Hvordan sy i silke? 5 tips til arbeid med silkestoff

Hvordan sy i silke? 5 tips til arbeid med silkestoff

Lite slår følelsen av myk silke mot huden, og mylderet av farger og mønstre gjør silkestoff til det perfekte materialet å lage klær av. Likevel vegrer mange seg for å sy i slike, fordi det har rykte på seg for å være vanskelig å jobbe med. Her er 5 tips som vil gjøre jobben lettere!

1. Bruk riktig verktøy

Silke er et delikat og glatt stoff, som har lett for å bevege på seg. Både klipping og sying i stoffet kan derfor være vanskelig, fordi det lett oppstår folder og andre ujevnheter mens du arbeider med det.

Det finnes flere verktøy som egner seg spesielt til silkestoffer og andre delikate materialer, og som vil gjøre arbeidet mye lettere med en gang. Blant annet vil det være lurt å gå til innkjøp av:

  • Riktige nåler: For å unngå å skade silkestoffet, anbefales det å bruke tynne synåler og knappenåler, for eksempel en synål mellom 65/9 – 75/11. Sørg også for at de er skarpe og uskadet.
  • En god saks: Det kan være ganske vanskelig å kutte rett hvis stoffet hele tiden glir unna. Går du til innkjøp av en saks tilpasset tynne stoffer, gjør du jobben enklere. De har nemlig grovere blader, som gjør at stoffet holdes bedre på plass
  • Silketråd: Til silke bør du bruke en sterk og delikat tråd, som glir enkelt inn i stoffet og holder sømmene på plass. Ta derfor i bruk silketråd, eller tilsvarende glatt og sterk sytråd når du skal sy sammen din nye kreasjon.

2. Lag en sandwich av papir og silke

Før du kan starte å sy, må du klippe til stoffbitene. Da er det viktig at det ligger helt rett. For å sikre det, kan du lage en “sandwich” av tynt papir og silke.

Klipp til et lag av tynt papir som er omtrent på størrelse med silkestoffet, og fest det på et flatt underlag med teip. Deretter legger du silkebiten oppå, og til slutt enda et lag med papir.

Bruk enten vekter eller knappenåler for å holde sandwichen på plass mens du klipper. Om du går for knappenåler, så bør disse plasseres jevnt utover i kanten av stoffet.

3. Sy i silke på symaskinen

Som vi har vært inne på, er det essensielt at du bruker en tynn synål. I tillegg er det viktig å passe på stinglengden. Til silke og tilsvarende tynne stoffer, bør stingene være små, tette og rette. Fransksøm passer seg for eksempel ypperlig!

For å unngå folder og andre ujevnheter, kan du glatte stoffet med langsiden av en sprettekniv mens du syr. Eventuelt kan du legge et tynt papir over silkestoffet. Når du er ferdig, trekker du enkelt og greit ut papiret fra sømmene.

4. Test deg frem

Det er ikke noen hemmelighet at silke er blant de mest utfordrende stoffene å arbeide med. Derfor er det veldig viktig at du tester før du går i gang – du vil tross alt ikke ødelegge ditt vakre, eksklusive materiale allerede før du har startet syprosjektet!

Finn frem en bit du ikke skal bruke, og justér både symaskinen og prøv deg på teknikken din til det blir helt riktig.

5. Stryk uten damp

For å få den perfekte finishen, så bør du glatte over stoff og sømmer med et strykejern. Bruk ingen eller minimalt med damp, da det kan skape uflatterende skjolder i silkestoffet.

Sømsenteret ønsker deg masse lykke til med prosjektet ditt!