Sy et enkelt pannebånd i stilige farger – Sømsenteret

Været er i ferd med å bli kaldere, og denne overgangstiden er det spesielt godt med pannebånd om morgenen. Lurer du på hvordan du kan sy pannebånd helt selv? Vi har to forskjellige stiler til inspirasjon, både til voksne og barn!

Pannebånd av Jersey og Fleece til barn

Little,girl,in,headband,wearing,protective,pink,fabric,mask,against

En av de mest klassiske pannebåndene er de av fargerik jersey til barn. Vi har valgt å sy en variant av en deilig prikkete jersey fra Tygdrömmar og en myk fleece av bambus til fôret. Da blir pannebåndet ekstra varmt! Perfekt til de ekstra frysne. Vi har et stort utvalg jerseystoffer i mange forskjellige mønstre! Ellers er dette også et prosjekt som passer godt til stoffrester.

Du trenger:

Finn målene dine

Til dette pannebåndet begynner vi med å måle omkretsen rundt hodet til de som skal bruke pannebåndet. Legg til 2 cm for sømrommet og du har bredden på stoffbiten vår. I dette tilfellet tok jeg utgangspunkt i et hode med en omkrets på 56 cm. Dermed blir stoffbiten min 58 cm bred. Jeg ønsker et pannebånd som er 10 cm bredt slik at det varmer godt. Husk også her å legge til sømrom! Dermed blir mønsteret vårt et rektangel på 58×12 cm. Dersom jeg hadde ønsket å bruke det samme jerseystoffet som fôr kunne jeg heller klipt en bit på 58x22cm, og sydd det sammen til en tube.

La oss sy pannebåndet!

Stoffbitene nåles sammen rett-mot-rett før jeg syr langsidene sammen.

Nå skal vi sy sidesømmen! Vreng pannebåndet rundt seg selv, slik at pannebåndet ligger inni seg selv med rettsidene pekende mot hverandre. Sy en søm rundt åpningen, men pass på at du lar en glippe være åpen slik at du kan vrenge pannebåndet. Det siste som gjenstår etter pannebåndet er vrengt er å sy sammen hullet for hånd. Jeg brukte stigesting, en håndsøm du kan lese om i blogginnlegget vårt om å sy med nål og tråd. Til slutt stryker jeg pannebåndet. Så er det ferdig!

9a9aaa30 1f9c 0acb F966 4a64d08739c8
Her ser du begge pannebåndene ferdige

Pannebånd av ull med tungesting

Som et godt alternativ til voksne som ikke ønsker å slenge seg på trenden med strikkede pannebånd har jeg sydd dette klassiske pannebåndet av kokt ull med dekorative tungesting.

Du trenger:

Tett ullstoff, her er det perfekt å bruke restene etter vinterplaggene du syr

Et ullgarn i en matchende eller kontrasterende farge, jeg valgte Rauma Babygarn i mørk grønn

Matchende sytråd

En ullnål med spiss tupp, jeg har valgt Pryms stoppenål i størrelse 9.

Finn målene dine!

Nå skal vi sy pannebånd i ull! Til dette pannebåndet målte jeg rundt mitt eget hode og la til to cm til sømrom. Dermed fikk jeg en lengde på 60 cm. Dette pannebåndet ønsket jeg at skulle være litt smalere, så jeg tok utgangspunkt i en bredde på 7cm.

Nål sammen og sy kortendene.

Press åpent sømrommet ditt. Neste steg er å sy kantene med tungesting! Disse stingene er ekstra flotte som kantsting til ull, og er veldig populære til kantene på tepper eller kåper. Visste du at disse stingene er helt like knapphullsting? Har du hatt lyst til å prøve deg på et håndsydd knapphull er det altså disse stingene du skal gå for! Vi har gått mer nøye gjennom hvordan du syr disse stingene i vårt tidligere blogginnlegg om håndsøm.

«Før inn nålen fra oversiden en kort avstand fra kanten. Før du trekker nålen helt gjennom stoffet, legger du tråden rundt nålespissen. Trekk nålen gjennom, og stram den lille knuten som ender opp mellom stingene forsiktig. Det er disse knutene som gjør at sømmen blir slitesterk. Tråden skal ligge langs kanten (…), men ikke for stramt.»

«Slik syr du med nål og tråd», januar 2021

Jeg synes det var spennende med en kontrastfarge til tungestingene mine, og har valgt Raumas babygarn i mørk grønn. Det er fint å bruke en nål som er ganske spiss, samtidig som den har et stort nok øye til å få plass til garnet. Pryms stoppenål i størrelse 9 viste seg å være helt perfekt! Pass på at sømrommet blir festet mens du syr tungesting rundt kanten.

Nå er du ferdig!

Vi håper dette kan inspirere deg til å sy dine egne pannebånd, både til voksen og barn! Tagg oss gjerne på instagram @somsenteret slik at vi kan se deres pannebånd og andre prosjekter.