Hva er polyester?

Hva er polyester?

Polyester er et syntetisk fiber, fremstilt av olje. Polyester selges og brukes både rent eller som biprodukt i andre tekstiler som fleece, jersey og nervøst fløyel.

Dette brukes polyester ofte til

Polyester er slitesterkt, elastisk, tar til seg lite vann, og er motstandsdyktig mot flere kjemiske stoffer. Av denne grunn brukes polyester ofte i treningstøy, og tøy som må tåle mye slitasje.

Det er også vanlig å mikse polyester med andre stoffer, bandt annet bomull, viscose, ull osv. for å gjøre det mer slitesterkt. Polyester brukes også i andre ting en tekstil, som for eksempel i sytråd, dyner og soveposer.

Tøy av polyester krølles lite ved bruk og vasking, men kan bli krøllete av vasking på over 60 grader om det ikke tas spesielle forholdsregler.

Er polyester miljøvennlig?

De siste årene har tekstil av polyester fått mye kritikk for å være miljøskadelig. Det er fremstilt av olje, og med tanke på at olje ikke er fornybart, kan man ikke si at det er bærekraftig.

Det man på den andre siden ikke tenker på er hvor mye vann som faktisk kreves for å lage stoff. Vannforbruket varierer nemlig mellom 80 og 800 liter vann pr kilo tekstil, hvor polyester er det tekstilet som krever minst vann.

Besparelsene også ganske store når det gjelder energi og avfall under produksjon. Dette er fordi man i prosessen som frembringer polyester kan kombinere flere faser enn i annen tekstilproduksjon. I løpet av de siste årene har man i syntetisk tekstilproduksjon senket energiforbruket med 50 % ifølge flere kilder.  Et annet poeng er at man ikke beslaglegger jordbruksareal som kunne vært brukt til matproduksjon.

Kom innom Sømsenteret å ta en titt på vårt store utvalg av rene polyester stoffer, og stoff med polyester i. Her finner du stoff for alle aldersgrupper, og nesten alle formål.