Sy din egen bukse i behagelig stoff

Sy din egen bukse i behagelig stoff

Vi har akkurat fylt hyllene med deilige Tencel™ kvaliteter fra MeetMilk. De myke stoffene og det skiftende været inspirerte meg til å sy bukse av den supermyke Derby Ribbed Jersey av 100% Tencel™ for et så bærekraftig alternativ til joggebuksa som mulig! Jeg valgte fargen «Soft Mint», på nettsiden vår vil du finne flere andre farger.

 

Bilder av stoffer fra meetmilk
Derby Ribbed Jersey finnes i et bredt utvalg av farger, vi selger flere av dem i vår nettbutikk.

 

I klesskapet mitt fant jeg en bukse jeg liker passformet godt på, men ikke bruker så mye som jeg skulle ønske på grunn av de høye splittene i beina. Ved å ta utgangspunkt i et plagg man allerede har trenger man ikke å kjøpe et nytt symønster. Prosessen er veldig lærerik, og du er sikker på at du ender opp med et plagg som passer godt.

 

 

Dette er en super mulighet til å vrenge buksen din og ta en titt på innsiden! Dette kan du gjøre med alle typer plagg for å konstruere et likt plagg i et annet stoff. Denne metoden er perfekt dersom du har slitte plagg du ikke kan reparere eller hvis du kjenner at polyesterkjolen som sitter så fint ble litt for klam i sommer.

 

Slik lager du ditt eget symønster basert på et plagg

Når jeg vrenger buksen min ser jeg at den består av fem mønsterdeler:

  • Forsiden av benet
  • Baksiden av benet
  • Lommer
  • Linning
  • Snøring

Vi begynner med å tegne av mønsterdelene til beina på et mønsterpapir. Du finner mønsterpapiret vi har brukt i vår nettbutikk!

 

 

Jeg bretter buksen på midten og legger den på mønsterpapiret. Her er det viktig å tenke på hvor sømmene går for å vite hvordan det orginale mønsteret har sett ut. Mønsterdelen du skal tegne av bør ligge så flatt som mulig på mønsterpapiret, og sømmen skal ligge i bretten. Tegn runt mønsterdelen med stripete linjer, da er det enklere å få til de myke kurvene vi ønsker. Det kan være lurt å bruke en skredderlinjal for å få disse kurvene så myke som mulig. Ikke glem å legge til et ønsket sømrom!

 

 

Når vi skal følge en søm som ikke ligger i kanten setter vi bare en finger i sømmen og bretter over plagget slik at vi kommer til enklere.

 

 

Når du har markert hele omrisset til mønsterdelen din tegner du opp linjene dine og markerer eventuelle ting du ønsker å huske. Jeg markerte for eksempel hvor stikklommen var plassert, slik at jeg enkelt kan kopiere plasseringen over når jeg skal sy bukse.

 

 

La oss fortsette med det neste buksebeinet!

Neste mønsterdel er baksiden av buksebeinet. Ettersom baksiden av buksebeinet er bredere enn forsiden måtte jeg jobbe litt med stoffet for å trekke frem sømmen. Det er vanskelig å få til dette helt likt, men det viktigste her er å kopiere over skrittbuen så nøyaktig som mulig.

 

 

For å tegne av yttersømmen var jeg nødt til å trekke skrittbuen innover.

 

 

Det er viktig at yttersømmen og innersømmen er like lange. Derfor målte jeg hvor lang disse sømmene var på begge buksebein for å forsikre meg om at jeg fikk tegnet av delene likt. Her ser dere at jeg måtte justere lengden for å stemme overens med hverandre. Det kan være lurt å dobbeltsjekke dette før man klipper i stoffet!

 

Hva med lommene?

Lommen til buksen jeg skulle kopiere var litt mindre enn jeg ønsket. Derfor valgte jeg heller å basere lommen på et annet mønster. Det viktigste når du lager en stikklomme er at den har en flat side som er like lang som lommeåpningen din. Utover det kan du lage den akkurat slik du ønsker! Her har du muligheten til å lage lommer store nok til smarttelefonen og lommeboken din.

 

 

Da har vi alle mønsterdelene vi trenger! Når det gjelder linningen og snøringen er det ikke nødvendig med egne mønsterdeler. Ettersom begge disse bitene er kvadratiske holder det å ta de målene du trenger og tegne dem rett på stoffet. Slik sparer vi på mønsterpapiret!

 

Slik kan du sy bukse!

Nå kan vi begynne å sy! Vi starter med å klippe ut mønsterdelene våre. Vi bretter over stoffet og fester mønsteret med knappenåler slik at vi får to speilvendte deler på ett klipp. Dersom du har et mønstret stoff kan det være lurt å klippe alle delene hver for seg, slik at du har større kontroll over mønstermatchingen. Lommene trenger fire deler – to par med speilvendte stoffbiter. Som nevt tidligere klipper vi ut linningen og snøringen basert på mål. Buksen vi kopierte hadde en stikk i livet, den klipte vi ut basert på midjemålet mitt.

 

Dersom du syr i det samme eller et lignende stoff som meg trenger du ikke å sikre sårkanten på samme måte som man vanligvis gjør. Mange velger likevel å enten overlocke eller bruke alternative metoder for å få en ryddigere innside.  Husk også å sy elastiske stoff med en elastisk søm! Dette er enten en overlock, en sikk-sakk eller en annen søm spesiallaget til elastiske stoffer. Er du nybegynner med elastiske stoffer? Sjekk ut videoen vi har laget om dette:

 

 

Slik kan du sy lommer

Vi begynner med å sy klar lommene! Jeg har valgt å sy dem med fransk søm, for det meste av vane. For å få et slitesterkt og ryddig resultat er dette min foretrukne metode for å sy lommer. Fransk søm blir forklart mer detaljert i blogginnlegget vårt om falsk overlocksøm. I korte trekk syr vi to sømmer og ender opp med et sømrom som er skjult mellom de to sømmene. Vi syr langs kanten på lommen, og sørger for å ikke sy i den rette enden vi skal feste i sidesømmen. Dette er åpningen til lommen din.

 

Lommebitene er sydd sammen vrang-mot-vrang med et halvert sømrom.
Lommene er vrengt, før de blir sydd sammen igjen. Sømrommet blir fanget mellom sømmene.

 

 

Husk å stryke arbeidet ditt mellom hver søm.

 

Slik kan du sy buksebein

Nå skal vi sy buksebeinene våre! Begynn med å pare sammen en for- og bakside som har lik rett- og vrangside slik at den ene siden ikke blir vrang. Legg dem sammen rett-mot-rett med lommen i midten. Lommen skal ha rettsiden ut, slik den vil se ut på innsiden av lommen. Det viktigste når man syr buksene er at skrittkurven blir riktig, så begynn å nåle sammen delene fra toppen av buksebeina.

 

På dette bildet ser du lommen på utsiden av buksebeinet for å illustrere hvordan det ser ut på innsiden.

 

Yttersømmen sys fra bunnen opp til der lommen begynner. Avslutt sømmen, og sy sidesømmen fra toppen av lommen til toppen av buksen. Træ lommen rundt friarmen til symaskinen og sy en søm rundt hele åpningen til lommen.

 

Slik ser det ut når du syr lommen fast i sidesømmen. Pass på at stoffet ikke blir strukket når du syr!

 

Slik ser lommen ut ferdig montert i sidesømmen.

 

Stryk sømmen din bakover. Sy sammen innersømmen på vrangen. Pass på at tuppen på skrittbuen matcher!

 

 

Husk igjen å stryke sømmene dine for det peneste resultatet. Nå er buksebeinet ditt ferdig! Gjenta prosessen med det andre buksebeinet.

 

Slik syr du sammen buksebeinene

Nå har du to speilvendte buksebein. Vreng det ene buksebeinet ditt og træ det utenpå buksebeinet som ikke er vrengt. Nå har du to buksebein inni hverandre, der rettsiden peker mot hverandre. Pass på at innersømmene treffer hverandre, og nål fast skrittkurven.

 

Sy skrittkurven og press sømmen åpen. Vreng buksen.

 

 

Nå begynner det å ligne på noe! Det eneste vi mangler nå er linningen, snøringen og å legge opp buksebeina.

 

Slik syr du bukselinning med strikk og snøring

Vi begynner med å ta et kontrollmål rundt omkretsen til toppen av buksen. Dette skal være det samme som linningen vår, i tillegg til sømrommet. Nå som vi er sikre på at det stemmer kan vi sy sammen linningens kortsider rett-mot-rett. Deretter legges den rett-mot-rett inntil toppen av buksen og syr de sammen. For et ekstra fint resultat kan sømmen på midten av linningen stå på linje med skrittkurven på midten bak.

 

 

Sømmen strykes oppover.

 

 

Snørehull

Buksen jeg tar utgangspunkt i har både strikk og snøring i livet. I hullet der snøringen skal føres gjennom må kanten forsterkes slik at det ikke rakner. Dette er et område som må håndtere mye slitasje! Du kan bruke maljer eller snørehullfunksjonen dersom maskinen din har dette. Vi valgte maskinens snørehull. Uavhengig av hva du velger er det lurt å forsterke området med vliselin, og å gjøre en test på et avklipp slik at du har god kontroll over resultatet. Ettersom vi bruker elastisk strikket stoff gjør vliselinen også at stoffet holder seg mye mer i ro mens maskinen syr snørehullet.

 

 

Jeg måler avstanden mellom snørehullene på buksen jeg tar utgangspunkt i. For å finne ønsket plassering på buksen min bretter jeg ned linningen slik den skal se ut til slutt. Jeg måler så nøyaktig som mulig og setter markeringer – ettersom snøringen er så sentral på buksene vil det synes veldig godt hvis de ikke er plassert på riktig plass.

 

 

Når jeg vet hvor snørehullene mine skal være stryker jeg fast et stykke vliselin på baksiden.

 

 

Jeg brukte en Husqvarna Opal 670 til å sy disse buksene, en maskin som har automatiske snørehull. Resultatet ble veldig fint!

 

 

Videre montering av linningen

Nå skal det øverste sømrommet til linningen presses ned for et så ryddig resultat på vrangsiden som mulig. Deretter brettes linningen ned slik at kanten går over sømrommet til bunnen av linningen. Stryk!

 

 

Jeg sydde sammen strikken min og sydde ned sømrommet. Dermed unngår jeg at sømrommet blir klumpete i linningen.

 

 

Strikken legges inn i linningen før den sys sammen. Sømmen vi skal sy nå er en såkalt «stitch in the ditch». Dette er en vanlig teknikk der man skjuler en søm i en eksisterende søm. Jeg brukte den røde markeringen på syfoten min som en guide, men du kan også bruke en egen symaskinfot til denne teknikken. Målet med denne sømmen er å skjule sømmen fra forsiden samtidig som du syr fast linningen på baksiden. For at resultatet skal bli så fint som mulig er det lurt å bruke mange knappenåler. Bruk også god tid når du syr sømmen.

 

 

 

Så er det bare å sy en løpegang til snøringen, vrenge den (bruk en løpegangvrenger for enkel vrenging!) og træ den gjennom linningen med en sikkerhetsnål. Legg opp buksebeina, og du er i mål!

 

 

Resultatet er en utrolig deilig og myk bukse! Dette stoffet passer perfekt til loungewear, og vil være perfekt med en matchende overdel.

 

Har du lyst til å sy bukse? Del resulatet! Vi elsker å se hva dere lager. Tagg oss på instagram @somsenteret eller bruk hashtaggen vår #somsenteretdity slik at vi kan dele inspirasjonen videre!