Slik syr du puffermer på plagget ditt

Slik syr du puffermer på plagget ditt

Sol og sommer nærmer seg endelig! Vi gleder oss masse til å trekke frem tynne skjorter, kjoler og skjørt. I den anledning er timingen perfekt til å sette søkelyset på en av nåtidens største trender: puffermer. Enten du lurer på hvordan sy puffermer som ikke er så synlige eller gå «all out» og sy store avante-garde ermer går vi gjennom alt du trenger å vite i dette blogginnlegget!

Det valgte mønsteret – Burda 6426
Dette er forsiden på skjortemønsteret jeg har valgt for å demonstrere puffermer. Burda 6426 selges sammen med hele Burdas sortiment i vår nettbutikk.

 

For å demonstrere hvordan sy puffermer har jeg tatt utgangspunkt i ett av mønstrene vi selger. Burda 6426 er et kortermet skjortemønster som bygger på tradisjonelle skjortekonstruksjoner. Dersom du er litt fersk vil mønsteret gi deg veldig god trening på syteknikker som innsnitt, knapper og kragekonstruksjon. Skjorte B er den variasjonen jeg har valgt å sy. Her er det allerede rynking i bunn av ermet, så dette kan bli en skikkelig flott puff! Jeg viser deg hvordan vi kan tilpasse ermet for å gi det uttrykket vi er ute etter. Til resten av skjorten følger jeg bare instruksene som følger med mønsteret.

Tekniske tegninger av mønsteret
Dette er de tekniske tegningene til mønsteret. Det er altså den nederste versjonen jeg har valgt å sy.

 

Liberty er en stoffprodusent fra London som produserer bomullsstoffer og silke i utrolig flott kvalitet. Stoffene fåes i et stort utvalg nydelige mønstre, ofte florale med et nostalgisk utseende. Stoffene passer perfekt til bluser og skjorter, og ettersom det består av 100% bomull puster det også godt selv i varmere vær! Stoffet jeg har valgt er fra den nyeste mønsterkolleksjonen til Liberty. Mønsteret heter Capel, er vevet av en Tana Lawn bomull og fåes kjøpt i vår nettbutikk. Symaskinen jeg bruker er en Pfaff Ambition 620.

Skisse av skjorten
Her er en skisse av hvordan skjorten vil se ut i det valgte stoffet med puffermer.

Hvordan sy puffermer – tilpassing av mønsteret

 

Alle mønstre kan gjøres om til puffermer, og det er ikke så vanskelig! Her går vi gjennom hvordan du tilpasser det valgte mønstret ditt til puffermer, og hvordan oppnå den puffen du ønsker.

Ermet delt inn i fem like store deler.

Her er et bilde av ermet i mønsteret vi skal følge. Ettersom det også allerede er lagt inn en liten puff-effekt i bunn av ermet, ser det kanskje litt annerledes ut enn ermet du har valgt. I et klassisk erme vil den nederste linjen være rett, men et pufferme fungerer med denne metoden uansett. Som et hovedprinsipp kan du se for det at et pufferme er et vanlig erme med mer stoff i toppen av ermet. Derfor er vi altså nødt til å tilpasse mønstret slik at vi får mer volum i topp av ermet.

Før vi gjør de endringene i mønsteret vi trenger valgte jeg å kopiere det over på et bakepapir slik at jeg ikke trenger å klippe i det orginale mønsteret.

Nå kan jeg gjøre så mange endringer på mønsteret som jeg ønsker uten å «miste» det orginale mønsteret dersom jeg ønsker å bruke det igjen senere!

Husk å overfør eventuelle markeringer over på kopien din!

Det neste steget blir å legge til litt ekstra stoff i toppen av ermet, slik vi var inne på tidligere i innlegget. For at ermet skal bli så jevnt og fint som mulig, vil vi fordele volumet jevnt over hele ermet. Dermed finner vi frem målebåndet vårt, måler bredden på ermet vårt og deler det på fem.

Ermet delt inn i fem like store deler, her merket med blyantstreker fra topp til bunn.

Nå skal du klippe i mønsterdelen din! På disse linjene du har laget skal du klippe fra toppen av ermet, og ned til et par millimeter fra bunnen. Ermet bør henge sammen i bunn, men det er ikke krise hvis det revner i bunn. Det viktigste er at mønsterdelen din nå er fleksibel nok til å trekke det litt fra hverandre…

… slik!

Hvordan bruke det nye ermet ditt

Nå har vi et ermemønster der vi kan tilpasse oversiden til så mye ekstra volum vi ønsker! Dersom du ønsker et subtilt pufferme bruker du et lite mellomrom mellom delene. Ønsker du et dramatisk pufferme trekker du delene langt fra hverandre, slik at du legger til mye volum. Jeg ønsker en noe subtil men godt synlig puff, så jeg plasserer mønsteret på stoffet mitt med et jevnt 4 cm ekstra mellomrom mellom hver del av mønsteret.

Dersom du har valgt et mønster fra Burda forteller de deg ofte hvordan du bør plassere mønsterdelene for å kunne utnytte stoffet på best mulig måte! Her er et eksempel som fulgte med dette mønsteret. Når vi tilpasser mønsteret på denne måten er det ikke alltid plass til alle mønsterdelene på samme måte lenger, men det er et godt utgangspunkt for å sørge for at man bruker så lite stoff som mulig.

Her ser man hvordan Burda anbefaler at vi plasserer mønsteret for å bruke så lite stoff som mulig – hurra for minimalt med stoffavfall!

Da er det bare å klippe ut ermet ditt! Husk å ta hensyn til sømrommet! Dette blir enda enklere hvis du bruker Pryms ergonomiske markeringshjul. Dersom du legger inn en stor puff. vil du også trenge litt ekstra stoff i toppen av ermet. Ellers kan ermet ende opp med å trekkes oppover fra bunnen. Husk også å sikre sårkantene dine før du begynner å sy! Dersom du ikke har en overlockmaskin går vi gjennom alternative metoder i et tidligere blogginnlegg. I neste del går vi gjennom hvordan sy puffermer.

 

Slik ser ermet mitt ut etter jeg har klippet ut mønsteret.
Her ser dere forskjellen mellom det opprinnelige mønsteret, og vårt tilpassede pufferme.

 

Hvordan sy puffermer

Nå kan vi endelig sette oss foran symaskinen! Forarbeidet er ganske omfattenede og tar litt tid, men det er nødvendig for en god syopplevelse og et pent resultat. Det første jeg gjør er å følge instruksjonene til Burda opp til det punktet der jeg skal feste ermet til ermhullet. Før vi kan sy fast ermet skal vi legge inn puffen. Dette gjør vi ved å rynke stoffet i toppen av ermet, helt til ermet er like bredt som den opprinnelige mønsterdelen. Ettersom vi økte bredden på toppen av ermet med 16cm (4x4cm=16cm) skal vi altså kvitte oss med 16 cm igjen gjennom rynking.

 

For å sørge for at rynkingen blir jevn bretter vi ermet i to for å finne midtpunktet.

Marker 16 cm fra midten fra hver side av ermet, eller det målet du ønsker å rynke i ditt pufferme. Nå har vi en markering på 32 cm, det dobbelte av det vi har lagt inn. Vi skal altså halvere denne delen av ermet, slik at den samme markeringen er på 16 cm og vil matche ermhullet vårt.

 

Hvordan syr man rynker?

For å oppnå en rynkeeffekt når man syr har du to teknikker. Det enkleste er å bruke en rynkefot, da gjør syfoten mye av jobben for deg. Hvis du ikke har en rynkefot må du inn og tukle litt med instillingene til symaskinen din – noe som er mye lettere enn det høres ut. Her viser vi deg hvordan!

Rynkeeffekten oppnår du ved å sy med en veldig løs rettsøm, før du bruker undertrådene til å snurpe stoffet sammen.

 

Trådspenningen vår skal ligge på 1
Stinglengden vår skal være så lang maskinen din kan, i mitt tilfelle er det 5.

I tillegg til å justere innstillingene skifter jeg også sytråden min til en i en kontrastfarge slik at det er enklere å se den. Nå syr du to parallelle sømmer der du ønsker å rynke. Et tips er å legge den andre sømmen slik at syfoten ligger kant-i-kant med den første sømmen. Da er det enklere å føre maskinen din i en jevn avstand til den første sømmen. Her er det viktig å ikke feste tråden hverken før eller etter du syr, og sørger for at du trekker ut litt ekstra tråd før og etter du syr.

Jeg valgte å sy med en sort kontrasttråd.

Nå kan vi rynke stoffet vårt!

Jeg pleier å feste overtråden lett ved å surre den rundt en knappenål. Da er jeg sikker på at jeg har kontroll over hvor den er, slik at sømmen ikke går opp. Så er det bare å trekke i de to undertrådene for å snurpe sammen stoffet. Trekk litt i undertråden på hver side av sømmen, da er det enklere å få jevne rynker. Bruk målebåndet for å sjekke at du har rynket tilstrekkelig, og knyt de to undertrådene sammen i hver ende.

Rynkingen blir enklere hvis du bruker den andre hånden din til å holde fast i stoffet!

For å sørge for at vi har låst rynkene der vi ønsker dem skifter vi tilbake til tråden som matcher stoffet vårt og syr en søm mellom de to rynkesømmene. Husk å sørge for at denne sømmen ikke går utenfor sømrommet ditt! Det vil gjøre den synlig i det ferdige produktet. Når du har gjort det kan du enkelt fjerne rynketråden din.

La oss feste ermet vårt!

Da er det på tide å slenge oss tilbake på mønsterinstruksjonene og montere ermet fast! Har du vært nøye med målene dine skal dette ikke by på noen problemer, men det flotte med rynker er at man kan skjule feil i flere rynker! Jeg anbefaler å begynne med å nåle fast de to endene i ermet og midten, slik at du kan jobbe strategisk med nålingen din. Dersom det viser seg at du ikke har rynket nok, kan du enkelt fikse dette underveis i nålingen ved å lage ekstra folder ved siden av rynkingen.

Slik ser sømmen i ermhullet ut fra innsiden

På dette punktet kan du begynne å se effekten av rynkingen på rettsiden av plagget. Det er utrolig morsomt og effektfullt!

Etter å ha sydd sidesømmen ser ermet slik ut.

Mønsteret jeg har valgt har som nevnt tidligere en rynkeeffekt i bunnen, noe som vil gjøre puffermet vårt enda flottere. Her skal vi også sy en rynkesøm, og denne gangen skal rynkingen være jevnt fordelt rundt hele ermet. Men dette kan vi jo nå!

Sikring av rynkene mine i bunn av ermet

Hvis man sammenligner ermet før og etter jeg rynket bunnen er det stor forskjell!

Mønsteret jeg følger har i tillegg til rynkingen en dekorativ mansjett for å avslutte ermet. Dersom mønsteret du følger ikke har noen beskrivelse til hvordan du ferdigstiller ermet ditt, kan jeg anbefale å legge opp sårkanten i bunn før du syr rynkene dine. Hvis du ønsker en ekstra dekorativ effekt på ermet ditt kan du også kantsy bunnen av ermet med en tett sikk-sakk søm, slik jeg har gjort med rynkekanten i det ferdige produktet mitt. Jeg har også brukt et silkebånd til dekorering av mansjetten min, noe som kan være en super idé hvis du ønsker å skjule rynkesømmen din.

Resultatet!

Knappene jeg har brukt finner du også i nettbutikken. Jeg valgte hvite dekorative knapper på 13mm, de er nøytrale i fargen samtidig som de er litt mer spennende enn klassiske skjorteknapper Jeg håper dette var inspirerende! Forhåpentligvis kommer godværet snart, for jeg gleder meg masse til å utnytte godværet i den nye sommerskjorten min. Vil du også sy puffermer? Del det med oss og tagg oss på instagram! Bruk hashtaggen #somsenteretdiy, og tagg @somsenteret. Vi digger å se hva dere lager!