer.
Støttestikninger
Har du fulgt en oppskrift og hoppet over steget for støttestikninger (understitch på engelsk)? Som nybegynner kan mange sømteknikker virke litt overflødig! Men; hvis du ønsker et profesjonelt resultat gjør dette steget en stor forskjell. Vi forteller deg hvorfor og hvordan!
Hva er støttestikninger?
En støttestikning er en synlig søm, akkurat slik som stikninger generelt ble beskrevet over. Men i motsetning til toppstikninger er ikke disse sømmene dekorative: de sys for å støtte opp noe annet. En støttestikning er oftest brukt for å holde belegget i halsen på plass, eller for å sørge for at fôret ikke stikker frem.
Hvordan sy en støttestikning
Dette steget gjør man alltid etter man har sydd fast belegget eller fôret. Støttestikningen skal altså kun brukes når man har sydd to ting sammen. Brett ut de to stoffbitene med vrangsiden ned. Sørg for at både fremsiden og belegget/fôret ligger stramt og fint uten noen rynker. Hele sømrommet skal være på samme side som belegget/fôret. Nå skal du sy en stikning som går gjennom belegget/fôret og hele sømrommet, uten å sy i fremsiden. Stikningen skal være cirka 2 millimeter fra den opprinnelige sømmen din. Resultatet er en støttestikning som er synlig på innsiden, og ikke synes på utsiden. Den holder sammen belegget/fôret og sømrommet. Nå vil du oppleve at stoffet mye enklere legger seg mot vrangsiden, og belegget/fôret vil ikke synes.
Rynking av stoff
Når man rynker stoff skaper man volum ved å snurpe sammen stoffet før man syr i det. Sy to parallelle sømmer med den lengste stinglengden og laveste trådspenningen du kan. Trekk i undertråden for å snurpe sammen stoffet, og fordel rynkene jevnt. Sy en vanlig rettsøm mellom de to sømmene for å sikre rynkene. Dette er en av mange populære sømteknikker, ofte brukt til å lage voluminøse skjørt eller puffermer. Vi går gjennom teknikken nøye i vårt blogginnlegg «Slik syr du puffermer på plagget ditt«.
Glidelås
Det er mye enklere å sy i en glidelås enn man tror! Det viktigste i begynnelsen er å ta seg god tid. Det kan også være lurt å sy en test før du syr en glidelås i plagget ditt for første gang. Vi har skrevet et blogginnlegg om å sy i glidelåser der vi går gjennom hele prosessen med bilder. Bruk denne teknikken for å sy glidelåser i for eksempel toalettmapper.
Hva med en usynlig glidelås? Dette er glidelåsen vi oftest ser i ryggen på kjoler og andre plagg der vi ønsker en usynlig lukning. Se YouTube videoen vi har laget under for å lære hvordan du syr i denne type glidelås!
Vaffelsøm
Vaffelsøm er en av våre mest trendy sømteknikker! Hva med å bruke det som et alternativ til mansjetter til skjorten din? Eller kanskje du vil redesigne en vintage t-skjorte? I korte trekk oppnår du den lekre elastiske effekten ved å sy med strikk i stedet for undertråd i maskinen din. Her er mulighetene mange for å variere design og uttrykk! I vårt blogginnlegg «Hvordan sy vaffelsøm» viser vi deg teknikken steg-for-steg. For et godt eksempel på teknikken i bruk kan du sjekke ut YouTube videoen under.
Rettvinklede hjørner
Det er enkelt å få rene rettvinklede hjørner hvis du kan gode sømteknikker! Denne teknikken brukes vanligvis til servietter, tepper og jakker. Les blogginnlegget vårt «Her er 17 mai pynt som du kan lage selv» for å se teknikken i bruk – i det tilfellet som tøyservietter.
Vi håper dette innlegget var inspirerende! Følg oss på instagram @somsenteret og tagg oss gjerne i prosjektene deres, vi digger å se hva dere gjør!