Hvordan sy vaffelsøm – Her får du steg for steg – Sømsenteret

Hvordan sy vaffelsøm – Her får du steg for steg – Sømsenteret

Husker dere også tilbake til 90-tallets vanvittige populære vaffelsøm? Det gjør i alle fall vi! Og endelig er den nostalgiske trenden tilbake i motebildet – og det for fullt. Sporene etter dette kan du tydelig se i vår nye vinterkolleksjon! Syteknikken er derimot ikke en moderne oppfinnelse. Arkeologer har funnet spor etter vaffel-søm fra så langt tilbake som middelalderen! Vil du også slenge deg på trenden? Kanskje du ønsker å «vaffle» en topp eller kjole du allerede har for å fornye den litt? Vi viser deg hvordan sy vaffelsøm!

Vil du sy vaffelsøm, men trenger en symaskin? Her viser vi frem våre beste tips til nybegynnervennlige maskiner!

Dette må du vite på forhånd

Vaffelsøm er i bunn og grunn ganske enkelt. For å få til en vaffelsøm bruker du en elastisk sytråd. (slik som denne) som undertråd, og en vanlig sytråd som overtråd. Dette gjør at baksiden av stoffet du jobber med rynker seg sammen, og skaper et flott elastisk uttrykk.

Når det gjelder hvilket stoff du burde velge, står du relativt fritt. Det eneste du må tenke på, er at stoffe bør være relativt tynt slik at det kan rynkes enkelt. En vaffelsøm vil for eksempel ikke fungere spesielt godt med en tykk jaquard eller kokt ull, prøv deg heller frem med tynne bomullsstoffer, silke og andre lette vevde stoffer. Vi har et stort utvalg av stoffer tilgjengelig her, og hjelper deg gjerne med å finne et som passer perfekt til ditt prosjekt!

Nå er vi klare for å sy vaffelsøm!

Hvordan sy vaffelsøm

1.

Begynn med å velge plagget du skal vaffle, eller klippe ut mønsterdelen du trenger. Dersom du syr et nytt plagg fra bunn skal du vaffle mønsterdelene dine før du syr dem sammen. Skal du ha vaffelsøm rundt hele plagget er det altså lurt å ta eksakte mål slik at vaffelsømmene dine ender opp på linje. Det er lurt å ha i bakhodet at stoffet vil krympe seg sammen ganske mye etter du har sydd en vaffelsøm. vanligvis beregner man at det trekker seg sammen til å bli omtrent tre ganger så lite, men det kommer også an på trådspenningen og strikken du har valgt. Det lureste kan være å sy en prøvelapp først, og måle stoffet før og etter vaffling!

2.

Når du vet hvor du ønsker vaffelsømmen din, bruker du en linjal og tegner opp rette linjer med kritt der du ønsker at stoffet skal trekke seg sammen. Her kan du være kreativ, og eksperimentere med linjeplasseringen for å oppnå forskjellige resultater. Et tips kan være å plassere første og siste søm et par centimeter fra kanten din, da oppnår du en flott bølgete kant.

3.

Nå skal vi spole undertråden. De lærde strides litt om hvorvidt den elastiske tråden skal være stram eller ikke, men de aller fleste velger å spole tråden for hånd og dermed sy med en undertråd som ikke er strekt.

4.

Symaskininstillingene kan det være lurt å undersøke litt før du syr, da det kan variere noe fra maskin til maskin. Men en nøkkelregel er å bruke en lang stinglengde, og høy trådspenning. Her er det igjen lurt å teste seg frem litt på en prøvelapp, slik at man oppnår det ønskede resultatet. Bruk og da en prøvelapp i det samme eller et lignende stoff.

5.

Nå er du klar for å sy! Det er lurt å ha tungen rett i munnen da du gjør dette, da stoffet vil rynke seg underveis. Sørg da for at stoffet er strukket rett ut foran der du syr. Fest tråden ved å sy et par sting frem og tilbake før hver søm. Det er utrolig spennende å se rynkeeffekten dukke opp mens man syr! Fortsett å sy parallelle sømmer så lenge du ønsker. Avslutt med å presse vaffelsømmen med et strykejern, da trekker stoffet seg sammen enda mer. Ønsker du at stoffet skal trekke seg sammen ytterligere, kan det hjelpe å dampe det.

Nå har du et trendy nytt antrekk med vaffelsøm! Vis gjerne frem hva du har laget, og tagg oss på instagram! Bruk hashtaggen #somsenteretdiy, og tagg @somsenteret. Vi digger å se hva dere lager!