Hvordan sy puffermer til enhver overdel – Sømsenteret

Sol og sommer nærmer seg endelig! Vi gleder oss masse til å trekke frem tynne skjorter, kjoler og skjørt. I den anledning er timingen perfekt til å sette søkelyset på en av nåtidens største trender: puffermer. Enten du lurer på hvordan sy puffermer som ikke er så synlige eller gå «all out» og sy store avante-garde ermer går vi gjennom alt du trenger å vite i dette blogginnlegget!

Burda 6426
Dette er forsiden på skjortemønsteret jeg har valgt for å demonstrere puffermer. Burda 6426 selges sammen med hele Burdas sortiment i vår nettbutikk.

For å demonstrere hvordan sy puffermer har jeg tatt utgangspunkt i ett av mønstrene vi selger. Burda 6426 er et kortermet skjortemønster som bygger på tradisjonelle skjortekonstruksjoner. Dersom du er litt fersk vil mønsteret gi deg veldig god trening på syteknikker som innsnitt, knapper og kragekonstruksjon. Skjorte B er den variasjonen jeg har valgt å sy. Her er det allerede rynking i bunn av ermet, så dette kan bli en skikkelig flott puff! Jeg viser deg hvordan vi kan tilpasse ermet for å gi det uttrykket vi er ute etter. Til resten av skjorten følger jeg bare instruksene som følger med mønsteret.

Dette er de tekniske tegningene til mønsteret. Det er altså den nederste versjonen jeg har valgt å sy.

Liberty er en stoffprodusent fra London som produserer bomullsstoffer og silke i utrolig flott kvalitet. Stoffene fåes i et stort utvalg nydelige mønstre, ofte florale med et nostalgisk utseende. Stoffene passer perfekt til bluser og skjorter, og ettersom det består av 100% bomull puster det også godt selv i varmere vær! Stoffet jeg har valgt er fra den nyeste mønsterkolleksjonen til Liberty. Mønsteret heter Capel, er vevet av en Tana Lawn bomull og fåes kjøpt i vår nettbutikk. Symaskinen jeg bruker er en Pfaff Ambition 620.

Her er en skisse av hvordan skjorten vil se ut i det valgte stoffet med puffermer.

Hvordan sy puffermer – tilpassing av mønsteret

Alle mønstre kan gjøres om til puffermer, og det er ikke så vanskelig! Her går vi gjennom hvordan du tilpasser det valgte mønstret ditt til puffermer, og hvordan oppnå den puffen du ønsker.

Ermet delt inn i fem like store deler.

Her er et bilde av ermet i mønsteret vi skal følge. Ettersom det også allerede er lagt inn en liten puff-effekt i bunn av ermet, ser det kanskje litt annerledes ut enn ermet du har valgt. I et klassisk erme vil den nederste linjen være rett, men et pufferme fungerer med denne metoden uansett. Som et hovedprinsipp kan du se for det at et pufferme er et vanlig erme med mer stoff i toppen av ermet. Derfor er vi altså nødt til å tilpasse mønstret slik at vi får mer volum i topp av ermet.

Før vi gjør de endringene i mønsteret vi trenger valgte jeg å kopiere det over på et bakepapir slik at jeg ikke trenger å klippe i det orginale mønsteret.

Nå kan jeg gjøre så mange endringer på mønsteret som jeg ønsker uten å «miste» det orginale mønsteret dersom jeg ønsker å bruke det igjen senere!

Husk å overfør eventuelle markeringer over på kopien din!

Det neste steget blir å legge til litt ekstra stoff i toppen av ermet, slik vi var inne på tidligere i innlegget. For at ermet skal bli så jevnt og fint som mulig, vil vi fordele volumet jevnt over hele ermet. Dermed finner vi frem målebåndet vårt, måler bredden på ermet vårt og deler det på fem.

Ermet delt inn i fem like store deler, her merket med blyantstreker fra topp til bunn.

Nå skal du klippe i mønsterdelen din! På disse linjene du har laget skal du klippe fra toppen av ermet, og ned til et par millimeter fra bunnen. Ermet bør henge sammen i bunn, men det er ikke krise hvis det revner i bunn. Det viktigste er at mønsterdelen din nå er fleksibel nok til å trekke det litt fra hverandre…

… slik!

Hvordan bruke det nye ermet ditt

Nå har vi et ermemønster der vi kan tilpasse oversiden til så mye ekstra volum vi ønsker! Dersom du ønsker et subtilt pufferme bruker du et lite mellomrom mellom delene. Ønsker du et dramatisk pufferme trekker du delene langt fra hverandre, slik at du legger til mye volum. Jeg ønsker en noe subtil men godt synlig puff, så jeg plasserer mønsteret på stoffet mitt med et jevnt 4 cm ekstra mellomrom mellom hver del av mønsteret.

Dersom du har valgt et mønster fra Burda forteller de deg ofte hvordan du bør plassere mønsterdelene for å kunne utnytte stoffet på best mulig måte! Her er et eksempel som fulgte med dette mønsteret. Når vi tilpasser mønsteret på denne måten er det ikke alltid plass til alle mønsterdelene på samme måte lenger, men det er et godt utgangspunkt for å sørge for at man bruker så lite stoff som mulig.

Her ser man hvordan Burda anbefaler at vi plasserer mønsteret for å bruke så lite stoff som mulig – hurra for minimalt med stoffavfall!

Da er det bare å klippe ut ermet ditt! Husk å ta hensyn til sømrommet! Dette blir enda enklere hvis du bruker Pryms ergonomiske markeringshjul. Dersom du legger inn en stor puff. vil du også trenge litt ekstra stoff i toppen av ermet. Ellers kan ermet ende opp med å trekkes oppover fra bunnen. Husk også å sikre sårkantene dine før du begynner å sy! Dersom du ikke har en overlockmaskin går vi gjennom alternative metoder i et tidligere blogginnlegg. I neste del går vi gjennom hvordan sy puffermer.

Slik ser ermet mitt ut etter jeg har klippet ut mønsteret.
Her ser dere forskjellen mellom det opprinnelige mønsteret, og vårt tilpassede pufferme.

Hvordan sy puffermer

Nå kan vi endelig sette oss foran symaskinen! Forarbeidet er ganske omfattenede og tar litt tid, men det er nødvendig for en god syopplevelse og et pent resultat. Det første jeg gjør er å følge instruksjonene til Burda opp til det punktet der jeg skal feste ermet til ermhullet. Før vi kan sy fast ermet skal vi legge inn puffen. Dette gjør vi ved å rynke stoffet i toppen av ermet, helt til ermet er like bredt som den opprinnelige mønsterdelen. Ettersom vi økte bredden på toppen av ermet med 16cm (4x4cm=16cm) skal vi altså kvitte oss med 16 cm igjen gjennom rynking.

For å sørge for at rynkingen blir jevn bretter vi ermet i to for å finne midtpunktet.

Marker 16 cm fra midten fra hver side av ermet, eller det målet du ønsker å rynke i ditt pufferme. Nå har vi en markering på 32 cm, det dobbelte av det vi har lagt inn. Vi skal altså halvere denne delen av ermet, slik at den samme markeringen er på 16 cm og vil matche ermhullet vårt.

Hvordan syr man rynker?

For å oppnå en rynkeeffekt når man syr har du to teknikker. Det enkleste er å bruke en rynkefot, da gjør syfoten mye av jobben for deg. Hvis du ikke har en rynkefot må du inn og tukle litt med instillingene til symaskinen din – noe som er mye lettere enn det høres ut. Her viser vi deg hvordan!

Rynkeeffekten oppnår du ved å sy med en veldig løs rettsøm, før du bruker undertrådene til å snurpe stoffet sammen.

Trådspenningen vår skal ligge på 1
### THERE WAS AN IMAGE HERE ###