Sytilbehøret du trenger for å komme i gang! – Sømsenteret

Sytilbehøret du trenger for å komme i gang! – Sømsenteret

Det er en stor verden av sytilbehør der ute, og det kan være overveldende for en nybegynner å skulle finne frem til sytilbehøret du trenger. Derfor har vi satt sammen en liten oversikt her over de tingene vi mener en nybegynner trenger. For å gjøre det ekstra enkelt er tilbehøret delt inn i praktiske kategorier. Akkurat nå er også nesten alt av sytilbehør på hele 45% avslag! Så dersom du har noen tomrom i syskrinet ditt er dette øyeblikket for å fylle det opp.

Leter du etter en god symaskin til nybegynnere? Det har vi skrevet om i dette blogginnlegget!

Skjæreredskaper

Noe av det viktigste sytilbehøret du trenger for å ha en god syopplevelse er gode skjæreredskap. Dette er enten en god skreddersaks, en taggesaks eller en rullekniv med et skjæreunderlag. I tillegg er det fint med en liten saks til å klippe tråder. Her går vi grundigere inn i hva forskjellen mellom disse redskapene er!

Skreddersaks

Skreddersaks
Vi har mange ulike skreddersakser, for eksempel denne fra Prym

En skreddersaks ser nesten helt ut som en vanlig saks. Og dersom du er helt fersk kan det være like greit med en husholdningssaks du ikke bruker på noe annet enn tekstiler. Men når du er klar for å ta det lille steget opp er en skreddersaks det neste nivået! Forskjellen mellom de to er at en skreddersaks er enda litt skarpere og vil klippe de aller fleste stoffer som om de var smør! I tillegg er håndtaket vinklet, noe som gjør at hele saksen kan ligge vannrett mot bordet mens du klipper. Det gjør at det blir en mindre belastning på håndleddet ditt, og er absolutt til å anbefale dersom du klipper mye stoff.

Taggesaks

Dette er saksen som de aller fleste husker fra kunst og håndverkstimene. Når du klipper stoffet med en taggesaks etterlater du deg en stoffkant med tagger som er ekstra resistent mot rakning. Enkelte stoffer vil bli solid nok av å bli klippet med en slik saks til at man ikke trenger å sikre sårkantene. Dersom du for eksempel foretrekker å sikre sårkanter underveis eller mot slutten av prosjektet ditt er dette en super teknikk som gjør sårkantene sikrere underveis i prosessen.

Rullekniv og skjæreunderlag

Det er mange som har valgt å bruke en rullekniv kombinert med et skjæreunderlag i stedet for en saks. Dette gjør at du kan vekte mønsterdelene dine ned på stoffet ditt og kutte ut bitene dine enkelt uten å være bekymret for at mønsteret ditt skal forflytte seg. Dermed blir det enda enklere å få til et jevnt og nøyaktig resultat!

Sewing,tools,on,a,fabric,cutting,board,,rotary,cutter,,tracing
Rullekniv og skjæreunderlag

Trådsaks

For å gjøre syøktene effektive kan det være supert å ha en egen trådsaks! Det virker som en liten ting, men det er mye raskere å holde prosjektet ditt ryddig dersom du har en praktisk liten saks som denne til å klippe tråder underveis.

Oppmerking

Hvis du syr etter mønster er det ofte behov for å gjøre markeringer i stoffet du jobber med. Dette kan være for å se hvor man skal lage innsnitt, hvor mønsterdeler skal møtes eller bare markeringer rundt mønsterstykket dersom du liker å jobbe på den måten. Livet blir mye enklere dersom du markerer stoffet med noe du kan vaske bort når du ikke lengre trenger markeringen. Her er våre favoritter!

Husk å alltid teste markeringsverktøyet på stoffet du skal markere på forhånd, slik at du er sikker på at markeringene dine vil gå vekk i vask.

Skredderkritt

Det mest klassiske alternativet er et skredderkritt. Skredderkrittet er billig, praktisk og vaskes enkelt ut av de aller fleste materialer. Skredderkrittet kan enkelt fjernes i vask eller ved for mye kontakt, så vær forsiktig så markeringene dine ikke forsvinner underveis i prosjektet ditt.

Tailor,working,in,his,shop,cutting,a,roll,of,dark

Merkepenn

Et supert alternativ til skredderkrittet er en merkepenn som går bort i vask! Du kan se pennen i bruk i et tidligere blogginnlegg der vi lagde tekstilservietter. Med denne merkepennen kan du enkelt overføre markeringer fra mønsteret ditt til tekstilen, og enkelt fjerne markeringene med vann når du ikke trenger dem igjen. Husk alltid å teste markeringsverktøyet ditt på stoffet du bruker på forhånd.

Nåler

Nåler er selvsagt en viktig del av ethvert syskrin! Men hvilke nåler trenger man egentlig?

Knappnåler

En pakke med gode knappnåler er en viktig del av sytilbehøret du trenger! Kjøper du nåler av høy kvalitet varer de lenge, og glir uanstrengt inn i stoffet. Husk at nåler med plasthoder smelter ved kontakt med strykejern. Dersom du ønsker knappenåler med er synlige hoder som ikke smelter burde du kjøpe knappenåler med glasshoder.

Handmade,and,sewing,background.,spool,thread,bobbins,,pincushion,,push,pins,

Synåler

Selv om du syr med symaskin dukker det ofte opp tilfeller der man er nødt til å sy litt for hånd. Da er det kjedelig hvis du ikke har en pakke med synåler på lur! Dersom du lurer på hvordan man syr best for hånd har vi skrevet et blogginnlegg om det for noen uker siden.

Ekstra symaskinnåler

Når man er nybegynner er det ikke ofte man tenker over det, men symaskinnålen din trenger jevnlig utskiftning. Det er fort gjort å knekke en nål ved å kjøre over en knappnål eller bare av ren slitasje. Dersom du har problemer med symaskinen din er det også ofte på grunn av en slitt nål, og kan fikse seg selv ved et nålbytte og litt fjerning av støv i maskineriet. Det er også lurt å matche nål til prosjekt! Hvis du syr i tynnere stoffer trenger du for eksempel en tynnere nål. Hvis du lurer på hvordan du velger symaskinnål burde du sjekke ut det tidligere blogginnlegget med en liten symaskinnålguide.

Nålepute

Det er utrolig praktisk med en god nålepute! Ekstra praktisk er det med en som er magnetisk. Da er det ekstra enkelt å sette inn og ut nåler underveis i prosjektet, og du kan stole på at magneten vil passe på nålene for deg. Her kan du også benytte deg av nåleputen til å plukke opp nåler du mister på gulvet – superviktig dersom du har små barn eller kjæledyr!

Annet sytilbehør

Hands,of,unrecognizable,woman,measuring,a,fabric,with,a,tape,

Målebånd

Man trenger alltid et målebånd når man syr, og velger du et av god kvalitet vil du ha det lenge!

Sytråd av høy kvalitet

Sytråd er selvsagt viktig når man syr, men mange nybegynnere er ikke klar over hvor viktig det er med en tråd av god kvalitet. En god sytråd er bra både for kvaliteten på prosjektet ditt og helsen til symaskinen din! En dårlig sytråd vil legge fra seg veldig mye støv og trådrester i maskinen, noe som raskt vil gjøre maskinen moden for service og rens. Og det er ikke noe som er like kjedelig som å ha brukt mye penger på et godt stoff og masse tid på å sy et flott plagg, for så å oppleve at plagget går opp i sømmene fordi tråden var av dårlig kvalitet.

Syskrin

Nå som du har et så solid utvalg av sytilbehør trenger du et godt oppbevaringssystem. Med det avbildede syskrinet over har du også mulighet til å legge til moduler dersom du har behov for større plass, så dette syskrinet vil kunne vokse sammen med deg.

Da håper jeg du har fått en god oversikt over det viktigste sytilbehøret du trenger, og hvorfor det er nødvendig! Jeg håper dette blogginnlegget kan være med på å inspirere deg til dine prosjekter, og jeg gleder meg masse til å se hva dere lager! Tagg oss gjerne @somsenteret og bruk hashtaggen vår #somsenteretdiy.