DIY julegaver – Få dine tips til hjemmelagde julegaver her! – Sømsenteret
Kveldene blir kortere, jakkene tykkere og julelysene henges opp i gågater over hele landet. Julen er i ferd med å sette inn igjen, og vi i Sømsenteret klarer knapt å vente. God mat, godt selskap og ikke minst – masse flotte hjemmelagde gaver under treet! Det kan være en god idè å begynne allerede nå med å lage årets julegavesuksesser. Vi har jobbet frem to gode forslag til hjemmelagde DIY julegaver fra både strikkere og syere. Disse kan du lage ganske raskt, og passer utmerket for både nybegynnere og viderekomne.
DIY tote-bag
Tote-bags er fremdeles like populære, og ekstra gøy er det når du lager dem selv! Da står du fri til å bruke akkurat det stoffet du vil, og kan dekorere etter ønske med applikasjoner eller broderi. Kanskje det er gøy med en trendy bomullsteddy? Eller kanskje minstemann skal få sin egen totebag i morsomt barnestoff? Jo mer du personifiserer bagen, jo morsommere diy julegaver blir det!
I dette tilfellet har vi gjort det enkelt, så det blir lettere å se hvordan vi gjør det. Dersom du ikke er så erfaren bak symaskinen er det enklest å bruke et vevet stoff uten særlig mye stretch. Vi brukte bomullslerret til å sy vår tote-bag. Det er et slitesterkt stoff som passer perfekt til vesker og interiør.
Til en tote bag trenger du et stykke på 80 x 37 cm, og to stykker på 60 x 6 cm til stroppene.
Brett stoffbiten på 80 x 37 cm i to, og sy langs kantene. Du har nå et stykke som måler 40 x 37 cm. Vreng posen og press kantene.
Brett stroppene i to og sy langs hele kanten. Press sømmen. Nå skal løpegangen du har sydd vrenges. Det kan være litt vanskelig, vi anbefaler deg å bruke en løpegangvrenger som dere kan finne her. Press kantene for et finere resultat.
Fest stroppene på totebagen. Vi har sydd i en slags liggende timeglassform. Det gir et sterkt feste, slik at totebagen varer lengre.
Til slutt går det an å dekorere bagen din, og vi har alt du trenger til det! Dersom du for eksempel har en symaskin med dekorsømmer og alfabetsømmer kan dette være det perfekte prosjektet for å teste de funksjonene.
Hjemmestrikket vaskeklut
Sitter du igjen med restegarn i bomull fra sommerstrikken? Har du ideer til fine strukturer og mønstre du gjerne vil teste ut? Da passer en vaskeklut perfekt! Formatet er perfekt til å eksperimentere med mønstre, krever akkurat så mye erfaring du ønsker og ender opp som utrolig fine og nyttige DIY julegaver.
Når man velger garn til vaskekluter må man sørge for at man velger bomullsgarn som kan vaskes på 60 grader. Det er også fint å styre litt unna glatte garnkvaliteter, da de ikke er like gode til å suge opp vann. Vi valgte Drops Paris. De er tilgjengelig i nettbutikken vår, og i butikk i Gjøvik. Kunne du tenke deg å plukke med deg garn fra butikken i Oslo, kan vi anbefale PT Petunia fra Rauma. Husk å sjekke garnet for å finne ut hvilken pinnestørrelse du burde bruke!
Vi begynner med å legge opp 40 masker. Så velger vi det mønsteret vi ønsker å jobbe med, og strikker til vi har en kvadratisk klut. Enklere blir det nesten ikke! Vi anbefaler ikke å strikke glattstrikk, da noe struktur gjør at kluten fungerer best. Men utover det står man helt fritt til å eksperimentere. Vi strikket først en klut med dobbel perlestrikk, og avsluttet den med en enkel heklekant rundt. Kluten fikk også en liten hank, slik at den kan henge på veggen.
Dobbel perlestrikk
- Runde: 2 rette, 2 vrange. Gjenta ut pinnen.
- Runde: Strikk rett på rett og vrang på vrang ut pinnen.
- Runde: Strikk rett på vrang og vrang på rett ut pinnen.
- Runde: Strikk rett på rett og vrang på vrang ut pinnen.
Mønsteret gjentas til man har et kvadratisk stykke, og ender på enten runde 2 eller 4. Kluten er strikket i hvitt garn, og kanten er heklet med fargen mosegrønn.
Den andre kluten er strikket med en dobbelt vrangbord. Vi har valgt å strikke den stripete i fargene naturhvit og petrol.
Dobbel vrangbord
- Runde: 2 rette, 2 vrange. Gjenta ut pinnen.
- Runde: Strikk rett på rett og vrang på vrang ut pinnen
Også her gjentas mønsteret til man har et kvadratisk stykke. Vi skiftet farge annenhver runde, og valgte å ikke hekle en kant på denne.
Den samme teknikken kan brukes til å lage mange forskjellige ting! Dersom du strikker litt lengre til du har et rektangulært stykke kan den brukes som et kopphåndkle, eller kantene kan sys sammen til en pung. Hvis du trenger inspirasjon til strukturer og mønstre kan vi anbefale Drops sitt maskebibliotek. Her finner du alle mønstrene og strukturene til Drops, alt med gratis instruksjoner og diagrammer. Ellers er det alltid gøy å sette seg ned med et ruteark og finne opp nye strukturer selv!
Ser du etter mer inspirasjon til DIY julegaver? Hva med å sy et strikkepinneetui til de strikkeglade? Du finner også flere tips til hjemmsydde og hjemmestrikka julegaver på bloggen vår.
Vi håper dette kan være til inspirasjon! Tag oss gjerne på instagram, vi elsker å se hva dere gjør! @somsenteret #sømsenteretdiy