Hvordan sy med nål og tråd, en guide i håndsøm fra Sømsenteret

Hvordan sy med nål og tråd, en guide i håndsøm fra Sømsenteret

Har du lyst til å sy historisk bekledning med tradisjonelle teknikker? Vil du sy deg et plagg uten en symaskin, eller vite hvordan du kan reparere ødelagte plagg? Ønsker du å supplementere syingen din med håndsydde detaljer? Håndsøm er et håndarbeid som har hoppet over en generasjon, men flere lurer nå på hvordan sy med nål og tråd. Vi går gjennom alt du trenger å vite i dette blogginnlegget.

Noe av det viktigste du trenger når du syr for hånd og sørge for en god opplevelse, er et godt utstyr. Derfor begynner vi med å gå gjennom alt utstyret du trenger før du begynner å sy, og hvilke ting du bør tenke på når du velger utstyr.

Nål

Gode nåler er alfa omega når man skal sy, både for hånd og med maskin. Når man velger synål, er det viktig å ta stoffet du ønsker å sy i til betraktning. Mange tror et tykkere stoff krever en tykkere tråd, men det stemmer ikke. Da ender du bare opp med alt for stor friksjon mellom nålen og stoffet, øker risikoen for at stoffet skal revne, og ender mest sannsynlig opp med å måtte trekke nålen gjennom stoffet med en tang. Det er altså lurere å velge tynnere nåler til tykke stoffer.

76b42176 77ce 46bb B97c 4622d37a4cab
Nål med to hoder fra Prym

For en god syopplevelse er det viktig å sy med nåler av høy kvalitet. Kvaliteten på synålen ser du ofte på øyet til nålen. Dette er et område på nålen som opplever mye friksjon mot sytråden, så en god synål vil sørge for at øyet er så glatt og fint som mulig.

For å finne hvilken nålstørrelse som passer deg best, må man ofte sy litt for hånd og kjenne på det selv. Det vanligste er å bruke en størrelse mellom 5-10. Her er det ingen fasit, og hvis du synes det er vanskelig å tre det lille øyet i en vanlig synål velger også noen å sy for hånd med en brodernål med større øye.

Flere velger også å bruke nåler med to hoder når de syr på hånd. Hvis du trer dem riktig, ender du opp med en tråd som er ekstra godt festet til nålen. Dersom du opplever problemer med at tråden fort forsvinner ut av øyet så du må tre nålen på nytt, kan dette være et godt alternativ.

Tråd

Trådvoks Prym
Trådvoks fra Prym

Når man syr for hånd, ser man ofte tilbake til historisk bekledning. Det er også vanligst å sy for hånd for å oppnå et historisk korrekt resultat, da de aller fleste foretrekker å sy med symaskin. Dette er en av årsakene til at det er veldig populært å bruke tråd av naturfiber når man syr for hånd. Dette er slitesterke tråder av lin, silke eller bomull. Bruker du tråder av silke, blir stingene også ekstra dekorative i det ferdige resultatet.

Bivoks brukes for å gjøre tråden glattere, og forhindre friksjon og knuter. Spesielt viktig er det å bruke voks dersom du syr med lin.

TIPS: Når du syr kan det være en fin regel å ikke bruke tråd som er lengre enn en utstrakt arm. Er tråden mye lengre enn dette kan den fort krølle seg sammen og skape knuter.

Fingerbøl

Old,vintage,thimble,on,isolated,on,white,background
Fingerbøl i metall

Syr du for hånd er det lurt å skaffe seg et fingerbøl. Det sparer fingrene dine for sår, og gjør at du kan sy raskere og mer effektivt for hånd. Mange avskriver fingerbølet og sier det ikke er for dem. Da har man ofte sydd med et fingerbøl som enten er for stort eller for lite. Fingerbølet skal sitte stramt nok til at den ikke faller av hånden din, og løst nok til at fingeren når helt inn i fingerbølet.

Hvordan bruker man et fingerbøl?
Når du syr med et fingerbøl skal du ha fingerbølet på den midterste fingeren din på den dominante hånden. Dette er fingeren du skal bruke for å dytte nålen gjennom stoffet når du syr.

Det kan være uvant å ha et fingerbøl på fingeren i begynnelsen. Derfor kan det være lurt å bruke den litt selv når du ikke syr i begynnelsen, slik at du blir raskere vant til å ha det på.

Saks

Brodersaks
Broderisaks

Det siste det er lurt å ha med seg er selvsagt en saks. Dette er veldig populært å velge en broderisaks, da de ofte er små og enkle å ha med seg.

Hvordan sy med nål og tråd

Da kan vi komme i gang med selve syingen!
Nå har vi gjort klar stoffet vi skal sy, trådbiten vi skal sy med, nålen er valgt ut og fingerbølet er på plass. Det første vi gjør da er å tre nålen vår. Når du skal tre en nål er det viktig å sørge for at tuppen på tråden ikke har skilt seg, slik at den er enklere å tre inn i det lille hullet. Klipp gjerne av den første centimeteren, og slikk på tuppen slik at fibrene holder seg samlet. Jeg synes det er enklere å tre nålen hvis jeg holder enden på tråden i et fast grep mellom fingrene mine, slik at det kun er en millimeter eller to som er synlig. Det gjør at tråden ikke kan bøye seg unna når man fører den inn i nålen.

Hvordan holder du nålen?

Hvis du ønsker en jevn og rask håndsøm er det viktig å holde nålen på en god måte. Vi foreslår at du holder nålen mellom pekefingeren og tommelen din, og lar langfingeren iført fingerbøl lene seg på enden av nålen. Du kan både bruke siden og tuppen av langfingeren, det kommer helt an på hva du synes er minst anstrengende.

Hvordan fester jeg tråden?

Når man syr for hånd fester man tråden på to forskjellige måter. Enten med en liten knute på enden, eller ved å sy det samme stinget et par ganger – akkurat som når man syr med maskin. Sistnevnte skaper ofte et penere og ryddigere uttrykk, så det er ofte det mest populære. Begynn med å føre nålen gjennom stoffet fra vrangsiden, og la det være igjen en hale på cirka 4-5 centimeter. Hold fast i halen og før nålen gjennom stoffet igjen cirka 3 millimeter lengre frem. Før nålen gjennom igjen på det samme punktet du opprinnelig startet å sy, og sy det samme stinget oppå hverandre 2-4 ganger. Nå er tråden din festet, og du kan begynne å sy med den teknikken du ønsker. Du kan klippe ned halen litt, så lenge du lar det være igjen cirka 5 millimeter med tråd.

Viktigheten av å tråkle.

Jeg husker godt da jeg var liten og mormor lærte meg å sy. Hun understrekte flere ganger hvor viktig det var å tråkle stoffet før jeg sydde. Det tok ganske lang tid før jeg ble enig, lenge var det bare en tidstyv å tråkle stoffet på forhånd. Nå er det en nødvendighet for å oppnå en fin og jevn søm, og kan ofte være raskere enn å sette knappenåler når du har gjort det noen ganger. Du slipper også at tråden vikler seg inn i knappenålene, slik at du kan sy med en god rytme og presisjon.

The,hands,of,an,elderly,tailor,basting,and,sewing,the
Tråkling kan være til stor hjelp

Hvordan sy rett og pent

Det største problemet når man syr for hånd er at det er vanskeligere å sy på en rett linje enn det er når du syr på maskin. Da arbeider tross alt transportøren sammen med deg, og sørger for en jevn og rett stoffmating. Derfor kan det være lurt å bruke en linjal og merkekritt for å trekke en linje der du ønsker at sømmen din skal gå for en enklere og penere søm.

Hvilke teknikker skal du bruke?

På lik linje med nål- og trådvalg varierer ofte teknikk etter stoffvalg og formål. I utgangspunktet er det en håndfull forskjellige teknikker man bruker mest. Hvis du lærer deg disse vil du kunne sy det aller meste du trenger for hånd, med en slitesterk og passelig søm. For å gjøre det enkelt å gjøre videre research, legger vi ved det engelske navnet på sømmen.

Tråklesøm

Basting

Dette er den enkleste håndsømmen, og den de aller fleste kjenner til. Når du syr en tråklesøm fører du nålen opp og ned gjennom stoffet i en rett linje med rundt en centimeter mellom stingene. Sømmen brukes mest for å tråkle, og til enkel og rask håndsøm der man ikke trenger en spesielt slitesterk søm. Anbefales ikke til annet enn tråkling hvis du syr bekledning, da det ikke er en søm som vil holde spesielt lenge.

Løpesøm

Running stitch

En løpesøm er akkurat det samme som en tråklesøm, bare at man syr tettere sting. Her ser man vanligvis et mellomrom på et par millimeter mellom stingene, og ender opp med en relativt sterk søm. Løpesøm er en rask og effektiv teknikk, da du kan sy flere sting om gangen før du trekker tråden gjennom. Sømmen kan brukes til det meste, men er mest populær til dekorsøm, broderi og lapping av hull.

Attersting

Backstitch

Den mest populære nyttesømmen er attersting. Dette er sømmen som minner mest om en vanlig rettsøm på symaskinen. I korte trekk syr man oversiden av sømmen bakover, og undersiden av sømmen fremover i dobbel lengde. Her kommer en beskrivelse i litt lengre trekk:

Attersting fungerer på samme måte som løpesting, bare at du i stedet for å fortsette fremover fører inn nålen din bak det punktet du har kommet opp. Når du trekker nålen opp til forsiden av stoffet igjen, fører du inn nålen foran det punktet du kom opp sist. Og slik fortsetter man bortover.

Med denne teknikken ender man opp med en solid søm som fungerer godt for å lage slitesterke klær. For hvert sting lager tråden på en måte en løkke rundt seg selv, som gjør at sømmen nesten blir som en rekke med knuter. Det er viktig å holde stoffet relativt stramt når man syr, slik at resultatet blir jevnt og pent. Du kan variere mellomrommet mellom stingene dine for et forskjellig utseende, der tette sting vil se ut som maskinsøm.

Faldesøm

Hemming stitch

En faldesøm er korte diagonale sting som oftest brukes når man skal legge opp en kant. Det er en av de teknikkene for håndsøm som brukes mest i kombinasjon med maskinsøm. Vi anbefaler å bruke teknikken for dobbel fald, da det gir det peneste resultatet. Da bretter du inn kanten cirka 1-2 centimeter,tråkler kanten og bretter den over enda en gang, Etter du har festet tråden syr du faldesøm ved å først plukke opp et par tråder fra forsiden av stoffet – over bretten. Så fører du nålen diagonalt inn i kanten på falden. Plukk opp et par tråder fra forsiden igjen, og fortsett med å sy små skråsting til falden er ferdig.

Kryssesting

Catch stitch

Kryssesting er en annen teknikk som ofte brukes for å legge opp en kant, eller når man jobber med elastisk stoff. Sømmen du ender opp med er elastisk, noe som gjør at sømmen vil bevege seg med stoffet. Her kan det være lurt å lage to linjer i stedet for en, slik at du ender opp med to jevne sømmer. I motsetning av andre teknikker syr du kryssesting fra venstre til høyre.

Begynn med å feste tråden, og stikk nålen opp så du begynner fra vrangsiden. Trekk nålen gjennom stoffet diagonalt fra der du er på den motsatte linjen. Før nålen bakover, og kom opp gjennom stoffet igjen i et horisontalt sting. Det neste stinget går diagonalt over til linjen der du startet. Gjenta sømmen så langt du ønsker.

Dersom du ønsker å ha et kryssesting som er mindre synlig på forsiden av stoffet, kan du justere hvor lange du syr de horisontale sømmene.

Stigesting

Slip stitch

Hvis du har et hull i et plagg er stigesting den beste teknikken for å fikse plagget. For å sy denne sømmen syr du små sting på hver side av hullet, og trekker tråden sammen for å snurpe sammen hullet. Vi demonstrerer syteknikken på instagram og youtube, du kan finne videoen under illustarsjonsbildet.

Blue,thread,stitch,button,hole,in,trench,coat

Knapphull

Buttonhole stitch

Det kan ofte være enklere å sy knapphull for hånd enn med maskin, alt ettersom hvilken symaskin du har. Sømmen kan også brukes for å sy dekorative kanter, eller beskytte råkanter. Dette er den samme sømmen vi brukte i det tidligere innlegget vårt der vi sydde julehjerter.

For å sy rundt et knapphull, begynner du med å feste tråden din og legge fingeren din under knapphullet. Før inn nålen fra undersiden