Sytråd – slik velger du riktig type | Blogg | Sømsenteret

Du har kanskje hørt at all sytråd ikke bare er sytråd? Men hva skal brukes til hva, og hvorfor er noen typer tråd bedre enn andre? Vi hjelper deg med å orientere deg i mylderet!

Først og fremst – hvordan tråden er spunnet har noe å si! Både for sømtvaliteten, levetiden på det du syr, og hvor bra symaskinen din får det. God kvalitetstråd er kjent for å være spunnet slik at det slipper minst mulig fibre i syprosessen. Bruker du kvalitetstråd, kan du minimere opphoping av lo og støv inni maskinen din.

Bare se for deg alle kriker og kroker tråden må gjennom i en symaskin på veien fra spole til stoffet du syr i. Her er det mange steder hvor løse trådfibre kan slites av og hopes opp. Dette ser du til syvende og sist som lo og støv i maskinen din.

Billig tråd er spunnet av korte fibre som loer & slites lettere. Dette gjør at levetiden på det du har sydd kan bli kortere, rett og slett fordi sømmen vil slites raskere med en tråd som allerede er i gang med å bli slitt.

Om du har opplevd at tråden ryker, og eller loer seg fullstendig opp mens du syr – enten er kvaliteten hakket dårligere enn den burde være, eller så har du kanskje funnet fram en litt for gammel tråd. Tråd er faktisk litt «ferskvare»!

Om du er flink til å rense symaskinen din regelmessig, har du sett hvor mye lo som kan samle seg for eksempel rundt spolehuset og transportør. Dette er delvis lo fra stoff, og delvis fra tråd. Men hva med alle de stedene du ikke kommer til med børsten din, men som tråden du bruker går gjennom hver eneste gang du syr? Bruk god tråd – så går maskinen din lengre og syr penere!

Vi fører sytråd fra AMANN Mettler – et firma som har spesialisert seg på produksjon av kvalitetestråd siden 1883. I tillegg til å holde høy standard på produktene sine, er Mettler opptatt av å ivareta arbeidernes vilkår på sine fabrikker, samt å ta hensyn til miljøpåvirkningene i sin produksjon. Du kan lese mer om AMANN Mettler her.

Alle stoffers tråd

Web Image Mettler Seralon 200m Amann Group Mettler Seralon All Purpose 1934796758

SERALON® er Mettlers «alle stoffers tråd».

Sytråden er av 100% polyester, og passer utmerket til alle typer stoffer og prosjekt. Fordelene med polyester-tråd er den ikke krymper, og vil dermed ikke deformere sømmen dersom et plagg for eksempel skulle bli vasket på høye temperaturer. Polyester har lang levetid, og i motsetning til naturfibre som silke og bomull, vil den ikke «morkne» med årenes løp. Polyester-tråd er også noe elastisk, og passer derfor ytterlig til å sy i stretch-materialer, hvor sømmen kan bli utsatt for strekk.
Vi fører også denne i en tykkere kvalitet – EKSTRA STERK Mettler. Denne vil fungere godt til sømmer som skal tåle mye slitasje, eller vises ekstra godt – som toppstikninger i jeans, skrittsømmer i bukser o.l.

Broderitråd

POLY SHEEN® er ypperlig som broderitråd, da den er etterbehandlet til å reflektere lyset ekstra godt – og gir en lekker effekt på prydsømmer og broderte motiver. Tråden er svært slitesterk, og fungerer til alle typer tekstiler. Er du klar til å ta broderiene dine opp på et nytt nivå? Gå for METALLIC – brodertråden som vil gi dine motiver det lille ekstra i form av glitter og glam, samt en kul 3D-effekt!

Vi anbefaler å bruke Bobbin Fil fra Mettler som undertråd når du skal brodere på maskin, for det beste resultatet.

Silketråd

AMANDA er silketråd fra Mettler. Silketråd har en ekstra glatt og skinnende overflate, og passer derfor godt til håndsøm og pyntesømmer.

Mange skreddere sverger til silketråd når de skal tråkle eller trådmerke i tynne og skjøre matrialer, da denne tråden etterlater minst mulig spor etter seg.

Tråd til overlock

Web Image Mettler Seracor 1000m 0078 774893739

SERACOR er en ypperlig tråd til overlock, med god elastisitet og styrke er denne ideell for alle overlocksømmer. Tråden er spunnet på en måte som slipper minst mulig fibre i sømprosessen, og er dermed både snill mot symaskinen din, og gir deg et godt sømresultat.

Vi fører også METTLER TROJALOCK på store spoler i så godt som alle regnbuens farger, slik at du finner den perfekte overlock-tråd til dine prosjekter.

TIPS! Trojalock fungerer også ypperlig som sytråd til vanlig symaskin, i kombinasjon med et snellestativ – da trenger du ikke å bekymre deg for å ha for lite tråd til de store prosjektene mer!

Tråd for quilting

SILK-FINISH COTTON® er den perfekte tråd for quilting. Denne bomullstråden er stabil og sterk, samtidig som overflatebehandlingen gjør at den glir lett gjennom tettvevde tekstiler. Dersom du er ute etter en ekstra fin, flerfarget effekt, kan vi anbefale SILK-FINISH MULTI tråd, som er vevd av 100% egyptisk bomull, og overflatebehandlet på samme måten – glatt og en fryd å jobbe med!

Riktig farge og tykkelse på tråd

Tykkelsen vil variere fra prosjekt til prosjekt, og stoff til stoff, men en tommelfinger-regel er «jo tynnere stoff, jo tynnere tråd» og motsatt! Syr du for eksempel i kanvas eller jeans, kan en ekstra sterk tråd være midt i blinken!
Finner du ikke den perfekte fargen til stoffet du har valgt? Gå for en tone mørkere – det vil bli mindre iøyefallende i det ferdige prosjektet enn en lysere tråd.

Vi håper du finner den perfekte tråden til alle dine prosjekt, og er du i tvil, er du hjertelig velkommen til å spørre våre dyktige ansatte om råd!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *