Slik kan du sy bukse selv i deilig miljøvennlig stoff! – Sømsenteret

Vi har akkurat fylt hyllene med deilige Tencel™ kvaliteter fra MeetMilk. De myke stoffene og det skiftende været inspirerte meg til å sy bukse av den supermyke Derby Ribbed Jersey av 100% Tencel™ for et så bærekraftig alternativ til joggebuksa som mulig! Jeg valgte fargen «Soft Mint», på nettsiden vår vil du finne flere andre farger.

Olympus Digital Camera
Derby Ribbed Jersey finnes i et bredt utvalg av farger, vi selger flere av dem i vår nettbutikk.

I klesskapet mitt fant jeg en bukse jeg liker passformet godt på, men ikke bruker så mye som jeg skulle ønske på grunn av de høye splittene i beina. Ved å ta utgangspunkt i et plagg man allerede har trenger man ikke å kjøpe et nytt symønster. Prosessen er veldig lærerik, og du er sikker på at du ender opp med et plagg som passer godt.

Dette er en super mulighet til å vrenge buksen din og ta en titt på innsiden! Dette kan du gjøre med alle typer plagg for å konstruere et likt plagg i et annet stoff. Denne metoden er perfekt dersom du har slitte plagg du ikke kan reparere eller hvis du kjenner at polyesterkjolen som sitter så fint ble litt for klam i sommer.

Slik lager du ditt eget symønster basert på et plagg

Når jeg vrenger buksen min ser jeg at den består av fem mønsterdeler:

  • Forsiden av benet
  • Baksiden av benet
  • Lommer
  • Linning
  • Snøring

Vi begynner med å tegne av mønsterdelene til beina på et mønsterpapir. Du finner mønsterpapiret vi har brukt i vår nettbutikk!

Jeg bretter buksen på midten og legger den på mønsterpapiret. Her er det viktig å tenke på hvor sømmene går for å vite hvordan det orginale mønsteret har sett ut. Mønsterdelen du skal tegne av bør ligge så flatt som mulig på mønsterpapiret, og sømmen skal ligge i bretten. Tegn runt mønsterdelen med stripete linjer, da er det enklere å få til de myke kurvene vi ønsker. Det kan være lurt å bruke en skredderlinjal for å få disse kurvene så myke som mulig. Ikke glem å legge til et ønsket sømrom!

Når vi skal følge en søm som ikke ligger i kanten setter vi bare en finger i sømmen og bretter over plagget slik at vi kommer til enklere.

Når du har markert hele omrisset til mønsterdelen din tegner du opp linjene dine og markerer eventuelle ting du ønsker å huske. Jeg markerte for eksempel hvor stikklommen var plassert, slik at jeg enkelt kan kopiere plasseringen over når jeg skal sy bukse.

La oss fortsette med det neste buksebeinet!

Neste mønsterdel er baksiden av buksebeinet. Ettersom baksiden av buksebeinet er bredere enn forsiden måtte jeg jobbe litt med stoffet for å trekke frem sømmen. Det er vanskelig å få til dette helt likt, men det viktigste her er å kopiere over skrittbuen så nøyaktig som mulig.

For å tegne av yttersømmen var jeg nødt til å trekke skrittbuen innover.

Det er viktig at yttersømmen og innersømmen er like lange. Derfor målte jeg hvor lang disse sømmene var på begge buksebein for å forsikre meg om at jeg fikk tegnet av delene likt. Her ser dere at jeg måtte justere lengden for å stemme overens med hverandre. Det kan være lurt å dobbeltsjekke dette før man klipper i stoffet!

9c967e3c Aeb2 24f8 849b 5d8d365ff257

Hva med lommene?

Lommen til buksen jeg skulle kopiere var litt mindre enn jeg ønsket. Derfor valgte jeg heller å basere lommen på et annet mønster. Det viktigste når du lager en stikklomme er at den har en flat side som er like lang som lommeåpningen din. Utover det kan du lage den akkurat slik du ønsker! Her har du muligheten til å lage lommer store nok til smarttelefonen og lommeboken din.

Da har vi alle mønsterdelene vi trenger! Når det gjelder linningen og snøringen er det ikke nødvendig med egne mønsterdeler. Ettersom begge disse bitene er kvadratiske holder det å ta de målene du trenger og tegne dem rett på stoffet. Slik sparer vi på mønsterpapiret!

Slik kan du sy bukse!

Nå kan vi begynne å sy! Vi starter med å klippe ut mønsterdelene våre. Vi bretter over stoffet og fester mønsteret med knappenåler slik at vi får to speilvendte deler på ett klipp. Dersom du har et mønstret stoff kan det være lurt å klippe alle delene hver for seg, slik at du har større kontroll over mønstermatchingen. Lommene trenger fire deler – to par med speilvendte stoffbiter. Som nevt tidligere klipper vi ut linningen og snøringen basert på mål. Buksen vi kopierte hadde en stikk i livet, den klipte vi ut basert på midjemålet mitt.

Dersom du syr i det samme eller et lignende stoff som meg trenger du ikke å sikre sårkanten på samme måte som man vanligvis gjør. Mange velger likevel å enten overlocke eller bruke alternative metoder for å få en ryddigere innside.  Husk også å sy elastiske stoff med en elastisk søm! Dette er enten en overlock, en sikk-sakk eller en annen søm spesiallaget til elastiske stoffer. Er du nybegynner med elastiske stoffer? Sjekk ut videoen vi har laget om dette: Sy i jerseystoff ✨ (youtube.com)

Slik kan du sy lommer

Vi begynner med å sy klar lommene! Jeg har valgt å sy dem med fransk søm, for det meste av vane. For å få et slitesterkt og ryddig resultat er dette min foretrukne metode for å sy lommer. Fransk søm blir forklart mer detaljert i blogginnlegget vårt om falsk overlocksøm. I korte trekk syr vi to sømmer og ender opp med et sømrom som er skjult mellom de to sømmene. Vi syr langs kanten på lommen, og sørger for å ikke sy i den rette enden vi skal feste i sidesømmen. Dette er åpningen til lommen din.

Lommebitene er sydd sammen vrang-mot-vrang med et halvert sømrom.
Lommene er vrengt, før de blir sydd sammen igjen. Sømrommet blir fanget mellom sømmene.

Husk å stryke arbeidet ditt mellom hver søm.

Slik kan du sy buksebein

Nå skal vi sy buksebeinene våre! Begynn med å pare sammen en for- og bakside som har lik rett- og vrangside slik at den ene siden ikke blir vrang. Legg dem sammen rett-mot-rett med lommen i midten. Lommen skal ha rettsiden ut, slik den vil se ut på innsiden av lommen. Det viktigste når man syr buksene er at skrittkurven blir riktig, så begynn å nåle sammen delene fra toppen av buksebeina.

88accc48 490f A2fb 5b1e 3995b46cfed7På dette bildet ser du lommen på utsiden av buksebeinet for å illustrere hvordan det ser ut på innsiden.

Yttersømmen sys fra bunnen opp til der lommen begynner. Avslutt sømmen, og sy sidesømmen fra toppen av lommen til toppen av buksen. Træ lommen rundt friarmen til symaskinen og sy en søm rundt hele åpningen til lommen.

Pass på at stoffet ikke blir strukket når du syr!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *