Her har du oppskrift på grytekluter med julemotiv

Her har du oppskrift på grytekluter med julemotiv

Julen er endelig rett rundt hjørnet! Hvordan går der med alle forberedelsene? Vi i Sømsenteret begynner endelig å nærme oss ferdig, og mangler bare et par julegaver og juledekorasjoner. Vi er store tilhengere av både håndlagde gaver og dekorasjoner, så her kommer noe som kan treffe begge to med en enkel diy; en oppskrift på grytekluter med julemotiv. Dette kan du lage på en kveld også, så det passer perfekt til de siste julegavene du ikke helt har fått i havn enda. Trenger du flere tips til julegaver du kan lage raskt selv? Sjekk ut dette tidligere blogginnlegget!

Vi skiller i denne oppskriften mellom grytekluter og grytevotter, og starter med gryteklutene.

 

Oppskrift på grytekluter med julemotiv

Våre grytekluter er cirka 22×22 cm. For å gi en «julelook» trenger man ikke nødvendigvis å bruke applikasjoner, selv om det også kan være veldig fint!Det du trenger for å lage grytekluter med julemotiv
I dette tilfellet har vi valgt et vinterinspirert stoff med et rødt kantbånd til å matche høytiden. Da det er såpass subtilt gjør det ingenting hvis man ønsker å la grytekluten henge litt utover nyåret 😉

Til en gryteklut trenger du:

  • Et stoffstykke på 22×44 cm. Her kan man være kreativ og velge juleinspirerte mønster, eller kanskje forandre formen helt? Det viktigste er at man velger stoffer som tåler høy varme, slik som for eksempel bomull. Her er stoffet vi har brukt. Jeg har valgt å runde av hjørnene, men beholdt et hjørne spisst til opphenget.
  • Insul fleece platevatt, 2 stykker på 22×22 cm. Dette finner du i vår butikk i Oslo. Dersom du ønsker enda mer varmebeskyttelse, anbefaler vi deg å kombinere det med en annen platevatt og rester av for eksempel fleece stoff.
  • Cirka en meter med bånd

OBS: Dersom du ønsker å quilte grytekluten, kan det være en god idé å bruke fremgangsmåten vi har laget til grytevotten lengre nede i artikkelen. Det er lurt å klippe ut vatten slik at den er litt større enn resten av grytekluten, da den ofte blir litt mindre når du syr.

 

Slik lager du grytekluter!

Det første vi gjør er å sandwiche platevatten vår mellom stoffet, og setter nåler rundt hele.

Vi viser deg hvordan du lagvis bygger opp din gryteklut med julemotiv

Jeg valgte å klippe ut vatten litt større enn stoffet mitt, slik at jeg fremdeles kunne være fleksibel.

 

Etterpå klipte jeg vatten inntil, og sydde rundt kanten med sikksakk-sting for å motarbeide revning. Til slutt la jeg kantbåndet mitt rundt sårkanten, og brukte enden av kantbåndet til oppheng. Så enkelt kan det være!

 

Oppskrift på grytevotter med julemotiv

Dersom du ønsker å gi grytekluter i julegave, er det ekstra stas hvis man også kan lage en matchende grytevott.

Til en grytevott trenger du:

  • Ett mønster. Dette lager du enkelt selv! Enten kan du tegne rundt en grytevott du allerede har, eller gjøre som meg. Jeg begynte med å tegne omrisset til hånden min på baksiden av en frossenpizzaboks. Så skisset jeg formen på votten rundt hånden min, og passet på så jeg holdt meg cirka 5 cm unna hånden min. Her kan du være kreativ, kanskje bunnen av votten kan ha et lekkert bølgedesign? Her har vi valgt å gjøre det enkelt.
  • 2 mønsterdeler av ytterstoff, og 2 mønsterdeler av eventuelt kontrasterende innerstoff. Til vårt innerstoff har vi valgt et bomullslerret, men det kan også være deilig med et mykt fleecestoff for eksempel. OBS: Husk å speilvende de to mønsterdelene, slik at du får tommelen på motsatt side på det andre stoffstykket!
  • 4 stykker med insul fleece platevatt, dersom du ønsker å quilte votten slik vi gjorde skal stykkene være en del større enn stoffet ditt. Dersom du ønsker enda mer varmebeskyttelse, anbefaler vi deg å kombinere det med en annen platevatt og rester av for eksempel fleece stoff.
  • Kantbånd til bunnen av votten. Lengden på båndet er avhengig av designet på mønstret ditt, vi endte opp med å bruke omtrent 50 cm med bånd.

 

La oss sette i gang!

Etter vi har klipt ut alle delene våre, begynner vi med å nåle fast innerstoffet til platevatten vår – to lag under hver stoffdel. Dersom du ønsker å quilte utsiden også, kan du legge den på baksiden av platevatten med yttersiden ut. Som du kan se går det helt fint å sette sammen deler av platevatten for å minske stofforbruket.

Så tar vi bunken med til symaskinen, og quilter innsidestoffet. Her kan man være kreativ, og velge mellom å tegne opp mønsteret på forhånd eller å bare gå rett på.

 

Slik så delene våre ut etter quiltingen! Neste steg var å klippe vekk den overflødige platevatten. Det kan være perfekt til andre prosjekter, så ta gjerne vare på delene.

 

For å gjøre neste steg enklere for oss selv, fester vi utsidestoffet med yttersiden opp til platevattsiden, og syr en søm i bunnen av votten. Dette gjør vi på begge delene.

Neste steg er å sette votten sammen. Legg mønsterdelene oppå hverandre med yttersiden inn, og sy med sikksakksøm rundt votten. Pass på så du ikke syr igjen bunnen! Det kan være lurt å sy et par ekstra sting rundt tommelen for å sørge for at den ikke revner i kantene.

 

Hvis du ønsker kan du feste et kantbånd rundt sårkanten for å skjule den, eller klippe den ned.

 

Nå skal du vrenge grytevotten, og sy et dekorativt kantbånd i bunnen. Vi gjorde som med grytekluten, og brukte enden av kantbåndet til å lage et enkelt oppheng.

 

 

Nå har du et matchende sett med grytekluter og grytevott! Vi håper dette inspirerte deg til å lage ditt eget sett.

Del prosjektet ditt gjerne på instagram, og husk å tagg oss! Vi digger å se hva dere gjør: @somsenteret #somsenteretdiy.