Slik syr du i skinn med symaskin

Slik syr du i skinn med symaskin

Å sy i skinn er annerledes enn å sy i stoff. Her får du gode tips til fremgangsmåte. Sjekk om du har riktig utstyr og innstillinger på din symaskin her!

 I utgangspunktet kan alle symaskiner sy i skinn, men det er en stor fordel om maskinen din har innebygd overtransportør eller mulighet til å montere på det. Da får maskinen din hjelp til å flytte på stoffet. En sterk DC-motor på symaskinen vil også gjøre jobben lettere for deg.

Sørg ellers for at du har godt nok arbeidslys, og sjekk at du har riktig utstyr og innstillinger. Da er du klar til å sette i gang!

Utstyr til å sy i skinn

 • Bruk skinnål når du skal sy i skinn.
 • Du kan fint bruke vanlig sytråd, men forleng stinglengden opp til cirka 4 for å få pene stikninger. Velg en tykkere tråd hvis du vil gjøre mer ut av stikningene, men husk da å gå opp i nålstørrelse.
 • Symaskinføtter: Bruk gjerne en fot med non-stick-belegg. De beveger seg enkelt både på ru og klebrige overflater. Rulleføtter med små valser under er kanskje det beste alternativet på ru overflater. For å komme til på smale og vanskelig tilgjengelige områder, bruker du føtter med støttehjul, som har nålen på siden.
 • Ikke bruk knappenåler. Bruk gjerne wonderclips i stedet. De lager ikke hull.
 • Bruk en hammer for å jevne ut materialet, ettersom du ikke kan presse stoffet med strykejern. Kjøp gjerne en ny hammer, slik at du ikke lager merker i skinnet.
 • Lim eller tape ned sømmonnet slik at det ikke glir opp.

 Innstillinger på symaskinen

 • Start med å stille inn symaskinen til lange sting, gjerne 3,6 til 4.
 • Juster ned trykket på symaskinfoten. Lavere trykk gjør det lettere for maskinen å transportere materialet framover.
 • Bruk overtransportør for å gjøre syjobben lettere.

Anbefalte symaskiner til å sy i skinn

Dersom du skal investere i en ny symaskin, og vet at du gjerne vil bruke den til å sy i skinn og andre tykkere, robuste materialer, lønner det seg for deg å kjøpe en symaskin med sterk motor.

Tre favoritter

 • Pfaff 610: Sterk maskin med overtransportør (IDT). IDT gjør at den trekker stoffet fra oversiden samtidig som den trekker fra undersiden. Dette er en fordel når du skal sy på stoffer som ikke er så glatte, slik som skinn.
 • Opal 690: En maskin som stiller seg automatisk inn på riktig søm når du velger hvilket stoff du skal sy i. Dette er også en maskin som har styrke nok til å sy i skinn.
 • Bernina 380: Veldig enkel maskin å bruke. Har også en elektronisk styring av motoren som gjør at den syr veldig godt i tykke stoffer som skinn.

Sy i ulike typer skinn

Velg en symaskinfot som passer overflaten på materialet. Husk at stingene skal stikkes ned for at sømmonnet skal ligge pent. Eksperimenter gjerne litt med stinglengde og kontraststoffer for å finne ditt uttrykk. Kunstskinn er for eksempel fint å kombinere med andre stoffer.

Det finnes mange ulike variasjoner av både imitert og ekte skinn. Vaskbar papp av cellulose er et vegansk alternativ til skinn og passer fint til å sy forsterkninger på klær eller til å lage vesker osv. Bruk gjerne en overtransportør slik at stoffet forflytter seg lettere. Se video under!

Denne artikkelen er inspirert av en artikkel fra Syskolen.