Hva er vliselin og hvordan bruker man det? – Sømsenterets blogg

Hva er vliselin og hvordan bruker man det? – Sømsenterets blogg

Er du grønn i vliselinens verden og nysgjerrig på hva vliselin egentlig er? Vi har skrevet et stort blogginnlegg tidligere med alt du trenger å vite som nybegynner, men vliselin trenger fremdeles et skikkelig dypdykk. Les videre for en grundig gjennomgang av vliselinens verden!

I korte trekk er vliselin et materiale man legger mellom to stoffbiter eller fikserer bak stoffet for å oppnå bedre hold, stabilitet og stivhet i stoffet. Dette mellomleggstoffet brukes til all form for søm; både klessøm, interiør, quilt og generell hobbysøm. Du finner også vliselin i de butikkjøpte plaggene dine, oftest i stivere deler av plagg slik som knappestolper, krager, mansjetter og linninger. I interiør og tilbehør finner man vliselin i eksempelvis bunnen av toalettmapper og på innsiden av grytekluter. Men hvordan velger du vliselin til prosjektet ditt, og hvordan bruker du det?

Ulike typer vliselin

Ulike farger

De aller fleste vliselinene i vårt sortiment finnes i både hvitt og sort/grå. Nøkkelregelen her er å velge den fargen som ligger tettest opp mot fargen på stoffet ditt. I noen tilfeller kan fargen på vliselinen din synes gjennom eller endre valøren på stoffet – slik som hvis du bruker en sort vliselin til et hvitt stoff.

Limes eller sys fast

Når det gjelder montering av vliselin finnes det to forskjellige varianter – vliselin med og uten lim. Vliselin med lim er veldig praktisk og festes enkelt ved hjelp av et strykejern. Hvis du derimot jobber med stoffer du ikke kan stryke er det supert med vliselin uten lim. I bunnen av innlegget går vi gjennom hvordan du fester disse to typene.

Vevet vliselin

  • Har en trådretning, akkurat som stoffet ditt.Husk derfor å klippe på trådretningen!
  • Kan krympe ved første vask – akkurat som med stoff. Vask/damp alltid vevet vliselin før bruk.
  • Kan frynse i kantene
  • Beholder stoffets draperende kvalitet
  • Slitesterkt

Ikke-vevet vliselin

  • Fibre som er fiksert sammen, har ingen trådretning.
  • Vil ikke frynse
  • Krymper ikke i vask
  • Er veldig praktisk, men ikke like slitesterk som vevet vlies.

Strikket vliselin

  • Har stretch – perfekt til strikkede plagg.
    Obs: Merk at denne typen vliselin ofte kun har 1-veis stretch. Vær oppmerksom når du klipper ut vliselinen din, og dobbeltsjekk alltid at stretchen går samme retning som i stoffet ditt.

Hva betyr tykkelsen til vliselinen?

Når man velger vliselin velger man ofte ut ifra tykkelse. Nøkkelregelen her er at jo tykkere vliselinen er, jo stivere og bedre hold får du. En skikkelig tykk vliselin passer for eksempel perfekt til stive mansjetter og krager, men vil ofte oppleves som for stivt til en knappestolpe eller halsbelegg.

Hvordan velger man tykkelse til vliselinen?

Når man velger tykkelse til vliselinen er det med to premisser: hvilket stoff du skal sy i og prosjektet du syr. I en tynn bluse er det for eksempel naturlig å bruke en tynn vliselin som gir hold, men ikke skiller seg voldsomt ut i plagget. Hvis jeg så ønsker å lage en matchende hatt vil jeg trenge en annen vliselin – selv om jeg bruker det samme tynne stoffet. Dette tilbehøret vil trenge ekstra godt hold, spesielt hvis jeg ønsker en hattebrem. Her vil det naturlige valget bli en tykkere vliselin, og kanskje til og med vliselin med vattering.

Vattering Med Quilteffekt
Slik ser vliselin med vattering ut.

Dersom du har en sybutikk i nærmiljøet ditt kan det være lurt å ta en tur innom for å kjenne på vliselinen. Ta notater og gjør deg kjent med de forskjellige typene! Hvis du ikke bor i nærheten av en sybutikk har vi skrevet detaljerte beskrivelser til våre vliseliner. Dette håper vi kan være til god hjelp når du skal velge vliselin til ditt prosjekt.

Hvordan bruker man vliselin?

Vliselinen skal i de aller fleste tilfellene være like stor som mønsterdelen du skal feste vliselinen til. Men; husk å alltid se grundig gjennom oversikten over mønsterdeler og instruksjonene dine. Når man for eksempel syr en gylf kan det være vliselinen skal være mindre enn stoffbiten den skal festes til.

Vliselinen skal alltid festes på baksiden av mønsterbiten. Se derfor etter om vliselinen har en rett eller vrang side før du klipper, slik at du er sikker på at vliselinen ikke blir klipt speilvendt. Husk å alltid teste vliselinen du ønsker å bruke på en rest slik at du er sikker på at du oppnår ønsket hold og bruker riktig vliselin.

I vår nettbutikk vil du alltid finne en detaljert bruksanvisning til vliselinen slik at det ikke er noen tvil om hvordan du bruker den.

Vliselin som sys fast

Nål fast vliselinen til stoffbiten du skal feste vliselinen til. Bruk deretter tråklefunksjonen på maskinen din dersom du har det, og sy en søm i sømrommet rundt hele biten for å holde fast vliselinen. Dersom du ikke har en tråklefunksjon kan du sette stinglengden så høyt som mulig og sy med en rettsøm i stedet. Nå er stoffbiten din klar for å sys fast i prosjektet ditt. Underveis i prosjektet vil sømmene dine feste vliselinen. Dermed kan du fjerne tråklestingene når de ikke lenger er nødvendige for en ryddigere innside. Du kan også feste mønsterbiten ved å overlocke delene sammen etter de er tråklet for stabilitet.

Vliselin som limes fast

Dersom vliselinen din har en blank bakside eller en litt prikkete tekstur er det mest sannsynlig vliselin med et tynt lag lim på baksiden. Denne vliselinen skal festes til stoffet ved å smelte limet med et strykejern. Bruk gjerne et presseklede, og press vliselinen og mønsterdelen med et strykejern i 10-15 sekunder. Løft så strykejernet rett opp, flytt det til neste punkt og press igjen. Det er utrolig viktig å presse på denne måten fremfor å skyve strykejernet rundt på stoffet, da det ofte resulterer i en skrukkete og ujevn påføring.

Har du problemer med å feste vliselinen til stoffet ditt? Har du husket å vaske stoffet ditt? Av og til er det kjemikalier som sitter igjen i stoffet fra produksjonen som forhindrer stoffet å fiksere seg skikkelig til vliselinen. Det er alltid viktig å vaske stoffet ditt før du syr i det – dette er kun en av mange grunner. Vask stoffet ditt, og prøv igjen!

Vi håper dette innlegget var til god hjelp og gleder oss masse til å se prosjektene du lager! Husk å tagge oss @somsenteret og bruk hashtaggen #somsenteretdiy hvis du legger det ut på Instagram – vi digger å se hva dere lager!