Sy dine egne julehjerter til julepynten! – Sømsenteret

Endelig er desember her igjen. Julelysene tennes i vinduer over hele landet, og esker med julepynt dras ut av loft, garasjer og boder. Ekstra stas er det å hente frem den hjemmelagde julepynten. Hjemme hos oss har vi pastaengler som nærmer seg 20 år gamle, dorullnisser som er minst like gamle og julekuler bestemor sydde med lappeteknikk for et par år siden. Raskt innså vi at det kunne gjort seg med noen hjemmelagde julehjerter, og bestemte oss for å dele med dere hvordan man kan sy julehjerter helt selv.

Slik kan du sy julehjerter hjemme!

Vi har valgt å sy julehjerter på to måter. Man kan nemlig sy flotte julehjerter både for hånd, og med symaskin. For å gjøre det så enkelt som mulig for dere har vi laget et enkelt mønster dere kan finne her. Det trenger du bare å printe i et A4 format og klippe ut, så har du fire hjertemønster du kan bruke. Dersom du ønsker å bruke dine egne hjertedesign eller andre former som stjerner og trær er det også superenkelt! Vi anbefaler deg å brette et ark i to, tegne halve designet ved bretten og klippe det ut. Da ender du opp med et symmetrisk mønster du kan bruke med akkurat de samme fremgangsmåtene vi har laget.

Til hjertene trenger du:

Et valgfritt stoff – gjerne rester fra andre prosjekter!

Enten en symaskin eller en dekorativ tråd og nål

Materiale til fyll

Eventuell dekor; eksempelvis blonder, perler, silkebånd, knapper etc. Mulighetene er kjempestore!

Det første vi gjør er å printe mønsteret, klippe ut mønsterdelene og finne frem stoffet vi ønsker å bruke. Vi legger mønsterbitene på stoffet vårt, og vekter dem ned med praktiske stoffvekter eller fester dem i stoffet med knappenåler. Tegn rundt mønstetet, og klipp ut bitene. Husk å legge til cirka 1cm sømrom! Du trenger to biter av stoffet ditt.

Maskinsydde hjerter

Dersom du syr på symaskin begynner vi med å feste opphenget vårt. Klipp ut et stykke med bånd i ønskelig lengde. Så legger du de to delene oppå hverandre med vrangsiden ut, og opphengsbåndet plassert mellom de to delene. Her er det lurt å være ekstra påpasselig med plasseringen. Der båndet stikker ut mellom stoffbitene er det punktet hjertet skal henge fra. Det er også i dette steget vi festet blondekanten på hjertet vårt. Det kan være lurt å feste alt sammen trykt med knappenåler. Nå syr rundt kanten. Husk å ta ut knappenåler før du kommer til dem, det er ikke bra for maskinen å kjøre over nålene. Stopp maskinen når det er igjen et par cm til der du startet slik at du kan vrenge hjertet gjennom hullet. Nå kan det være lurt å raskt klippe overflødige tråder! Vreng hjertet, press kantene hvis ønskelig, og stapp det med vatt, restgarn, reststoff eller lignende. I gjenbrukens ånd har vi valgt å ofre en gammel bamse til fyllet, men du kan også bruke ting som restegarn og stoffrester. Vi selger også poser med vatt i butikken vår.

Julehjerte Variant 2

Håndsydde hjerter

Dersom du syr for hånd legger du de to delene oppå hverandre med rettsiden ut. Begynn i gropen av hjertet, og sy rundt for hånd med en tykk tråd. Vi brukte rester av garnet fra det forrige blogginnlegget! Dersom garnet er for tykt, kan du gjøre som oss og dele opp trådene garnet er satt sammen av. Håndsømsteknikken kan dere se illustrert til høyre! Sy frem til det er igjen et par centimeter. Stapp hjertet med vatt, restgarn, reststoff eller lignende. Sy sammen resten av hjertet, og bruk tråden til oppheng. Dersom det er ønskelig med en annen opphengstråd/bånd, kan det sys fast mellom hjertedelene før du begynner å sy rundt hjertene slik vi gjorde med maskinsømhjertet. Vi har dekorert det håndsydde hjertet vårt med et mindre hjerte under, og et par trekuler kjøpt på en hobbybutikk.

Julehjerte

Dine hjerter kan bli akkurat slik du ønsker!

Mulighetene til å være kreativ er uendelige med julehjerter! Vi oppfordrer alltid til å bruke rester av det man har, men hvis du trenger å supplere med stoffer og tilbehør kan du alltid komme innom butikken vår eller sjekke ut utvalget på nett her. Et tips kan være å brodere på hjertebitene før du syr dem sammen. Til det har vi broderigarn i alle farger i vår butikk i Oslo!

Vi gleder oss til å se hva dere lager! Tag oss gjerne på instagram @somsenteret, og bruk hashtaggen vår #somsenteretdiy.