Sy en kjole av en skjorte du har liggende i skapet

Sy en kjole av en skjorte du har liggende i skapet

Omsøm er i vinden som aldri før! Horisontene for hva du kan sy utvides etter du har oppdaget hvordan du syr om eksisterende plagg til å bli akkurat slik du vil! Terskelen for å handle brukt blir også lavere når du kan gjøre tilpasninger for å sette ditt eget preg på det du kjøper. Med omsøm har du også muligheten til å beholde elementer fra det orginale plagget, slik som ferdigstilte sårkanter. Hva med å sy kjole av en skjorte?

 

Skal du sy kjole av skjorte må du være forberedt på at det er ganske lite stoff å jobbe med. Er du ikke petite vil resultatet bli en ganske kort kjole med mindre du kombinerer to skjorter i matchende stoff. Et alternativ kan være å heller sy en bluse, da har du kanskje nok stoff til å lage flotte rynkebånd og statement-ermer.

 

Hvis en er litt større er det mer utfordrende å jobbe med omsøm. De aller fleste ressursene der ute baserer seg også dessverre på tynnere kropper. Men det er mange veldig gode ressurser til omsøm for større kropper også! Et godt eksempel er instagrammeren @by_musagoni som blant annet gjestesyr på instragramkontoen @ungesyere. Her har hun nylig vist hvordan man kan sy om to skjorter til en nydelig kortermet skjorte med prinsessesøm, slik du ser i skjermbildet under. Dersom man googler det engelske begrepet «refashion» vil du også finne masse inspirasjon til alle kroppsfasonger.

 

La oss sette i gang!

 

Slik planlegger du omsømmen din!

Jeg har gått ut ifra en baggy herreskjorte i størrelse L med en knappestolpe uten krage. Stoffet skjorten er laget av har et spennende stripemønster som inspirerte meg! På bildet har jeg skjorten på bak-frem ettersom jeg helst ville beholde en del av knappestolpen på baksiden av kjolen. Det er lurt å ta noen mål rett på kroppen når du prøver på skjorten din. Da vet du hvor du vil ha visse punkter på kroppen din. Jeg markerte hvor jeg ville ha midjen på kjolen min med et skredderkritt. I tillegg markerte jeg hvor skuldrene mine slutter.

 

Her er midjen min markert med et rosa skredderkritt.

 

Nå som vi vet hvor vi vil at overdelen av kjolen skal være kan vi gjøre noen litt mer spesifikke markeringer.  Her kan det være en super ressurs å ta utgangspunkt i symønstre du allerede har, og som du synes passer slik du ønsker. Jeg sammenlignet to mønstre ved å legge dem oppå skjorten.

 

 

Her har jeg lagt på to forskjellige symønstre for å sammenligne markeringene. Spesielt armhullet er det fint å hente fra et annet mønster da det kan være vanskelig å kopiere over buen.  Jeg valgte å ta utgangspunkt i skjortemønsteret Burda 6426. Det er det samme mønsteret jeg brukte i blogginnlegget om hvordan du syr puffermer.

 

 

Jeg flyttet mønsteret litt inn slik at skulderkanten jeg markerte sammensvarte med mønsterdelen. Deretter markerte jeg rundt mønsterdelen og speilet den på andre side. Utringingen lånte jeg av Fæbriks omslagskjole, og markerte også dette på forsiden. Husk at forsiden og baksiden av toppen ikke nødvendigvis er lik. I dette tilfellet har toppen et innsnitt på hver side av brystet som ikke skal være på ryggen. Dermed blir også markeringene på ryggen annerledes. Da er markeringen ferdig, og vi er klare for å sy kjole av skjorte!

 

La oss begynne med overdelen!

 

Vi begynner med å trekke en linje med markeringskrittet vårt på midjemarkeringen vår og klipper.

 

 

Nå har vi lengden på toppen klar. Vi fortsetter å klippe langs markeringene våre. Pass på så du beholder skuldersømmen, og at det matcher opp med ryggen.

 

 

Her ser du hvordan forsiden og baksiden av overdelen er forskjellige.

 

For å sørge for at utrigningen er symmetrisk kan det være lurt å klippe den brettet i to.

 

Slik ser overdelen ut ferdig! Det eneste som gjenstår før man syr denne sammen nå er å sikre sårkanter og å sy innsnittene…

 

… slik! Jeg innså at det ikke er nødvendig å sikre sårkanten i halsåpningen etter dette, da vi skal ferdigstille den med skråbånd senere. Så dette kan du hoppe over og spare litt tråd på!

 

Vi begynner med ermene!

 

 

Slik ser kanten på ermet mitt ut etter jeg klipte overdelen. Det må vi stusse vekk! Vi klipper tett inntil sømmen.

 

Sånn! Du kan gjerne sammenligne ermet med et mønster du har for å sjekke at det ser greit ut. Jeg har markert på ermet hvor jeg ønsker at det skal ende, og klipper der på begge ermer. Ta vare på ermdelen med mansjetten til senere.

 

Fest ermet til ermhullet i toppen og bunnen med til sammen tre knappenåler. En i toppen, og to i bunnet festet til respektive forside og bakside. Husk å ta hensyn til sømrommet i sidesømmen. Ettersom mønsteret mitt har et mindre ermhull enn den opprinnelige skjorten ender vi opp med et erme som er litt for stort. Hvis du vil være veldig nøyaktig kan du bruke rynketeknikken vi brukte i blogginnlegget om puffermer. Du kan også bruke en litt mindre teknikk som er en god del raskere. Den bruker vi her! Det går ut på å fordele stoffet med øyemål rundt ermhullet og feste stoffet med knappenåler underveis. Da ender du opp med rynker i de områdene med mye stoff. Etter du har sydd ermet fast syr du sidesømmene.

 

Slik ble overdelen! Du kan se effekten av rynkingen på toppen av ermet. Det eneste vi mangler nå er ferdigstillingen av halsen og ermkantene, men det sparer vi til slutt.

 

Nå skal vi sy skjørtet!

 

Skjørtet er kanskje den største utfordringen når du skal sy kjole av skjorte ettersom det er så lite stoff å ta av. Den store stoffbolken rett under midjemarkeringen vår skal bli den største delen av skjørtet. For å gi oss selv et flatt stykke må vi fjerne knapper og knappestolen, i tillegg til å gjøre stykket vårt så kvadratisk som mulig.

Nå er delen klar for å sys sammen i kortsiden rett-mot-rett. Husk å sikre sårkanten!

 

Nå skal vi klippe vekk mansjetten på den resterende delen av ermet. Denne biten skal forlenge skjørtet vårt litt, og vil fungere som en rynkekant dersom du har klipt korte ermer og har mye stoff.

 

Brett over ermet, og klipp det slik at du har to like lange biter. Klipp opp sømmen, nå har du fire avlange stoffbiter. Disse skal også være så kvadratiske som mulig, så vi bretter dem over og klipper dem til. Denne biten er ekstra enkel hvis du har et stripemønster å forholde seg til. Hvis ikke kan en rettvinklet linjal være et godt hjelpemiddel.

Slik ser stykket ut nå! Sikre sårkantene dine og sy bitene sammen i kortenden slik at du ender opp med en tube. Husk å stryke sømmene dine åpne og sikre sårkantene. Sy skjørtedelene sammen i langsiden, og fest det til bunnen av overdelen. Her brukte jeg samme teknikk som med ermet, og rynket litt underveis for at delene skulle passe sammen.

 

 

Ferdigstilling og finishing!

Dette er selvsagt en viktig del av å sy kjole av skjorte. Det vi mangler nå er å ferdigstille halsen, ermene og bunnkanten av skjørtet. For å ferdigstille ermene ønsker jeg å gjøre det enkelt, så jeg syr en løpegang som jeg trekker en strikk gjennom. Lengden på strikken har jeg funnet ved å teste hvor stramt jeg vil ha det rundt armen min.

 

Slik ser ermet ut! Dersom du ønsker en enda renere innside av ermet kan du brette inn og presse sårkanten før du syr løpegangen.

 

Halsen ønsker vi å ferdigstille med et skråbånd. Fordelen med skråbånd er at trådretningen er på skrå, noe som gjør at du enkelt kan forme båndet etter kurver. For å bruke så mye av skjorten som mulig lager vi vårt eget skråbånd av stoffrestene. Da vil det også kunne matche med resten av stoffet.

 

Slik klipper vi ut stoffbiten til skråbåndet. Bredden er på 4 cm. Halsen min er omtrent 85 cm lang, så jeg lager et skråbånd som er på 90 cm for å sørge for at jeg har nok. Stoffbitene syr jeg sammen i kortsidene, og passer på at jeg beholder den samme trådretningen på alle bitene.

 

Slik ser skråbåndet ut. Vi stryker sømmene åpne for at båndet skal ligge flatt. Her kan du også bruke en skråbåndsbretter for å gjøre det litt enklere for deg selv.

 

Slik ser båndet ut med pressede sømmer, nålet fast langs hele halsåpningen. Sy en søm rundt halsåpningen for å feste skråbåndet i sømrommet du har planlagt, jeg sydde det cirka 5 mm unna kanten.

 

Brett inn skråbåndet og press kanten.

 

Brett inn bunnen av skråbåndet og sy en søm langs bunnen.

Nå mangler du bare å legge opp bunnen av kjolen, så er du ferdig!

 

Det ferdige resultatet!

Så enkelt kan du sy kjole av skjorte! Det ferdige resultatet er lett og luftig, perfekt til sommeren. Kjolen fungerer både løst, og med midjen sammensnurpet med et tau. Som jeg nevnte tidligere er kjolen kanskje litt i det korteste laget. Dersom du har flere skjorter med like mønstre eller farger kan du enkelt forlenge skjørtet i etasjekjole-stil. Har du en skjorte med en krage kan du for eksempel bruke kragen i overdelen. Lommer kan du også være kreativ med! Ved å lage overdelen mindre kan kjolen bli fin til barn.

 

Mulighetene er mange når du jobber med omsøm! Det er ekstra morsomt å være kreativ med strammere begrensninger. Vi håper dette kan inspirere deg.

Fikk du lyst til å sy en lignende kjole men mangler skjorte? Bruk samme fremgangsmåte med metervare! Vi har et godt utvalg, blant annet en tynn stripete denim som kan passe godt. For øyeblikket har vi også -35% avslag på alle stoffer, så det er enkelt å la seg inspirere.

 

Vi digger å se hva dere lager! Legg det ut på instagram, bruk hashtaggen vår #somsenteretdiy og tagg oss @somsenteret!